Wednesday, September 11, 2019

6 Bahaya memakai Bra yang salah



Nak cerita pasal bra ni....ramai yang segankan? Tapi jom kita check pernah tak benda ni berlaku bila kita pakai pakaian dalam selama kita hidup ni?

1. Tali bra ketat sampai melecet bahu

2. Lemak belakang badan terbonjol keluar pada bahagian getah bra

3. Bonjolan lemak di tepi ketiak semakin membesar

4. Payudara semakin jatuh dan leper walaupun pakai pakaian dalam

5. Lengan makin besar dan perut makin buncit 

Ishhh....gerun pulak baca 5 point kat atas nih...tak sangka pulak salah pakai bra pun boleh buat lengan besar dan perut buncit. 


Tapi biasalah kat sekolah takde orang ajar pun cara pilih pakaian dalam yang betul. Mak kita pun tak ajar cara pilih pakaian dalam. Disuruhnya kita pegi pakai je yang mana-mana muat...sudahnya tu yang ada breast jatuh, breast tersembul,breast meloyot...lagi scary ada yang sampai ke tua tak pakai bra. Hahahahahahahah.....


Nah...Sue share cara pemilihan bra yang betul.



www.suhailiisa.com
Fokus pada gambar No.1 & No.2

1. Ambil tali tape dan ukur bahagian puncak dada dan bahagian bawah puncak. 

2. Ukuran puncak dada memberikan size cup bra yang sesuai.(cup)
3. Ukuran bawah puncak dada memberikan size ukuran badan bra.(band)

Kebanyakan pilihan Bra di pasaran tidak direka untuk kesihatan dan keselamatan wanita. Bra dipasaran dihasilkan untuk kecantikan dan memberikan ilusi seksi je semata-mata. Betul tak? Push up bra, half cup bra, strapless, deep plunge and so on. Jom kita tengok 8 akibat memilih bra yang salah...


"6 Bahaya Memilih Bra yang salah untuk kesihatan"



  • Sakit payudara- memakai bra yang ketat, push up dan yang menolak payudara terlalu padat akan menyebabkan kesakitan pada payudara.
  • Sakit belakang - ukur lilit bra yang salah akan menyebabkan sisi badan sakit. Bra yang tidak mempunyai sokongan di bahagian underbust akan menyebabkan  bahu sakit dan sengal sekiranya seseorang mempunyai payudara yang besar.

  • Breast meloyot ke perut- biasa ramai perempuan taknak pakai bra yang ada dawai penyokong sebab takut kene kanser...percayalah kalau korang tak pakai bra yang ada sokongan....breast akan semakin meloyot ke bawah macam nenek tua.

  • Breast cancer boleh terjadi apabila kita memilih bra yang terlalu ketat. Pemilihan bra yang menyebabkan puting payudara terlipat kedalam boleh menyebabkan sel kanser membiak disebabkan kurang oksigen dan pengudaraan pada puting payudara. Kebiasaannya breast cancer bermula di belakang puting payudara.

  • Sakit bahu dan bahu melecet- Pemilihan tali bra yang tidak direkabentuk untuk menyokong payudara menyebabkan sakit bahu dan kesan melecet pada bahu.

  • Perut semakin buncit- pemilihan bra yang tidak sesuai menyebabkan si pemakai menjadi bongkok. Postur badan yang bongkok akan menyebabkan lemak semakin berkumpul di sekitar perut. Cuba check...bagi yang bongkok tu....perut anda buncitkan?

AMARAN.....Jangan biarkan 6 PERKARA ni terjadi pada diri anda. Pilihlah pakaian dalam yang sesuai yang boleh menjaga kesihatan anda. INGAT yang pemilihan bra yang tidak betul juga boleh mengakibatkan KANSER PAYUDARA.


Take care of your body & health ladies....
Korang pernah dengar dan tengok Short Bra Premium Beautiful? Nah Sue share sikit...













Korang nak tak buat Mamogram FREE? Boleh visit blog Mamogram percuma ni...klik dekat link tu ok untuk details lanjut.

untuk details lanjut dan harga Premium Beautiful Short Bra, korang boleh terus ke landing page PB Short Bra(notes)

notes:1.Klik pada Fashion & Lifestyle
         2. Klik pada gambar Fazura (Premium Beautiful)