Saturday, May 27, 2017

7 Tips Kekal Cantik sewaktu berpuasaAssalamualaikum...salam 1 Ramadhan buat muslimin dan muslimat semua. Alhamdulillah semoga kita semua dapat menjalankan ibadah dengan badan yang sihat, minda yang positif serta hati yang tenang. Cabaran  sewaktu berpuasa ni banyakkan? Contohnya:

1. Keletihan
2. Dahaga
3. Pening
4. Rasa nak pitam
5. Lesu dan pucat
6. Gastrik
7. Perut berangin

Tapi ada kawan-kawan kita yang sepanjang berpuasa...mereka sangat ceria, cergas, bertenaga dan kekal cantik berseri. Apa rahsia mereka ya?

Jom Sue share 7 tips kekal cantik dan bertenaga sewaktu berpuasa.

Tips 1: Bersahur 
Ambil makanan yang berkhasiat sewaktu sahur. Antara makanan berkhasiat sewaktu bersahur ialah bijiran, oat, kurma serta buah-buahan segar. Elakkan makan nasi terlalu banyak kerana badan akan mudah lesu. Ambil secawan minkaffe (kopi garam buluh) untuk khasiat magnesium,kalsium dan zatbesi. 

suhaili isa


Kandungan kafein Minkaffe sangat sedikit dan cukup untuk mencerdaskan otak dan memberikan tenaga sepanjang berpuasa. Sekiranya anda dalam fasa mengurangkan karbohidrat, amalkan 1gelas Shake Me Protein drink yang memberikan khasiat sama seperti Minkaffe dan mengandungi Fat burner L-carnitine. (Read more on L-carnitine fat burner)


suhaili isa


Tips 2: Minum 8 gelas air masak secukupnya. Elakkan minuman berais dan bergas. Air bersih Bioevolve sangat membantu menyegarkan sel badan.


bioevolve suhaili isa

3. Amalkan senaman ringan seperti stretching,yoga dan pilates

Siapa kata berpuasa tidak boleh bersenam? senaman ringan dapat melancarkan peredaran darah. Peredaran darah yang lancar membantu menyalurkan zat makanan sewaktu bersahur serta oksigen keseluruh badan. Wajah akan makin berseri sekiranya tubuh mendapat oksigen.

suhaili isa

4. Tidur 15 min sebelum waktu Zuhur.

Yes.... read together with me...take a 15minutes nap before Zuhur prayer. Jangan tidur selepas bersahur atau pada waktu pagi kerana sistem badan anda akan terganggu dan menyebabkan badan anda dalam keadaan hibernasi. Berat badan akan naik sekiranya anda tidur selepas sahur dan pada awal pagi sewaktu berpuasa.

5. Segerakan berbuka setelah masuk waktu dengan segelas air masak dan buah kurma. Amalkan pemakanan seimbang serta elakkan makan terlalu banyak.

Jangan makan ikut nafsu ketika berbuka. Setelah seharian berpuasa, perut anda dalam keadaan berehat dan mengalami proses detoks secara semulajadi. Ruang perut akan kembali mengecil. Oleh itu sekiranya anda makan dengan banyak, perut akan terkejut dan mengembang dengan cepat menyebabkan sistem penghadaman terganggu. Anda akan cepat sakit perut dan mengalami pedih ulu hati.

suhaili isa

6. Untuk kulit muka yang berseri tanpa sebarang makeup, gunakan Infinence skincare yang diolah daripada jutaan sel aktif 5 jenis bunga.(Klik untuk detail lanjut Infinence 24 hours Hydration Skincare)


suhaili isa

suhaili isa

7. Bersihkan hati dengan mengelakkan perasaan tidak puas hati dan sentiasa menjalankan tugas kerana Allah.


Tips terakhir untuk tampil cantik dan bertenaga sewaktu berpuasa ialah dengan mendidik hati supaya mengelakkan segala bentuk tanggapan negatif,tidak puas hati dan dengki . Belajarlah menyucikan hati dan sentiasa melihat kebaikan dalam diri orang lain. Jalankan tanggungjawab kita kerana Allah dan tidak perlu meminta penghargaan daripada manusia terutamanya bos, suami, isteri dan orang sekeliling.
Semoga 7 Tips yang Sue share ni membantu kawan-kawan untuk kekal cantik, sihat dan bertenaga sewaktu berpuasa. Selamat menjalankan ibadah puasa. Semoga amalan anda diterima oleh Allah SWT.
Love,

Suhaili Isa