Sunday, April 26, 2020

9 Rahsia Kekal Sihat Sewaktu Berpuasa



Assalamualaikum readers, Selamat Menjalani Ibadah Berpuasa. Tahun ni specialkan sebab kita berpuasa dalam situasi Perintah Kawalan Pergerakan disebabkan wabak Covid-19 yang menyerang tahun 2020.

Next 10 years...kita dah boleh cerita pengalaman pahit dan manis kita berjuang melawan virus Covid-19. Time tu Sue dah umur 46 tahun dah nak cecah 50an dah. InshaAllah panjang umur boleh baca balik artikel ni. Pejam celik dah masuk Ramadhan-3 dah kita berpuasa. Seronok Ramadhan kali ni boleh solat terawikh dengan husband kat rumah sebab masjid dan surau tidak dibenarkan untuk solat berjemaah. Tahun sebelum ni, Sue buat terawikh di rumah je kenangkan anak-anak kecik lagi.

Bulan Puasa ni selain kita menahan lapar dan dahaga...kita juga perlu menjaga kesihatan badan jugak untuk melakukan ibadah. Terutama sekali ibu-ibu dan para isteri. Kita kene bangun seawal pukul 4 pagi untuk menyediakan juadah bersahur dan solat sunat. Ibu dan isteri perlukan tenaga berpanjangan untuk meraih pahala berganda. Jadi...jom ikuti beberapa tips kekal sihat sewaktu berpuasa.

  • Makan makanan tinggi fiber, makanan berserat dan bernutrisi sewaktu sahur. Kenapa perlu fiber? Makanan tinggi serat ni bantu kenyangkan perut lebih lama dan membantu turunkan berat badan. Antara makanan terbaik yang boleh diambil ialah brokoli, pasta, oats.
  • Bagi yang tak boleh makan makanan berat waktu sahur, Sue suggest korang ambil protein drink dengan fiber supaya perut kenyang. Antara protein drink yang Sue suka ialah Shake me cocoa.
  • Jangan kembali tidur selepas sahur dan teruskan untuk solat sunat Subuh dan solat Subuh.
  • Elakkan berbuka dengan minuman sejuk dan berais untuk mengelak perut kembung.
  • Mulakan berbuka dengan buah kurma atau buah-buahan untuk meningkatkan kandungan gula dalam darah.
  • Minum minuman panas seperti kopi minkaffe yang boleh meneutralkan asid perut untuk mengurangkan masalah gastrik & pedih uluhati.
  • Makan sedikit dulu dan kemudian solat Maghrib.
  • Elak makan berbuka dalam kuantiti yang banyak sebab perut akan terkejut dan sakit.
  • Ambil 8 gelas air masak sewaktu puasa ikut contoh yang diberikan.
    www.suhailiisa.com
    Cadangan minum air semasa puasa
Semoga 8 tips yang Sue share kat atas ni membantu kawan-kawan untuk kekal cergas, bertenaga dan cantik sewaktu berpuasa. Orang yang berpuasa ni akan sentiasa nampak awetmuda kerana berpuasa dengan pengambilan makanan yang sihat boleh menyerap nutrien dengan baik untuk kecantikan wanita.

Orang perempuan memang tak boleh dipisahkan dengan kecantikan betul tak?

Bagaimana SHAKE ME COCOA membantu mengenyangkan perut lebih lama ketika berpuasa?



www.suhailiisa.com
Kelebihan Shake Me Cocoa

Thursday, April 9, 2020

8 cara kuatkan sistem imunisasi melawan virus dan bakteria



Assalamualaikum everyone.... apa khabar semua? Harini dah hari ke 21 kita dalam perintah kawalan pergerakan kan? Kes Covid-19 kat Malaysia pun dah cecah 3,963 orang.


www.suhailiisa.com

InshaAllah Jumaat ni kita akan tau samada perintah kawalan pergerakan ni bakal dilanjutkan ataupun tidak. Bagi Sue sendiri yang ada anak bersekolah ni, Sue harap PKP ni diteruskan sehingga kadar jangkitan semakin menurun dan semakin perlahan. 

Haritu Sue terbaca antara nasihat doktor Imelda Bachin tentang jangkitan Covid-19 ni. Doktor Imelda tulis, mereka yang mempunyai sistem imunisasi yang kuat boleh melawan jangkitan Covid-19 ni dengan sendirinya. Penderma plasma Reza Huzairi Zayn pun share yang dia pulih dengan cara kuatkan sistem imunisasi badan.

So... Sue nak share 8 cara kuatkan sistem imunisasi badan melawan jangkitan virus dan bakteria.
  • Vitamin C- Sue amalkan pengambilan 500mg vit C dan makan buah jambu, oren dan sayuran tinggi vit C macam brokoli dan bayam.

  • Tambahkan zink dalam diet harian - Sue ambil makanan seperti daging, ikan dan jugak minum kopi minkaffe yang ada kandungan magnesium dan zink.

  • Tambahkan makanan probiotik - makanan mengandungi probiotik ialah tempe, yogurt dan kimci. Tapi Sue banyak amalkan Prolicious drink untuk buang kolesterol sekaligus tambah bakteria baik dalam usus.

  • Makan Bawang Putih - bawang putih ini merupakan makanan semulajadi yang mengandungi natural antibiotik iaitu Allicin. Tapi Sue tak mampu nak makan bawang putih biasa sebab bau busuk. Jadi Sue amalkan Garlic Tablet tanpa bau busuk. Sendawa pun tak menyebabkan bau busuk. Jadi bila solat ganjaran pahala lebih besar. Kan umat islam disarankan bersugi sebelum solat supaya mulut tak berbau?

  • Makan lebih buah sayur - Ingat tau makanan harian kita mesti ada sayur dan buah.

  • Kalau taknak makan sayur dan buah, boleh blend buat jus tapi jangan letak gula. Kalau malas sangat nak blend jus, try lah Prolicious drink ada pelbagai jenis jus buah tanpa gula untuk kuatkan sistem imunisasi.

  • Dapatkan Cahaya Matahari - kenapa kene amek cahaya matahari? sebab cahaya matahari ada Vit D untuk menguatkan sistem imunisasi badan.

  • Dapatkan tidur yang berkualiti- waktu PKP ni rasanya ramai yang dapat cukup rehat dan tidur kan? Tapi bagi mereka yang ada masalah insomnia, masalah depression, masalah susah hati fikir bisnes....Sue recommend korang gunakan Biovelocity sleepmate untuk tidur berkualiti.

Ok hope 8 tips ni bermanfaat untuk you all ok... Jangan lupa amalkan :


  1. Basuh tangan dengan kerap menggunakan sabun/ hand sanitizer.
  2. Kekal di rumah dan jangan keluar rumah tanpa alasan yang kukuh.
  3. Pakai face mask apabila keluar rumah dan ke tempat awam/pasar.