Sunday, June 19, 2016

This is a story of My Father : Happy Father's Day Abah

Entry kali ni...Sue nak simpankan dalam blog sebagai future reference anak-anak. Bila dah besar nanti...bacalah blog mommy ni banyak cerita pelik2 tetapi benar. My blog is my life diary including personal interest, family and my business journey.

Kita takkan lahir ke dunia tanpa adanya AYAH. Kecuali Nabi Isa AS yang dilahirkan tanpa ayah oleh ibunya Siti Mariam di mana Allah nak tunjukkan bukti kekuasaanNya. 

Entry ni Sue nak cerita pengorbanan seorang ayah bernama Mohd Isa bin Ibrahim. Syukur alhamdulillah pada umur 65 tahun abah masih sihat dan bertenaga.

My dad was an ordinary government officer who worked at Jabatan Pertanian Negeri Selangor. Ayah seorang yang sangat pentingkan ilmu dan merupakan top 5 student di Sekolah Menengah Aminuddin Baki KL. Disebabkan kekangan kewangan, beliau terpaksa melupakan hasrat untuk menyambung pelajaran ke Universiti.

Sue masih ingat lagi macam mana abah sanggup stay up bersama-sama Sue sewaktu Sue mengulangkaji untuk peperiksaan UPSR, PMR & SPM. Abah kata...dia tak dapat nak bagi harta & kemewahan, tapi dia boleh berikan ilmu dan pendorong semangat untuk Sue dan 4 orang lagi adik beradik Sue belajar rajin2.

Abah sewaktu mudanya, seorang yang sangat komited dalam kerjanya. Setiap hari beliau buat 3 pekerjaan iaitu siangnya bekerja di jabatan kerajaan, sebelah malam beliau akan buat architectural landscape drawing & uruskan perniagaan sebagai extra income untuk menampung 5 orang anak belajar. Ibu Sue seorang surirumah yang membantu uruskan keluarga.

Bayangkan abah setiap hari keluar bekerja pada pukul 6pagi dan pulang hanya pada pukul 11malam. Kami adik beradik akan tetap tunggu ayah balik kerja walaupun lewat malam. Kemudian selepas abah bersihkan diri dan berehat, beliau akan sambung pekerjaan kedua & ketiga sehinggalah pukul 3 pagi....Zaman sekarang ni, susah nak dapat lelaki yang komited macam ni. Majoriti lelaki nak buat kerja senang dan kurang berkorban masa dan tenaga untuk sara hidup keluarga kan?

Walaupun kehidupan keluarga Sue boleh dikatakan kami keluarga yang susah, tapi abah seboleh-bolehnya taknak tengok kami membesar dalam keadaan kesusahan. Ada masanya kami hanya makan bubur nasi dan ikan bilis je dalam seminggu tu. Tapi waktu tu lauk bubur nasi dan ikan bilis rasa memang dah sedap sangat. Rumah kami bumbungnya nak roboh tapi masih bertahan selama beberapa tahun sebelum rezeki abah dimurahkan oleh Allah SWT.

Alhamdulillah berkat usaha abah yang tak pernah putus asa...pada tahun 2000 sewaktu Sue belajar di tingkatan 4, rezeki perniagaan abah dimurahkan dan dapatlah abah renovate rumah kami yang waktu tu hanya tunggu masa untuk roboh. 

Apa yang lebih buatkan abah happy bila semua anak2nya berjaya dalam pelajaran & kerjaya. Abang Sue seorang Manager, Kakak pula seorang lawyer sekarang bekerja di London, Sue sendiri seorang Jurutera yang kemudiannya menjadi usahawan Premium Beautiful, adik perempuan & adik lelaki bekerja di syarikat lapangan terbang MAS setiap tahun pegi melancong free.

Sekarang ni abah dan mak dapat bersara dengan tenang dan tengok cucu-cucu pula membesar. Orang kata dalam hidup ni kita perlu bersusah-susah dulu, bersenang-senang kemudian. Semangat abah yang tak pernah putus asa, menjadi penyebab untuk Sue terus bertahan dalam berniaga. 

"Abah....because of you, I never give up"  Terima kasih kerana bersusah payah membesarkan Sue dengan ilmu dan semangat.Terima kasih sebab ajar Sue untuk belajar erti kesusahan.

" Happy Fathers Day Abah "

Love,
Suhaili Isa