Tuesday, January 31, 2017

Cuti-cuti Malaysia : A Famosa Resort, Melaka

Happy Chinese New Year to all my chinese friends. Happy holiday to all...cuti panjang ni Sue tengok ramai yang ambil peluang keluar berjalan-jalan kan? Seronok bila kita penuhi cuti panjang bersama keluarga tersayang. Walaupun bercuti, Sue sebagai Premium Beautiful top agent di Kuala Lumpur tetap penuh dengan business appointment share kebaikan bisnes dan premium beautiful dengan orang2 di Melaka.

Alhamdulillah kali ni Sue dan family dijemput untuk ke Afamosa Resort untuk family holiday. Sebenarnya....encik husband yang nak pegi main golf bersama beberapa kenalan, jadi Sue & anak-anak ikutlah sekali. Ada 5 family semuanya yang sertai family holiday di Afamosa Resort ni.




Alhamdulillah dah ada orang nak sponsor.. so kami follow jelah. Banglo satu setengah tingkat ni ratenya RM 1300 semalam. Kami stay di Afamosa selama 3 hari 2 malam. Banglo ni ada 4 bilik dan 4 bilik air. Kemudahan dapur semua disediakan. Kiranya kita bawa barang basah dan kering je untuk masak. Oh....disebabkan ini Banglo persendirian, jadi mereka tak sediakan towel, iron, set mandian dan housekeeping. So kalau you all nak sewa banglo ni silalah bawa towel, set mandian dan iron ok.

Hari pertama Sabtu, kami bertolak dari Sungai Buloh pukul 10pagi dan sampai di Alor Gajah tepat pukul 1.20pm. Kami singgah di Freeport Afamosa Outlet dulu untuk shopping. Memang best outlet ni sebab hari-hari 85% discount dan jenama barang semuanya mampu milik.





Ok dapat beli kasut kat Zang Toi dengan harga murah you all...dahlah sedap dan selesa bila pakai. Rasa macam nak borong je semua kasut tu. Kemudian baju RTW Melinda Looi memang berbaloi beli sebab murah. Boleh dapat sepasang dress below RM 100 tau. Bila dah penat shopping, we all lunch kejap di Foodcourt Freeport dan terus check in di Banglo Afamosa. Oh...di Freeport ada food outlet seperti KFC, Marrybrown, Bakers Cottage, Papparich, Foodcourt, DrCafe Coffee, Chatime dan beberapa snack stalls.

Jom tengok bahagian dalam Banglo Afamosa pulak.





Seronok ruang makan Banglo ini menghadap kolam renang. Sambil makan boleh tengok anak2 mandi dan dengar bunyi air terjun buatan. Bahagian dapur pula memang dah lengkap dengan pinggan mangkuk, fridge,dapur dan periuk. Pada sebelah malamnya pulak kami ada aktiviti BBQ dan karaoke.




Seronok budak-budak layan karaoke...disebabkan dah penat, we all semua tido awal. Keesokan harinya Ahad, husband awal pagi dah keluar main golf bersama-sama rakan lain di Tiara Golf Club Melaka. So...Sue dan anak-anak serta para isteri yang lain duduk borak bersama-sama. Plan nya...tengahari itu kami akan makan Asam Pedas di restoren Hajah Rahmah Bukit Katil.

Inilah geng golf encik suami...tak sangka pulak hari Ahad tu jalan ke Ayer Keroh jem teruk. Heheheh agaknya semua orang nak masuk bandar melaka ye tak? Kami sampai di restoren Hajah Rahmah pada pukul 2.30pm. Lapar sangat...nasib dah book tempat dan makanan awal. Kami order Asam Pedas, ayam goreng, ketam dan udang untuk 20 orang makan. Total harga semuanya RM 450 je....murah sangat berbanding di Kuala Lumpur.

Perut dah kenyang....jomlah kita pulang ke Afamosa. Sepanjang petang dan malam hari Ahad kami habiskan masa bersama-sama di Banglo dan berkongsi cerita, resepi, tips kekeluargaan, gosip dan macam-macam lagi. Rindu pulak pada Kak Sue dan Kak Faiza yang banyak bercerita dan pandai masak. Sue tak reti sangat masak,jadi tugas Sue banyak kemas rumah. Hahahaha...

Hari Isnin 30 Januari pula ialah hari kami check out. Awal pagi lagi Kak Sue dah rebus nasi impit dan buat kuah kacang. Kami breakfast bersama-sama dan terus packing barang. Sebelum pulang sempat lagi bergambar tu. Banglo kami berdekatan dengan golf course, jadi view sangat cantik. 




Sebelum balik KL, sempat lagi kami singgah di Freeport Afamosa. Shopping lagi la kan...heheheh terjumpa pulak rakan bisnes The Diamond Circle kat sini. Hehehehe borong sakan Melinda Looi si Airin ni haaa....

Thank you so much organizer untuk Family Day ni especially Kak Sue & husband. Rajin sangat Kak Sue ni masak nasi lemak, nasi impit, prepare BBQ ayam, kambing dan macam-macam lagi. Semoga ukhwah yang terjalin semakin erat.

Love,
Suhaili Isa