Tuesday, January 31, 2017

Cuti-cuti Malaysia : A Famosa Resort, Melaka

Happy Chinese New Year to all my chinese friends. Happy holiday to all...cuti panjang ni Sue tengok ramai yang ambil peluang keluar berjalan-jalan kan? Seronok bila kita penuhi cuti panjang bersama keluarga tersayang. Walaupun bercuti, Sue sebagai Premium Beautiful top agent di Kuala Lumpur tetap penuh dengan business appointment share kebaikan bisnes dan premium beautiful dengan orang2 di Melaka.

Alhamdulillah kali ni Sue dan family dijemput untuk ke Afamosa Resort untuk family holiday. Sebenarnya....encik husband yang nak pegi main golf bersama beberapa kenalan, jadi Sue & anak-anak ikutlah sekali. Ada 5 family semuanya yang sertai family holiday di Afamosa Resort ni.




Alhamdulillah dah ada orang nak sponsor.. so kami follow jelah. Banglo satu setengah tingkat ni ratenya RM 1300 semalam. Kami stay di Afamosa selama 3 hari 2 malam. Banglo ni ada 4 bilik dan 4 bilik air. Kemudahan dapur semua disediakan. Kiranya kita bawa barang basah dan kering je untuk masak. Oh....disebabkan ini Banglo persendirian, jadi mereka tak sediakan towel, iron, set mandian dan housekeeping. So kalau you all nak sewa banglo ni silalah bawa towel, set mandian dan iron ok.

Hari pertama Sabtu, kami bertolak dari Sungai Buloh pukul 10pagi dan sampai di Alor Gajah tepat pukul 1.20pm. Kami singgah di Freeport Afamosa Outlet dulu untuk shopping. Memang best outlet ni sebab hari-hari 85% discount dan jenama barang semuanya mampu milik.





Ok dapat beli kasut kat Zang Toi dengan harga murah you all...dahlah sedap dan selesa bila pakai. Rasa macam nak borong je semua kasut tu. Kemudian baju RTW Melinda Looi memang berbaloi beli sebab murah. Boleh dapat sepasang dress below RM 100 tau. Bila dah penat shopping, we all lunch kejap di Foodcourt Freeport dan terus check in di Banglo Afamosa. Oh...di Freeport ada food outlet seperti KFC, Marrybrown, Bakers Cottage, Papparich, Foodcourt, DrCafe Coffee, Chatime dan beberapa snack stalls.

Jom tengok bahagian dalam Banglo Afamosa pulak.





Seronok ruang makan Banglo ini menghadap kolam renang. Sambil makan boleh tengok anak2 mandi dan dengar bunyi air terjun buatan. Bahagian dapur pula memang dah lengkap dengan pinggan mangkuk, fridge,dapur dan periuk. Pada sebelah malamnya pulak kami ada aktiviti BBQ dan karaoke.




Seronok budak-budak layan karaoke...disebabkan dah penat, we all semua tido awal. Keesokan harinya Ahad, husband awal pagi dah keluar main golf bersama-sama rakan lain di Tiara Golf Club Melaka. So...Sue dan anak-anak serta para isteri yang lain duduk borak bersama-sama. Plan nya...tengahari itu kami akan makan Asam Pedas di restoren Hajah Rahmah Bukit Katil.

Inilah geng golf encik suami...tak sangka pulak hari Ahad tu jalan ke Ayer Keroh jem teruk. Heheheh agaknya semua orang nak masuk bandar melaka ye tak? Kami sampai di restoren Hajah Rahmah pada pukul 2.30pm. Lapar sangat...nasib dah book tempat dan makanan awal. Kami order Asam Pedas, ayam goreng, ketam dan udang untuk 20 orang makan. Total harga semuanya RM 450 je....murah sangat berbanding di Kuala Lumpur.

Perut dah kenyang....jomlah kita pulang ke Afamosa. Sepanjang petang dan malam hari Ahad kami habiskan masa bersama-sama di Banglo dan berkongsi cerita, resepi, tips kekeluargaan, gosip dan macam-macam lagi. Rindu pulak pada Kak Sue dan Kak Faiza yang banyak bercerita dan pandai masak. Sue tak reti sangat masak,jadi tugas Sue banyak kemas rumah. Hahahaha...

Hari Isnin 30 Januari pula ialah hari kami check out. Awal pagi lagi Kak Sue dah rebus nasi impit dan buat kuah kacang. Kami breakfast bersama-sama dan terus packing barang. Sebelum pulang sempat lagi bergambar tu. Banglo kami berdekatan dengan golf course, jadi view sangat cantik. 




Sebelum balik KL, sempat lagi kami singgah di Freeport Afamosa. Shopping lagi la kan...heheheh terjumpa pulak rakan bisnes The Diamond Circle kat sini. Hehehehe borong sakan Melinda Looi si Airin ni haaa....

Thank you so much organizer untuk Family Day ni especially Kak Sue & husband. Rajin sangat Kak Sue ni masak nasi lemak, nasi impit, prepare BBQ ayam, kambing dan macam-macam lagi. Semoga ukhwah yang terjalin semakin erat.

Love,
Suhaili Isa

Thursday, January 26, 2017

Duckscarves PERCUMA

Siapa tak kenal DUCKSCARVES??? Jenama shawl mewah yang diasaskan oleh Vivy Yusof tu.... harga sehelai shawl bermula RM 150 - RM 800 anggarannya. Waaahhhh.... tengok harga pun dah risau nak belikan? Tapi memang berbaloi memiliki shawl Duckscarves ni sebab memang tip top kualitinya.



Haaaa.....cantikkan? Patutla ramai wanita tergila-gilakan shawl Duckscarves ni walaupun harganya mahal. Demam Duckscarves ni boleh berjangkit sampaikan kita pun rasa nak beli jugak tau. Hehehehe tapi apa yang best ialah..... Sue dapat Duckscarves secara PERCUMA.


Yes...I agree with you Coco Chanel. The best things in life are free stuffs. The second-best are very expensive.  Macam mana Sue boleh dapat FREE Duckscarves? Heheheheh Alhamdulillah Sue berniaga bersama group The Diamond Circle sebagai Premium Beautiful Expert. Crown Diamond Managers of TDC atau CEO of TDC ni ada buat cabaran TDC10Kchallenge daripada bulan 8 sehingga bulan 12/ 2016.

Alhamdulillah Sue antara top agent Premium Beautiful di Kuala Lumpur,Malaysia, Jakarta, Brunei dan UAE. Yee...Sue ada client Premium Beautiful di Arab Saudi, Mesir dan Istanbul. Alhamdulillah Sue qualify 3 bulan berturut-turut. Tahniah buat semua top agent Premium Beautiful TDC. Anda seorang fighter!! Nak tengok berapa ramai yang qualify TDC10kChallenge?




Tuuu dia...ramai yang qualify challenge ni. Kebanyakan mereka yang qualify target ni masih lagi bekerja fulltime dan buat bisnes secara parttime menggunakan Facebook, Instagram dan blog sambil dibimbing oleh team bisnes yang kuat dan mentor yang berwibawa. For your info....mereka yang qualify challenge ni ada yang bekerja sebagai pekerja kilang, cikgu, engineer, pelajar PHD, banker, pekerja kerajaan, tukang masak, corporate managers, doktor, legal advisor, pekerja staff sokongan dan lain2 pekerjaan. 

Seronok dan bangga tak bila tengok orang melayu berjaya? Bagi Sue sendiri memang bangga sebab walau apa pun status pekerjaan setiap peniaga TDC, bila berniaga bersama team TDC; anda mampu genggam extraincome dari RM 2,000 - RM 50,000 sebulan. Kami berniaga hanya menggunakan handphone dan data internet. Tak perlu pun setup kedai dan susah payah fikir nak asaskan produk. Lagi best...ilmu social media marketing semuanya kami dapat FREE daripada copywriting, storytelling, blogging, product positioning, personal branding...semuanya FREE. 


Selain dapat extra income 4-5 angka setiap bulan dan untung runcit 20% setiap hari, inilah antara reward bisnes yang Sue dapat percuma from TDC team. Thank you so much mentor bisnes Sue CDM Norain Nizar dan CDM Shaliza Aziz. You all boleh baca kisah perjalanan bisnes mereka di KLIK DI SINI

Dah ada 2 Duckscarves FREE...sekarang Sue tengah tunggu Duckscarves ke-3 FREE pulak. Victoria Secret pouch tu Sue suka sangat sebab boleh masuk semua barang daily makeup dalam tu. Tapi yang paling Sue suka ialah Swarovski pen dan kimono pen yang datang jauh dari Vienna dan Japan. What else yang boleh dapat FREE bila buat bisnes sebagai Premium Beautiful Expert?




Yes.....Free Travel around the world with 5 stars hospitality. Bulan Mac ni...team TDC akan terbang ke Italy pula dan melawat 5 buah tempat.


Nak ikut jugak kami travel?? This is Good News untuk you all. Syarikat dah sediakan lebih kurang 650 tiket percuma untuk kita semua holiday ke Gold Coast Australia bulan Ogos 2017 ni. Haaa.....excited tak? Nak ikut tak? Fully sponsored you all termasuk duit belanja 4 angka. Jom kalau nak jadi travel partner Sue, nanti you all contact je Sue ok di 012-6842560.



Love,
Suhaili Isa

Tuesday, January 24, 2017

Restaurant Review : Gusteau's Cafe Kangar, Perlis

Hi....lama Sue tak buat entry Restaurant Review. Haaa.....memang menjadi hobi Sue untuk try restoren menarik di seluruh Malaysia. Kemudian Sue kongsikan dengan you all keistimewaan setiap restoren yang Sue cuba.

Ok this time Sue try Gusteau's Cafe di Kangar Perlis. Sue tertarik nak cuba cafe ni sebab konsep dan design kafe yang menarik perhatian. Kafe ni bersebelahan je dengan Giant Kangar. 

Dah banyak kali lalu depan kedai nak try makanan di sini. Jadi kali ni ada rezeki nak rasa makanan di Gusteau's. Kami pergi untuk minum petang dan makan kek je...tapi rezeki Allah datang tak sangka. Dapat rasa spaghetti dan meatball di restoren ni. Jom tengok apa yang menarik di Gusteau's.



Meatball, mashed potato dan raspberry sauce tu sangat juicy bila dikunyah dalam mulut. Alhamdulillah rezeki kami, dapat rasa spaghetti aglio olio secara percuma. Grilled beef dalam spaghetti tu sangat sedap. 




Pencuci mulutnya kami try chocolate indulgence cake. Ok kak ni Husna makan sorang habis. Very soft and mouthwatering. Huhuhuhu....ok nak tau tak harga menu di Gusteau's? Bagi Sue memang affordable dan lebih murah berbanding kafe hipster di Kuala Lumpur. Gusteau's juga ada menyediakan menu untuk kanak-kanak.



Bila masuk ke dalam kafe ni...Sue rasa selesa dan sangat nyaman. Susun atur perabot dan kemasan dalaman kafe yang moden memang buatkan pelanggan sentiasa nak kembali mengunjungi kafe ni. Di kafe ni juga ada sediakan toys untuk anak-anak main serta beberapa novel buat bacaan pengunjung. Tengok blackboard tu.....menu special akan sentiasa di update pada black board tu.






Jadi kalau you all berkunjung ke Perlis, jangan lupa ya singgah ke Gusteau's Cafe.

Love,
Suhaili Isa

Monday, January 16, 2017

Cara berniaga Premium Beautiful

Assalamualaikum semua...mesti ramai yang nak tau kan macam manalah agaknya cara berniaga Premium Beautiful ni. Tengok macam senang je orang boleh jual Premium Beautiful setiap bulan sampai 50set. Macam mana dia buat ye?



Step 1 : Daftar sebagai Pengedar Sah Sahajidah Hai O Marketing. Yuran pendaftaran RM 50 sahaja dan jadilah sebahagian daripada Premium Beautiful Expert.

Soalan: Kenapa kene daftar ye? Boleh tak kalau taknak daftar? 
Jawapan: 
Bila kita berdaftar sebagai agent sah, kita dilindungi bawah Akta Jualan Langsung. Tak perlu nak daftar syarikat dan terus boleh buat bisnes secara online & offline. Agent yang berdaftar ni dapat UNTUNG RUNCIT 20% setiap hari & Komisen bulanan RM 5,000 setiap bulan. 
Jadi.....kenapa taknak daftar??? Untuk proses daftar sebagai agent yang sah...terus contact Sue 012-6842560.

Step 2: Pilih pakej bisnes Premium Beautiful yang sesuai supaya mudah untuk berniaga.

Soalan : Kenapa perlu ada produk dalam tangan ya? Bisnes dropship tu tak perlu pun produk.
Jawapan: Bisnes Premium Beautiful ni merupakan bisnes JANGKA MASA PANJANG. Maksudnya kita nak berniaga dalam masa 5, 10, 15, 20tahun sehingga anda dapat bina empayar bisnes yang kukuh. Sebagai penjual, anda juga mestilah mahir tentang produk dan dah guna produk yang anda jual tu. Boleh ke orang nak percaya anda berniaga sesuatu produk sedangkan anda sendiri takde produk dan tak pernah cuba produk tersebut?

Step 3: Hadir training usahawan baru yang disediakan secara percuma

Soalan : Kenapa nak berniaga kene pegi kelas?
Jawapan: Melainkan anda seorang professional dalam perniagaan yang dah hasilkan jualan mencecah 2 juta sebulan dan genggam income RM 100,000 bersih sebulan....anda wajib belajar cara berniaga dan marketing. Even Neelofa yang dah ada bisnes kukih pun pegi belajar ilmu perniagaan tau. 

Step 4: Gunakan ilmu yang telah diajar setiap hari terutamanya cara berniaga online yang betul.

Step 5: Letak target bisnes harian, bulanan dan tahunan.

Soalan: Kenapa saya kene letak target jualan? Tak bolehke kalau buat suka-suka je?
Jawapan: Semua perniagaan ada meletakkan target jualan setiap hari. Target jualan ni sebagai benchmark komitmen kita dalam bisnes dan of course untuk menentukan untung rugi bisnes anda. Ada ke orang buat bisnes untuk rugi? Jadi bila anda berniaga tanpa target yang jelas, anda hanya membuang masa, tenaga dan duit anda sendiri.

Step 6: Rujuk mentor

Soalan : kenapa perlu rujuk segala tindakan kita pada mentor?
Jawapan : Menjalankan bisnes bagi orang yang zero knowledge, kita perlu seseorang yang ajar dan tunjukkan jalan yang betul untuk berjaya. Mentor merupakan GPS dalam bisnes. Mentor juga merupakan orang yang lebih dulu makan garam daripada kita. Ilmu dan nasihat mentor sangat berguna untuk mengembangkan bisnes kita.

Step 7 : Nikmati hasil kejayaan

Soalan : Berapa income yang bakal kita capai?
Jawapan : 
Bulan pertama : RM 3000
Bulan ke-2 sehingga ke-4 : RM 4000
Bulan ke-6 : RM 5000
Dan seterusnya sehingga 3-5 tahun pertama dalam bisnes anda bakal genggam RM 20,000 sebulan.


Frequently Asked Questions.
1. Bisnes ni kene cari orang ke?
Jawapan : Semua bisnes perlu berniaga produk atau servis dan perlu berurusan dengan orang. Untuk berjaya dalam bisnes, tidak boleh berniaga seorang diri. Tetapi dengan mempunyai team yang besar, tanggungjawab yang ringan sama dijinjing dan berat sama dipikul. 
Dato Vida pun mempunyai stokis dan agent yang ramai. Jadi kenapa nak bisnes seorang diri?

2. Ada ke orang nak beli Premium Beautiful dengan hrga mahal?
Jawapan : selagi ada perempuan di dunia, selagi itulah ada permintaan untuk Premium Beautiful. Harga Premium Beautiful untuk 1 set termasuk Lifetime warranty SEUMUR HIDUP untuk sebarang kerosakan pada fabrik Premium Beautiful. Harga Premium Beautiful hanyalah RM 96 sebulan untuk 3 tahun menggunakan AEON Installment. Kalau CASH...lagilah murah RM 600 - RM 1500.

3. Bisnes ni kene keluarkan modal ke?
Jawapan : Ye perlu keluarkan modal.
Modal paling utama ialah modal komitmen diri untuk berniaga supaya boleh keluar dari masalah hutang keliling pinggang atau masalah duit tak cukup setiap tengah bulan...tanpa MODAL DIRI ni...bisnes anda akan sukar walaupun anda laburkan duit sehingga RM 100,000 sekalipun.  

4. Bisnes ni kene selalu jumpa orang ke?
Jawapan: Tidak perlu. Hanya keluar bila perlu COD barang, pos barang, pergi kelas,pergi kenduri kahwin, pergi reunion, balik kampung, pergi makan di kedai, pergi tengok wayang.
Serious....bisnes ni kat mana2 je anda berada, andalah bisnes anda. Andalah bos bisnes anda. Jadi persoalannya...dalam sehari berapa ramai orang anda jumpa? Adakah anda bekerja di dalam gua?

5. Bisnes ni kene tayang kereta mewah ke?
Anda nampak saya tayang kereta mewah ke? Tak semua orang berjaya nak tunjukkan kekayaan mereka. Tak semua bisnes mesti kene tayang kereta mewah. Dato' Aliff Syukri pun tayang kereta dan rumah mewah. Tapi bila orang berjaya tunjuk hasil bisnes mereka...sebenarnya itu suatu inspirasi buat usagawan lain untuk berjaya sama seperti mereka.

Mudahkan berniaga Premium Beautiful ni? Lagi mudah jika anda dibantu oleh Saya sebagai mentor anda. Kalau nak tahu lebih detail cara nak buat tabung simpanan RM 26,000 dalam masa 6 bulan tu....terus je contact Sue di 012-6842560.


Love,
Suhaili Isa

Thank You Influentialbrands for RM 188 Cash Prize

Alhamdulillah....I am not so lucky girl to win anything for free...but this time Alhamdulillah rezeki is our's. My 2nd attempt to send my spot, share & win photo to Influential Brands; won December 2016 Malaysia's lucky winner.
Nak tengok gambar apa yang Sue post di Instagram Influential Brands?

Hehehehehe....inilah gambarnya



Gambar Arfa and nenek Arfa tengah breakfast at our favourite restaurant Papparich with messy hair, sweet smile and a big bowl of noodle. Thank you so much Papparich Malaysia. We love all your food.

So macam mana contest ni berlangsung?
1. Anda perlu kunjungi mana-mana kedai yang merupakan brand terkenal di Malaysia. Antara kedai-kedainya ialah:

2. Ambil gambar you all bersama logo kedai dan sticker Influential Brand Top Brand 2016 tu.

3. Like Facebook page Influential Brand dan follow IG Influential brand.

4. Share gambar you all tadi dan tag IG Influential Brand. Make sure profile IG anda setting Public ye.

Contest Spot, Share & Win ni telah berlangsung daripada bulan 8/2016 sehingga bulan 12/2016. Ada 3 buah negara yang sertai contest ni iaitu Malaysia, Indonesia dan Singapura. So every month ada 3 lucky winner represent each of the country.

Alhamdulillah we won as Malaysia's lucky winner for December 2016. Jom tengok siapa orang bertuah di Indonesia dan Singapura pula.



Congratulations everyone...enjoy your cash prize of RM 188. Thank you so much Influential Brands. So...for those who would like to win 2017 Spot, Share & Win contest...do follow my instruction above to be your country lucky winner.


Love,
Suhaili Isa