Thursday, October 20, 2016

Pes Tom Yum Thai sedap

Thank you everyone yang support beli Thai Tom Yum paste ni. Actually Sue just bantu you all beli daripada kawan di Perlis. Kira macam personal shopper je. 

Thai tom yum yang Sue dah check kesahihan halal dan sedap ialah bran Madam Pum dan Kung Thai Brand. Both brands daripada pengilang yang sama V-Thai Food. 

 Ada 2 size pes tomyam:
454gm : RM 14
900gm : RM 18

Harga pos flat rate Semenanjung Malaysia: RM 10

Tapi selalunya susah nak dapat stok untuk 900gm tu. Jadi bagi mereka yang nak order pes tomyam direct from Perlis, boleh terus je whatsapp Sue di 012-6842560. Sue akan collect order setiap akhir bulan dan stok akan sampai dalam masa 1 minggu kalau tiada sebarang halangan.



 Logo halal pes tomyam ni ialah logo halal yang diiktiraf JAKIM. Memandangkan ini produk keluaran luar negara, JAKIM tidak akan keluarkan logo halal untuk produk luar. Tetapi mereka akan memantau dari masa ke masa setiap produk keluaran antarabangsa dan sahkan proses dan status halal produk luar. Begitulah yang Sue dimaklumkan. Nanti Sue share link untuk you all check semua logo halal yang diiktiraf JAKIM.



Bagaimana cara nak masak tom yam yang sedap?

1. Panaskan air dalam periuk
2. Masukkan 3 sudu besar pes tomyam dan kacau sampai sebati.
3. Masukkan lauk seperti sotong,ayam,daging dan sayuran.
4. Biarkan mendidih dan kemudiannya masukkan daun limau purut dan serai.
5. Akhir sekali masukkan 1 sudu besar susu cair, garam dan gula ikut secukup rasa.
6. Hidangkan bersama nasi panas dan telur dadar.



Selamat mencuba!!!

Love, 
Suhaili Isa

Quick getaway with family : Port Dickson

Cuti Maal Hijrah baru-baru ni...Sue bawa family & parents bercuti ke Port Dickson. Seronok mak dan ayah dapat berehat tengok laut sambil makan seafood. Kami bertolak hari Ahad petang dan check in di Ancasa Residences. Disebabkan dah book awal, jadi tak perlu tunggu lama untuk dapatkan bilik. 


Apartment 2 bilik yang sangat spacious harga RM 270 semalam. Best sebab apartment kami menghadap laut. Angin kuat sangat bertiup petang tu. Sesudah solat maghrib kami keluar nak cari seafood. Semua restoren penuh di Teluk Kemang...jadi kami drive jauh sikit. Kami makan di Medan Ikan Bakar Kampung Telok Pasir Panjang. Disebabkan ramai orang...kami menunggu hampir 2 jam jugak untuk rasa Ikan Jenahak bakar, Ikan Siakap 3 rasa, butter prawn, sotong goreng tepung dan ketam masak pedas. Tak sempat nak amek gambar dah sebab perut lapar sangat. 😂😂😂😂



Harga total kami bayar hanya RM 120 je untuk 5 orang dewasa makan. Gila murah berbanding kat KL nih.... Lepas makan terus balik apartment dan ambil angin malam. 



Keesokannya kids bangun as early as 6.30pm nak pegi mandi laut. Tapi air tengah pasang dan ribut. 


                                                               

Sebelum check out...kami ke pantai main pasir dan mandi laut.



Seronok bawa parents berjalan-jalan. Mak dan ayah Sue dah cecah umur 65tahun. Alhamdulillah masih sihat bertenaga. Ayah selepas dapat minor strok tahun 2012, alhamdulillah dah boleh gerak dan berjalan seperti biasa. Alhamdulillah dengan bantuan medical dan juga Sue guna Biovelocity Sleepmate untuk repair semua saraf yang lumpuh dan rosak. Sue syorkan you all try Biovelocity Sleepmate ye.



Walaupun trip hanya 2 hari 1 malam di Port Dickson, tapi kami semua memang sangat happy dan enjoy the trip. Sue dapat rasa kebahagiaan mak dan ayah Sue bila mereka diberi kesempatan untuk lihat anak mereka membesar dan kemudiannya dapat lihat cucu mereka bermain sambil menikmati keindahan lautan ciptaan Allah SWT. 



Jangan lupa...jenguklah ayah dan mak di kampung. Bawa mereka keluar berjalan. Takkan habis rezeki anak2 yang menggembirakan hati ibu bapa.



Love,
Suhaili Isa