Monday, March 20, 2017

Petua Rawat Anak Batuk BerkahakSue masih di kampung bercuti di Perlis. Walaupun happy, kesian Husna batuk berkahak dan muntah. Ibu mana tak susah hati kan bila anak sakit? Siang Husna ceria dan aktif. Tapi bila malam je mula batuk berkahak dan muntah. 

Ohh...rumah kampung papan, sebelah malam sangat sejuk macam pasang aircond 14°C. Alhamdulillah bila di kampung ni ramai pakcik & makcik yang share petua rawat anak batuk menggunakan bawang putih. Mungkin Garlic tablet Hai O juga boleh membantu.


Petua rawat anak batuk berkahak dengan bawang putih.

1.Bakar dalam 1 minit beberapa ulas bawang putih sekali dengan kulitnya.

suhaili isa

2. Tumbuk bawang putih yang telah dibakar dan campurkan dengan 1 sudu minyak zaitun.

3. Sapukan campuran bawang putih dan minyak zaitun tadi pada belakang dada anak dan bahagian dada hadapan. Jangan sapu terlalu banyak sebab bawang putih bersifat panas. 

4. Bahan kimia semulajadi di dalam bawang putih yang dipanggil Alicin akan meresap ke dalam paru-paru dan menolak kahak keluar.

5. Anak akan mula muntah kahak dalam masa 15minit.

Banyak sebenarnya kebaikan bawang putih yang kita tak tahu.
suhaili isa

Tapi bukan semua orang boleh makan bawang putih mentahkan? Baunya busuk dan melekat di lidah dalam jangkamasa yang agak lama. Mulut pula akan berbau bawang putih yang kuat. 


Alhamdulillah bagi Sue...Sue amalkan Garlic tablet 100% pure garlic yang dah dinyahbau. Sue amalkan sebagai supplemen ambil 2 biji setiap pagi. Bagi Sue...kesihatan lebih penting daripada kecantikan. Heheheh...kalau muka cantik penuh kolagen, tapi banyak penyakit...tetap tak nampak seri mukanya.Oklah...semoga petua rawat anak batuk berkahak yang Sue share tadi beri manfaat pada sahabat semua. Thank you for reading.


Love,
Suhaili Isa
suhaili isa

suhaili isa

suhaili isa