Posts

Showing posts from September 15, 2016

Resepi pancake mudah dan gebu

Image
Lama tak share resepi dalam blog ni. Memandangkan sekarang tengah musim cuti sekolah selama seminggu, Arfa request mommy dia buat pancake, waffle, cake, nasi ayam...banyak betul wishlist dia. So...harini Sue nak share resepi Pancake Mudah dan Gebu.


Hehehehe...walaupun Sue taklah pakar dalam memasak, Sue banyak belajar resepi daripada google dan buku resepi. Zaman teknologi ni, orang banyak guna internet. Orang yang bijak...diorang gunakan internet dan google sebagai punca pendapatan. Alhamdulillah dah 3 tahun Sue berniaga online dan mampu langsaikan hutang dengan bekerja dari rumah je 😊😊😊

Ok jom tengok bahan-bahan dan cara membuatnya.
BAHAN-BAHAN:

1 cawan tepung serbaguna
1 cubit baking powder
1 cawan susu segar
1 biji telur Gred A lebih baik
2 sudu minyak masak bunga matahari/ 1 sudu marjerin
2 sudu besar gula
Sedikit esen vanilla

Cara membuatnya:
1. Campurkan tepung dan baking powder.
2. Masukkan susu segar.
3. Masukkan gula dan kacau sebati.
4. Pecahkan telur dan kacau rata adunan.
5. Masukkan …