Saturday, June 4, 2016

Surirumah je ???



You know...I have been looked down again and again when I announced that I am a housewife. People will start judging you just because you are a housewife. Siapa yang kene sama macam Sue? I bet 99% of housewives ada pengalaman macam ni.

Hehehehe teruk betul mentaliti orang Malaysia ni kan?? Some harsh words that I have received including:

" Ala....laki kau kaya, kerja engineer. Sebabtu kau boleh benti keje duduk rumah "
Me : Kak...kerja engineer ni kuli je kak. Keje lebih 10jam, gaji habis bayar hutang je kak.

" Eh...kenapa Sue dah kerja hebat jadi Engineer tapi berenti kerja jadi surirumah? Rugilah belajar tinggi-tinggi"
Me : Dalam hati "mungkin dia tak tau yang Big Boss kepada Engineer, syarikat tempat Engineer bekerja tu, mereka takde Degree in Engineering pun. Tapi dengan mahir berniaga...mereka boleh bayar orang kerja untuk mereka.

"THOSE WHO KNOW "HOW TO DO THE JOB"   WORK   FOR THOSE WHO KNOW " WHY I SHOULD EMPLOY PEOPLE TO DO MY JOB"

Everybody has their own reason whether to work or to resign and be a stay at home mom (SAHM) or resign and be a work at home mom(WAHM).

So please, stop looked down on your friends who are a housewife or just resign and be a housewife. Surirumah merupakan wanita yang sanggup tinggalkan kekayaan dunia demi kekayaan akhirat.

Even though I am not 100% a housewife( because I run my online business); I try to support all my friends decision whether to be a career woman, housewife or Businesswoman. They need strong supports from close families & friends to stay positive in whatever they pursue.

So cheer up mothers all around the world. You are strong, intelligent, selfless, kind and courageous. You are like an angel to your kids. Don't give a damn on what people talk behind your back.

Ingat janji Allah, rezeki ada di mana2 bagi mereka yang berusaha. Walaupun bergelar Surirumah, lakukan perintah Allah dengan mencari ilmu, kerjakan solat, bersedekah dan banyak lagi.

 Antara tips yang Sue lakukan cara bersedekah untuk seorang Surirumah ialah:
1. Buatlah perniagaan kecil-kecilan dari rumah.
2. Hasil untung terus asingkan RM 1 setiap hari untuk sedekah
3. Istiqamah dalam bersedekah
4. Jangan malas mencari ilmu walaupun kita bergelar surirumah.

Salam sayang,
Suhaili Isa

No comments:

Post a Comment