Wednesday, June 8, 2016

5 Sebab berat naik sewaktu berpuasaAssalamualaikum readers,


Semalam Sue terbaca 1 artikel di majalah tentang, berat badan yang sukar nak turun walaupun sebulan berpuasa. Ada yang mengalami masalah macam ni? Sue pernah hadapi masalah berat naik pula waktu bulan puasa tahun 2014. Orang lain makin berat turun, tapi Sue naik 2kg. Nangis Sue di tepi bucu katil. Huhuhuhu....Kesilapan pertama:

Anda berbuka dengan makanan yang tinggi kolesterol dan lemak tepu seperti gulai, masak lemak cili api, makanan bergoreng serta fastfood.


Kesilapan kedua:

Anda mengambil makanan manis secara berlebihan seperti air bergula, kek, kuih raya, dan segala jenis makanan manis sewaktu berbuka. Gula berlebihan daripada makanan manis akan tersimpan dalam badan dan menyebabkan lemak terbentuk dan sukar dibakar.Kesilapan ketiga:

Tidak melakukan senaman ringan.
Haaa....ini biasalah alasan orang berpuasa. Taknak bersenam sebab takut lapar dan dahaga. Heheheheh takpe, apa kata anda cuba banyakkan berjalan kaki serta lebih menggunakan tangga berbanding naik lif. Pastikan anda melakukan senaman regangan di tempat kerja anda.


Kesilapan keempat:

Anda kurang minum air masak. Pastikan anda minum 8 gelas sehari walaupun ketika bulan puasa.

Kesilapan kelima:

Anda bersahur pada pukul 12 tengahmalam dan kemudiannya anda terus tidur. Tenaga yang dibakar selepas anda bersahur pada pukul 12 tghmalam akan dibakar sewaktu anda tidur sebanyak 2% daripada kalori yang anda ambil. Jadi lebihan tenaga tersimpan dan mengumpulkan lemak dalam badan.Jadi cuba check balik...ada tak antara kesilapan ni yang anda buat sehingga menyebabkan berat badan naik atau tidak turun sewaktu bulan puasa. Semoga bermanfaatJangan lupa amalkan set detoks, setkurusbajet yang dibuat daripada makanan semulajadi dan mendapat kelulusan KKM serta HALAL.


Love;
Suhaili Isa