Friday, August 31, 2018

Dinosaur Kingdom Gamuda Gardens

Happy Independence Day to all Malaysians...
Selamat Hari Kemerdekaan yang ke 61 Malaysia...
Merdeka! Merdeka! Merdeka! Merdeka! Merdeka! Merdeka! Merdeka!

Cuti selama 3 hari ni, confirm ramai yang pulang ke kampung kan? Bagi yang tak pulang ke kampung,Sue cadangkan anda pergi ke Dinosaur Kingdom Gamuda Gardens. Haaaaa.....ada small dinosaur theme park di Kundang.


www.suhailiisa.com


Tengok pun dah excitedkan? Macam nak masuk Jurassic Park pulak.Heheheheh....ok kalau you all nak ke Dinosaur Kingdom ni, guna WAZE je dan ambil exit tol plus highway Rawang Selatan. Nanti boleh nampak signboard ke Dinosaur Kingdom Gamuda Gardens.

Ada tempat parking dan pihak penganjur sediakan complimentary shuttle van daripada parking area ke pintu masuk Dinosaur Kingdom. Kat bawah ni Sue share tarikh-tarikh exhibition Dinosaur Kingdom ni berlangsung.

18 Aug - 26 Aug
31 Aug-2 Sep
7 Sep - 11 Sep
14 Sep - 17 Sep
21 Sep - 23 Sep

Dinosaur Kingdom ni start pukul 12 tengahari sampai 10.30pm.

www.suhailiisa.com
Pintu masuk Dinosaur Kingdom dan tempat menunggu shuttle van

Bayaran masuk ke theme park ni seperti kat bawah ni ye.

Dewasa : RM 30/ pax
Kanak-kanak : RM 20/pax

www.suhailiisa.com
Ini booth untuk beli tiket secara CASH

booth kecil untuk pembayaran menggunakan kad

Setiap pembelian tiket akan dapat 2token complimentary.Haaaaa....pandai bisnes diorang ni tau sebab nak main games dalam theme park perlu bayar token. Nanti korang pandai-pandailah beli extra token pada amoi-amoi comel yang jual token kat depan entrance tu.



www.suhailiisa.com


Haaaa Sue upload map theme park untuk memudahkan you all. 1st bila masuk je, korang kene pegi cuba wall climbing Pterosaur's nest tu. Kemudian pegi main tembak-tembak dinosaur dekat Dinosaur Battlezone. Lepastu bawaklah anak-anak ke Raptor's Maze tu untuk cari telur dinosaur dan selamatkan ranger yang hilang. serious yang Raptor Maze tu budak-budak rasa macam dalam citer Jurassic Park.

Pretosaur Nest



Ada banyak aktiviti untuk orang dewasa dan juga kanak-kanak. Ada juga disediakan indoor playground untuk anak-anak bermain sekiranya hari panas.





Bagi yang sukakan cabaran, you all boleh cuba Flying fox, Dino Riders, Dirt Kart Challenge dan naik dinosaur atas air di Swamp Jetty.



Antara kemudahan yang disediakan untuk para pengunjung ialah:


  • Toilet
  • Smoking area
  • Surau lelaki dan perempuan
  • Kiosk makanan dan minuman
Kesemua kemudahan disediakan berdekatan pintu masuk theme park. Dinasihatkan pengunjung wanita untuk bawa telekung sendiri ya sebab telekung not provided.









Ice-cream harga RM 15

Dah penat buat outdoor activities dan isi perut masing-masing, you all kene tunggu pukul 6.00pm untuk Dinosaur Parade & dance, kemudian layan Live Show Jurassic world pulak.

Dinosaur Parade






ok....enjoy more pictures during our visit to Dinosaur Kingdom. Jangan lupa singgah Sales Gallery Gamuda Gardens menaiki shuttle van. Kami tak sempat nak ke Show house tu sebab nak solat Maghrib. InshaAllah next visit. Cepat kunjungi Dinosaur Kingdom sebelum exhibition tutup pada 23 September ni.


Love,
Suhaili Isa





Sunday, August 19, 2018

7 Skincare yang Sue pernah guna. No.6 & No.7 tu paling berkesan

Korang mesti dah banyak kali bertukar skincare kan? Sama jugak macam Sue, sejak daripada umur 13 tahun lagi Sue start dah pakai skincare dan tercari-cari skincare yang sesuai dengan kulit muka combination berminyak dan kering. Meh Sue share antara skincare yang pernah Sue guna.

No.1 : Tea tree skincare
Sue pakai skincare ni daripada umur 13 tahun. Tapi bila pakai je kulit muka rasa macam terbakar dan tegang. Muka jadi burn waktu tu. Jadi terus stop pakai skincare sebab muka merah teruk.


No.2: Cetaphil


Masuk umur 15 tahun muka Sue dah start berjerawat nanah penuh kat muka. Pegi jumpa pakar kulit dan pakar suggest pakai facial wash Cetaphil. Dulu Cetaphil ni ada dalam bentuk bar soap. Harga Bar soap tu dalam Rm 30 masa tu. Setiap kali jumpa pakar kulit, mesti habis duit dalam Rm 200- Rm 300 sekali dengan antibiotik.


No.3 : Temulawak

Masuk umur 18 tahun dah masuk Universiti, Sue berjinak-jinak dengan skincare Temulawak.


Huishhh krim ni bagus. Sue ada ketuat kat jari, sapu krim ni ketuat hilang. Cumanya Sue tak suka bila pakai kat muka, kulit jadi putih macam tepung gomak dan berkilat-kilat. Buang kau dalam tong sampah.

Alhamdulillah daripada umur 19tahun ke 21 tahun tu kulit muka Sue jarang naik jerawat sebab Sue banyak makan Vitamin C dan jarang makan ayam. Sue hanya basuh muka dengan air suam dan kekadang pakai sabun Cetaphil tu je. Sue banyak makan ikan daripada ayam. Memang kulit muka bersih.

No.4 : Olay face wash

Konon muka dah cantik bersih, Sue tukar pulak Olay Skincare. Mungkin tak sesuai dengan kulit muka Sue, masa Sue umur 23 tahun, jerawat bernanah naik balik sampai habis satu muka tu. isshhhh kalau nak diceritakan tu memang hodohlah. Sampai orang lelaki pun jijik nak dekat dengan Sue. Nanti Sue share gambar ok.

Lepastu Sue terus stop pakai Olay dan cuci muka semula dengan air suam dan letak masker bawang putih kat muka sebagai antiseptik.


No.5: Nivea
Lepas kahwin dan anak dah sorang, Sue pakai facial wash Nivea pulak.
Sue suka Nivea ni sebab dia water based facial wash. Sesuai dengan kulit muka Sue. Sue guna skincare ni sampailah Sue dapat anak ke2.



Tapi start umur Sue 32 tahun, kulit muka start balik berjerawat teruk dan bernanah. Serupa macam umur 13 tahun balik. Habis bekas jerawat penuh kat muka. Time tu memang tak guna apa-apa skincare pun dan Sue cuci muka dengan air suam dan letak masker bawang putih atau kunyit je.

Sehinggalah Sue jumpa Infinence skincare dan juga Garlic Tablet.

No.6 : Infinence Skincare


Alhamdulillah sekarang ni Sue dah tukar pakai Infinence skincare dah 2 tahun jugak. Apa yang suka Infinence ni guna hydrating foam wash yang tak keringkan kulit muka Sue. Facial wash dia jugak boleh guna untuk tanggalkan makeup. Toner, serum dan daycream dia sumpah bila pakai tu muka rasa segar dan ringan.

No.7: Garlic tablet
Next Sue amalkan 2 biji Garlic tablet ni untuk basmi kuman supaya tak naik jerawat bernanah lagi. Bawang putih ada bahan kimia semulajadi dipanggil Allicin yang membantu kawal pembiakan bakteria. Kalau bawang putih biasa kan ada bau busuk. Tapi Garlic tablet ni takde bau langsung. You all wajib cuba bagi yang selalu naik jerawat bernanah tu.



You all pula, berapa banyak skincare yang korang pernah cuba sebelum ni sampai korang jumpa skincare yang serasi dengan kulit? Jomlah kongsi dan drop komen kat bawah ye.


Salam sayang,
Suhaili Isa

Cabaran Raja Kuah Knorr 2018

CABARAN RAJA KUAH KNORR 2018

SEREMBAN: Siti Nor Yuwana Zulkifli, 35, has won the 2018 Raja Kuah Knorr Challenge, thanks to  her late mother’s recipe of Mum’s Heritage Chicken Curry (Kari Ayam Warisan Bonda) and two other creations of her own. The food operator from Kuala Lumpur also presented Sliced Creamy Beef (Masak Lemak Daging Salai Berapi) and Saucy Chicken My Way (Ayam Masak Kicap Cara Saya) to impress the judges to win the grand prize of an Umrah package for two persons worth RM25,000 plus RM15,000 cash and hampers.


Siti Nor Yuwana said: “I also have my husband to thank for signing me up for the contest and I never expected to win. We are instead both being rewarded with going on the Umrah together and enjoying the other goodies too!”
Cabaran Raja Kuah Knorr is continuing the quest to create newer and greater appreciation for Malay gravy dishes which have a great following amongst all Malaysians.



After its inaugural introduction in 2016, the event organised by Unilever Food Solutions continues to focus on gravy dishes which constitute up to 70% of the dishes served by Malay food operators, mainly as curry, served with soy sauce, turmeric and other spices.
UFS Malaysia Managing Director Nusrat Perveen said: “There is a growing trend of utilising chicken flavour as well to titillate the tastebuds so Unilever Food Solutions is acknowledging these culinary efforts using Knorr Chicken Powder.

“This year, we have a special partnership with NSK Trade City, the largest wholesaler in Malaysia and our biggest cash & carry partner, which is famous with their large range of good quality and affordable items for canned food, drinks, bodycare products and detergent, just to name a few!” said Nusrat.

Making the decision of the best of the best for Cabaran Raja Kuah Knorr 2018 were distinguished judges namely celebrity Chef Mohd Johari Edrus (better known as Chef Jo), UFS Chef Mohd Hadzrin Mohd Din and Saji cooking magazine editor Rosmarlinda Kamarudin. They scored the Cabaran RKK contestants based on criteria such as cleanliness, food presentation and taste. 




Cabaran Raja Kuah Knorr is open to all Malaysians and sending an entry is simple by creating 3 types of gravy dishes consisting of either curry, soy sauce, or lemak (turmeric-coconut based gravy) using Knorr Chicken Stock. A total of 10 contestants from all over Malaysia, including one from Negeri Sembilan were selected to compete in the grand final recently.

The other winners for the 2018 Raja Kuah Knorr Challenge were:
- first runner up Fazerina Ibrahim, 34 of Selangor won RM10,000 plus hamper
- second runner up Ali Zainuddin Adnan, 39, walked away with RM6,000 and hamper
- plus top 7 consolation prizes of RM1,000 and hampers.


Unilever Food Solutions wants to grow for the future and engages 800 million consumers every year. UFS aims to do this in a sustainable way and focuses on four areas to make the difference: improving health & well-being, increasing food safety, reducing food waste and sustainable sourcing.

Great food transcends geographical boundaries and cultural differences, and this is more than obvious in a multi-cultural country like Malaysia where locals and even foreigners enjoy the cuisine offered in this wonderful melting pot of differing tastebuds.