Sunday, February 5, 2017

Happy 3rd Anniversary : Feb 2017

Ohhh my....tajuk entry blog macam anniversary perkahwinan pulak kan?? Hehehehe ehhhh tak....ini bukan anniversary perkahwinan Sue. 


Hari ini ialah tarikh Sue meletakkan jawatan sebagai Senior Project Engineer di salah sebuah syarikat pembinaan Kelas A di Malaysia dan tinggalkan gaji RM 6,000 untuk menggalas jawatan sebagai surirumah dan Premium Beautiful Expert.

Genap 3 tahun Sue berhenti kerja dan bergantung rezeki dengan berniaga. Selama 3 tahun tu ada yang perli, ada yang kata Sue ambil keputusan bodoh & terburu-buru dan tak kurang jugak yang kata "belajar tinggi-tinggi, tapi benti jadi surirumah? Tak kesian ke dekat mak ayah?"

Hamboi....laser nau mulut makcik2 ni ye.... rezeki Allah tu bukan hanya bekerja makan gaji je...banyak sebenarnya yang kita boleh buat untuk dapatkan income. Terutamanya berniaga sebab rezeki 9/10 datang dengan berniaga.

Macam mana kehidupan Sue selepas 3 tahun berhenti kerja? Alhamdulillah hidup lebih tenang dan tidak terkejar-kejar. Anak-anak dan suami dapat diuruskan dengan baik. Lagipun bila dah berniaga sebagai Premium Beautiful Expert, income bisnes setiap bulan sama je macam gaji RM 6,000 tapi tanpa potongan KWSP dan loan merepek2 yang lain.

Dan sebenarnya....bulan ini ialah bulan ke-5 Sue hidup bebas hutang. Huiiissshhh bila hidup dah takde hutang ni...rasa kepala ringan, tido malam lena dan tak takut orang bank call kejar hutang. Hahahahahah..... Sue bayar hutang total of RM 150,000 termasuk kereta, 2 personal loan, credit card dan pinjaman PTPTN dalam masa 3 tahun Sue berhenti kerja.

Seronok tak life sebagai surirumah ni? Seronok sangat you all sebab duduk rumah pun ada je income masuk tiap2 bulan. Tidaklah stress sangat even tugas sebagai isteri dan ibu non-stop 24 hours tu. Yelah....tengah bulan ada bonus bisnes...bolehla shopping. Shopping bagus tau nak hilangkan stress. Walaupun bergelar surirumah..tapi bila ada income sendiri...kita tak perlu nak minta suami duit untuk beli barang yang kita nak.

Itulah bezanya kehidupan Sue sekarang berbanding 3 tahun lepas. Alhamdulillah....tapi bukanlah nak kata hidup Sue ni semuanya lancar. Ada juga pengorbanan dan cabaran yang Sue hadapi dalam berniaga atas talian ini. Sukacita nak diingatkan sini ya....bergelar surirumah tu bukan bermakna duduk goyang kaki layan citer korea 24jam. Surirumah ni nonstop bekerja tau. Jadi encik suami sekalian....sila sayangi isteri anda dan bawalah isteri anda berjalan2 serta shopping.

Oklah...disebabkan jam dah tunjuk pukul 12.30 tengahmalam, Sue berhenti di sini je dulu ok. Kita sambung next entry pula...Ada tak yang nak tips cara langsaikan hutang dengan cepat? Silalah komen "SAYA NAK" di ruangan komen.

Love,
Suhaili Isa