Tuesday, August 6, 2019

10 TIPS elakkan rambut gugur bagi wanita



Rambut gugur, botak, kelemumur, kepala gatal, rambut busuk...ni semua masalah besar bagi orang perempuan. Walaupun bertudung, nampak macam selamat dah kesihatan rambut terjaga....tapi bila bukak tudung.....perggghhh bau rambut busuk tu satu surau office boleh bau.

Tambah lagi bila lepas shampoo dan keringkan rambut...sikat je rambut tu segenggam rambut gugur sampai nak nampak dah kulit kepala. Belum campur lagi kelemumur dan gatalnya kepala tu. Husband dok sebelah tu pun geli tengok keruping-keruping kelemumur. Husband siap membebel lagi bila lubang watertrap tandas tersumbat sebab banyak sangat rambut isteri gugur.

Kenapa orang perempuan banyak masalah rambut?

  • Diet pemakanan yang tak seimbang.Orang yang amalkan diet extreme atau berat turun dengan mendadak.....kebarangkalian rambut korang gugur teruk sangat tinggi.

  • Kurang zat dan vitamin terutamanya kalsium,kolagen yang dah berkurangan dan juga pemakanan yang tinggi lemak dan bergula. Kurangkan minuman bergula dan bubble tea korang tu tau kalau taknak rambut gugur. Korang boleh try Minkaffe coffee no sugar atau teringin sangat nak benda manis....amalkan sweetality yang 0 kalori sesuai untuk jaga level gula dalam darah.

  • Stress jugak meningkatkan risiko rambut gugur. Anda stress? Sue syorkan anda dapatkan tidur berkualiti dengan Biovelocity sleepmate untuk mengurangkan stress