Tuesday, August 6, 2019

6 Sebab Wanita lepas bersalin Rambut Gugur



Rambut gugur, botak, kelemumur, kepala gatal, rambut busuk...ni semua masalah besar bagi orang perempuan. Walaupun bertudung, nampak macam selamat dah kesihatan rambut terjaga....tapi bila bukak tudung.....perggghhh bau rambut busuk tu satu surau office boleh bau.


www.suhailiisa.com
Rambut gugur lepas bersalin terjadi hampir kepada semua ibu lepas bersalin
Tambah lagi bila lepas shampoo dan keringkan rambut...sikat je rambut tu segenggam rambut gugur sampai nak nampak dah kulit kepala. Belum campur lagi kelemumur dan gatalnya kepala tu. Husband dok sebelah tu pun geli tengok keruping-keruping kelemumur. Husband siap membebel lagi bila lubang watertrap tandas tersumbat sebab banyak sangat rambut isteri gugur.


Kenapa orang perempuan banyak masalah rambut?


www.suhailiisa.com
Rambut Gugur Teruk?

  • Diet pemakanan yang tak seimbang.Orang yang amalkan diet extreme atau berat turun dengan mendadak.....kebarangkalian rambut korang gugur teruk sangat tinggi. Amalkan pemakanan yang seimbang dan berwarna warni.

  • Kurang zat dan vitamin terutamanya kalsium,kolagen yang dah berkurangan dan juga pemakanan yang tinggi lemak dan bergula. Kurangkan minuman bergula dan bubble tea korang tu tau kalau taknak rambut gugur. Korang boleh try Minkaffe coffee no sugar atau teringin sangat nak benda manis....amalkan sweetality yang 0 kalori sesuai untuk jaga level gula dalam darah.

  • Stress jugak meningkatkan risiko rambut gugur. Anda stress? Sue syorkan anda dapatkan tidur berkualiti dengan Biovelocity sleepmate untuk mengurangkan stress. Lepas beranak ibu-ibu perlu jalankan tanggungjawab urus anak-anak, suami, rumah dan kerjaya...stress yang melampau menyebabkan anda tak dapat rehat yang cukup, makan makanan yang tak seimbang dan keletihan. 

  • Masalah hormon tiroid yang tak seimbang jugak boleh menyebabkan keguguran rambut yang teruk. Untuk seimbangkan kesemua hormon dalam badan wanita, anda disarankan untuk mengamalkan herba maharani untuk kesihatan dalaman dan luaran wanita.

  • Melahirkan anak juga menyebabkan hormon tidak seimbang dan menyebabkan rambut wanita banyak gugur. Disarankan ibu lepas bersalin mengamalkan herba maharani untuk seimbangkan hormon.

  • Syampoo yang mengandungi kandungan Sodium Laureth Sulfate (SLEs) menyebabkan hakisan pada kulit kepala dan menyebabkan keradangan pada akar rambut. Rambut boleh gugur dengan banyak. Check kandungan syampoo anda. Pastikan syampoo anda bebas SLEs, bebas paraben, antioksidan, antibakteria dan tidak berbuih banyak yang menyebabkan kulit kepala boleh terhakis.
www.suhailiisa.com

6 Sebab yang Sue share kat atas ni antara faktor-faktor yang boleh menyebabkan rambut gugur. Sedia maklum yang rambut adalah mahkota seorang wanita. Rambut juga menjadi tempat kesukaan suami untuk membelai isterikan?

Jadi sampai bila anda nak biarkan 10 masalah rambut ni berpanjangan? 
1. Rambut rosak
2. Rambut gugur
3. Rambut nipis dan lembik
4. Rambut penuh kelemumur
5. Rambut kasar macam dawai
6. Rambut dan kulit kepala busuk dan gatal
7. Rambut berbuah
8. Rambut bercabang
9. Rambut berminyak
10. Botak



Baca juga tips mengurangkan rambut gugur di artikel
cara kurangkan rambut gugur.

No comments:

Post a Comment