Tuesday, January 26, 2016

Tips ke Universal Studio Singapore: Jan 2016

Alhamdulillah...tertunai juga hajat nak bawa anak-anak ke Universal Studio Singapore cuti Thaipusam baru-baru ni.

Sebenarnya kids dah 2 bulan non-stop asking about repeat trip to Disneyland Hong Kong. Disebabkan awal tahun ni banyak urusan kerja, jadi kami ke Singapore dulu. 

Trip kami ke Singapore menelan belanja sebanyak:
1. Kos petrol & tol KL-JB-KL : RM 300
2. Theme park entrance & express pass
   untuk 3 orang : RM 919
3. Makan + souvenirs : RM 300
( bear in mind, during trip ni RM 3 = SGD 1.00)
4. Bajet hotel 3 hari 2 malam di JB: RM 168
5. Transport masuk ke Sentosa Island (3 orang): RM 90
       TOTAL : +/- RM 1800 for 2 adults, 2 children

Ok bermulalah sesi tabung melancong berikutnya...kali ni tabung perlu isi dengan lebih banyak duit lagi. Bercita-cita nak bawa family ke London melawat kakak Sue di sana. Ok jom tengok Universal studio Singapore.


Kami menaiki bas di Tune hotel JB. Kami beli tiket daripada travel agency Odyssey. Office Odyssey ni betul-betul kat bawah Tune hotel. Pukul 7.15am dah terpacak anak beranak tunggu bas. Dari JB - immigration Singapore - Sentosa Island mengambil masa 2 jam.

Kami sampai di USS pukul 10.30am..time tu orang dah mula ramai. Tips 1: Jangan habiskan masa bergambar di depan globe ni..sebab bila tiba waktu petang, tak ramai orang di sini..so uolls boleh bergambar sakan.

USS ada 8 bahagian menarik which are Hollywood street, Madagascar, Far Far Away, Jurassic Park, Ancient Egypt, The Lost World, Sci-Fi City, New york street...bagi parents yang bawa anak kecil dan tak cukup ketinggian 82cm minimum; you all mulakan dengan masuk Madagascar Crate Adventure dan terus masuk ke Far Far Away.


 Haaa....
Tips 2: Untuk mengelakkan beratur panjang untuk menaiki rides...you all wajib beli Express Pass ye...priority akan diberikan kepada express pass holder dulu.

Tips 3: Bawa buggy stroller untuk anak-anak ye...sewa stroller di sana dalam lingkungan SGD 20.

Tips 4: Bawa makanan or kudap-kudapan dalam beg supaya anak-anak tak kelaparan. Baju salin anak2, pampers dan baju salin parents sebab ada a few rides yang anda akan basah terkena percikan air.

Tips 5: Bawa botol air kosong untuk isi air minuman. Di USS setiap 100m mesti ada water dispenser yang kita boleh isi air dan minum. Air di Singapore selamat untuk di minum.

Tips 6: Bawa bozzle, botol air kosong atau tisu basah untuk ke toilet ye. Di sana toilet semua takde water hose.

Tips 7: Baca notice board yang terletak di Hollywood street & Sci-Fi city untuk info waktu show-show penting setiap bahagian theme park.




Kami habiskan masa sehingga pukul 12.30 tengahari di kawasan Madagascar dan Far far Away. Kemudian kami stop untuk lunch di kawasan Far Far away. Harga makanan di restoren area Far Far Away sangat murah berbanding restoren lain. Harga makanan bermula SGD 7.00 dan makanan banyak western style.


Kami memilih restoren Friar's Far Far Away. Seronok sangat makan bawah pokok yang redup dan banyak burung. Rasa betul2 makan seperti dalam taman istana. Heheheheheh....Ada ayam goreng boneless yang sedap, dino nugget, french fries dan soft serve ice cream yang berharga SGD 2.50. Di sekitar theme park banyak restoren halal. Jadi jangan lupa,

Tips 8: Ambil map di pintu masuk USS untuk cari restoren halal di setiap bahagian theme park.

Bila dah kenyang....jom kita mulakan rides di bahagian popular untuk orang dewasa pulak.




Jangan lupa amek gambar dengan bumblebee ok!!! Oklah Sue stop kat sini dulu ye. Next Sue cerita ye tempat solat,  rides wajib naik dan show wajib tengok.


Salam sayang,
Suhaili Isa
Suhaili1984@gmail.com


Ada yang nak Sue bantu setup dan ajarkan cara buat extra income dengan bisnes online? Projek Extra income RM 26,000 dalam masa 6 bulan tengah berlangsung. Method of marketing hanya gunakan facebook, instagram, blog.

Modal : Fleksibel dan ikut pakej berdasarkan kemampuan
Produk : Premium beautiful/ Mineral coffee/ garlic/bvalfalfa/Bioseleza/ Bioever plus / Marine essence homespa.

Benefits:
1. Untung runcit 20%
2. Komisen 3%-41%
3. Tiket melancong percuma ke Beijing dan pakej Umrah
4. Tabung kereta minimum RM 1000 sebulan
5. Free mentor/training & 1-1 guidance

Jangan lupa hantarkan permohonan di email Sue atau whatsapp Sue 012-6842560.