Sunday, June 19, 2016

This is a story of My Father : Happy Father's Day Abah

Entry kali ni...Sue nak simpankan dalam blog sebagai future reference anak-anak. Bila dah besar nanti...bacalah blog mommy ni banyak cerita pelik2 tetapi benar. My blog is my life diary including personal interest, family and my business journey.

Kita takkan lahir ke dunia tanpa adanya AYAH. Kecuali Nabi Isa AS yang dilahirkan tanpa ayah oleh ibunya Siti Mariam di mana Allah nak tunjukkan bukti kekuasaanNya. 

Entry ni Sue nak cerita pengorbanan seorang ayah bernama Mohd Isa bin Ibrahim. Syukur alhamdulillah pada umur 65 tahun abah masih sihat dan bertenaga.

My dad was an ordinary government officer who worked at Jabatan Pertanian Negeri Selangor. Ayah seorang yang sangat pentingkan ilmu dan merupakan top 5 student di Sekolah Menengah Aminuddin Baki KL. Disebabkan kekangan kewangan, beliau terpaksa melupakan hasrat untuk menyambung pelajaran ke Universiti.

Sue masih ingat lagi macam mana abah sanggup stay up bersama-sama Sue sewaktu Sue mengulangkaji untuk peperiksaan UPSR, PMR & SPM. Abah kata...dia tak dapat nak bagi harta & kemewahan, tapi dia boleh berikan ilmu dan pendorong semangat untuk Sue dan 4 orang lagi adik beradik Sue belajar rajin2.

Abah sewaktu mudanya, seorang yang sangat komited dalam kerjanya. Setiap hari beliau buat 3 pekerjaan iaitu siangnya bekerja di jabatan kerajaan, sebelah malam beliau akan buat architectural landscape drawing & uruskan perniagaan sebagai extra income untuk menampung 5 orang anak belajar. Ibu Sue seorang surirumah yang membantu uruskan keluarga.

Bayangkan abah setiap hari keluar bekerja pada pukul 6pagi dan pulang hanya pada pukul 11malam. Kami adik beradik akan tetap tunggu ayah balik kerja walaupun lewat malam. Kemudian selepas abah bersihkan diri dan berehat, beliau akan sambung pekerjaan kedua & ketiga sehinggalah pukul 3 pagi....Zaman sekarang ni, susah nak dapat lelaki yang komited macam ni. Majoriti lelaki nak buat kerja senang dan kurang berkorban masa dan tenaga untuk sara hidup keluarga kan?

Walaupun kehidupan keluarga Sue boleh dikatakan kami keluarga yang susah, tapi abah seboleh-bolehnya taknak tengok kami membesar dalam keadaan kesusahan. Ada masanya kami hanya makan bubur nasi dan ikan bilis je dalam seminggu tu. Tapi waktu tu lauk bubur nasi dan ikan bilis rasa memang dah sedap sangat. Rumah kami bumbungnya nak roboh tapi masih bertahan selama beberapa tahun sebelum rezeki abah dimurahkan oleh Allah SWT.

Alhamdulillah berkat usaha abah yang tak pernah putus asa...pada tahun 2000 sewaktu Sue belajar di tingkatan 4, rezeki perniagaan abah dimurahkan dan dapatlah abah renovate rumah kami yang waktu tu hanya tunggu masa untuk roboh. 

Apa yang lebih buatkan abah happy bila semua anak2nya berjaya dalam pelajaran & kerjaya. Abang Sue seorang Manager, Kakak pula seorang lawyer sekarang bekerja di London, Sue sendiri seorang Jurutera yang kemudiannya menjadi usahawan Premium Beautiful, adik perempuan & adik lelaki bekerja di syarikat lapangan terbang MAS setiap tahun pegi melancong free.

Sekarang ni abah dan mak dapat bersara dengan tenang dan tengok cucu-cucu pula membesar. Orang kata dalam hidup ni kita perlu bersusah-susah dulu, bersenang-senang kemudian. Semangat abah yang tak pernah putus asa, menjadi penyebab untuk Sue terus bertahan dalam berniaga. 

"Abah....because of you, I never give up"  Terima kasih kerana bersusah payah membesarkan Sue dengan ilmu dan semangat.Terima kasih sebab ajar Sue untuk belajar erti kesusahan.

" Happy Fathers Day Abah "

Love,
Suhaili Isa

Tuesday, June 14, 2016

Biovelocity Sleepmate : Improves your health vitality

I was introduced to Biovelocity Sleepmate 3 years ago in 2013. At first I was not interested in this product because it was just a sleep mattress that you put on your bed. What's the big deal ??? I can just by any other sleep mattress else where.



Until....I have been given a full and thorough explanation on biovelocity sleepmate.Furthermore I attended a conference on Energy Medicine method which use energy wave to balance your "chi" or "qi". Do you know that if your "chi" is not stable or balance...you will get sick often? Click HERE for BV Conference energy medicine.

Actually I bought Biovelocity sleepmate first hand to be used by my father who had a minor stroke on his right side. Alhamdulillah it has been 3 years already and my father is healthy as a horse presently. Baca kisah Ayah Survive Strok Attack

 Then I bought the second BVSM for myself because I was experiencing too much stress, insomnia and tiredness. My lack of sleep & energy caused me serious error and mistakes at the office.

Alhamdulillah up to now...I have not experiencing insomnia and also panic attack anymore. Thank you Allah for giving my family the opportunity to source for solution and indeed...Allah is the best healer.

Do you know that Biovelocity Sleepmate uses Dhuha energy or good sun energy which contains Vitamin D to balance your body energy? Read it more; What is Biovelocity Sleepmate

That's all for today...May you have productive, energetic and blessed Ramadhan.


Love,
Suhaili Isa

Friday, June 10, 2016

Star Trek Beyond: Brought to you by Min Kaffe

You all peminat cerita Star Trek?? Star Trek Beyond bakal ditayangkan di pawagam berdekatan anda pada 21 July 2016 nanti.

Jangan lupa book date & beli tiket wayang ye....sebab apa Sue galakkan beli tiket wayang??

Sebab.....penaja utama Star Trek Beyond ialah...Min kaffe kopi garambuluh pertama di dunia untuk khasiat 1001 masalah kesihatan. Tahniah Sahajidah Hai O Marketing dan rasa sangat bangga berniaga bersama SHOM.

Ni....Sue share trailer Star Trek Beyond...dah macam Star Wars pula...enjoy!!!



Love,
Suhaili Isa

Wednesday, June 8, 2016

5 Sebab berat naik sewaktu berpuasa

Assalamualaikum readers,


Semalam Sue terbaca 1 artikel di majalah tentang, berat badan yang sukar nak turun walaupun sebulan berpuasa. Ada yang mengalami masalah macam ni? Sue pernah hadapi masalah berat naik pula waktu bulan puasa tahun 2014. Orang lain makin berat turun, tapi Sue naik 2kg. Nangis Sue di tepi bucu katil. Huhuhuhu....



Kesilapan pertama:

Anda berbuka dengan makanan yang tinggi kolesterol dan lemak tepu seperti gulai, masak lemak cili api, makanan bergoreng serta fastfood.


Kesilapan kedua:

Anda mengambil makanan manis secara berlebihan seperti air bergula, kek, kuih raya, dan segala jenis makanan manis sewaktu berbuka. Gula berlebihan daripada makanan manis akan tersimpan dalam badan dan menyebabkan lemak terbentuk dan sukar dibakar.



Kesilapan ketiga:

Tidak melakukan senaman ringan.
Haaa....ini biasalah alasan orang berpuasa. Taknak bersenam sebab takut lapar dan dahaga. Heheheheh takpe, apa kata anda cuba banyakkan berjalan kaki serta lebih menggunakan tangga berbanding naik lif. Pastikan anda melakukan senaman regangan di tempat kerja anda.


Kesilapan keempat:

Anda kurang minum air masak. Pastikan anda minum 8 gelas sehari walaupun ketika bulan puasa.

Kesilapan kelima:

Anda bersahur pada pukul 12 tengahmalam dan kemudiannya anda terus tidur. Tenaga yang dibakar selepas anda bersahur pada pukul 12 tghmalam akan dibakar sewaktu anda tidur sebanyak 2% daripada kalori yang anda ambil. Jadi lebihan tenaga tersimpan dan mengumpulkan lemak dalam badan.



Jadi cuba check balik...ada tak antara kesilapan ni yang anda buat sehingga menyebabkan berat badan naik atau tidak turun sewaktu bulan puasa. Semoga bermanfaat



Jangan lupa amalkan set detoks, setkurusbajet yang dibuat daripada makanan semulajadi dan mendapat kelulusan KKM serta HALAL.






Love;
Suhaili Isa

Tuesday, June 7, 2016

10 Testimoni Hebat Premium Beautiful

Dah lama tak share latest testimoni Premium Beautiful. Jomlah tengok 10 carta Wanita Premium Beautiful paling gorgeous di Malaysia.









Macam mana setakat ni?? Testimoni hebat ni buat anda panas punggung tak? Premium Beautiful ni mampu transform wanita biasa dengan bentuk badan yang dah lari alignment...menjadi seorang wanita yang lebih cantik dan berkeyakinan. Tak perlu guna artis popular untuk lariskan produk..hahahahah

Nah...nak lagi testimoni tak??






Haa....ini lagi 5 testimoni mak dara yang macam anak dara. Orang kata...tak rugi beli Premium Beautiful. Berbaloi-baloi...suami pun makin sayang dan selalu nak bawa isteri ke majlis2 sebab isteri dah cantikkan? Suami mana yang tak suka isteri dia cantik??

Nak dapatkan Premium  Beautiful dengan Harga RUNTUH?? Nak rasa dulu pakai Premium Beautiful FREE? Nak rasa pegang duit CASH RM 5,000 setiap bulan?? 

Terus whatsapp Sue 012-6842560 atau email "PB free testing slot" to suhaili1984@gmail.com


Love,
Suhaili Isa

Sunday, June 5, 2016

10 Tips cergas di Bulan Ramadhan

Esok kita akan mula berpuasa. Alhamdulillah kita dapat bertemu dengan Bulan Ramadhan yang dihadiahkan oleh Allah bagi umat Nabi Muhammad SAW.

Biasa bila berpuasa, kita kekurangan tenaga waktu siang hari. Tambah lagi mereka yang melakukan kerja berat dan ibu2 yang menyusukan anak. Jom Sue share 10 tips kekal bertenaga sepanjang bulan Ramadhan.

No. 1 : Lewatkan bersahur
Lewatkan masa bersahur kita dan ambil makanan yang memberikan tenaga sepanjang waktu siang.

No.2 : Bersahur dengan oat, kurma, buah-buahan
Ambil makanan bijirin seperti Oat kerana perut menghadam oat dengan masa lebih panjang dan lama. Kurma pula merupakan pemberi tenaga serta zat. Buah-buahan seperti tembikai mampu menyegarkan semua sel badan kita.

No.3 : Ambil 2 gelas air sahaja sewaktu bersahur.
Elakkan minum dengan banyak kerana lebihan air yang kita minum akan terus dikeluarkan melalui air kencing. Elak juga mengambil minuman bersusu kerana protein susu susah dihadam oleh perut. Ada orang yang akan menghadapi perut sebu disebabkan minuman bersusu.

No.4 : Sahur bersama Min Kaffe / Mineral Coffee
Orang kata kafein tidak baik untuk badan. Tetapi kopi pertama di dunia dengan tambahan 1001 khasiat GARAMBULUH mampu memberikan tenaga, bersihkan toksin di dalam badan, merawat gastrik, mengenyangkan perut lebih lama, salurkan kalsium dan magnesium pada badan serta mengurangkan masalah darah tinggi, jantung serta diabetes.

No.5 : Segerakan berbuka
Berbukalah dengan air suam serta buah kurma dahulu.

No.6 : Dilarang ambil air berais
Pengambilan air berais selepas anda letih berpuasa akan menyebabkan segala urat saraf dan badan menjadi sangat lemah dan tidak bermaya. Sila elakkan minuman berais.

No.7 : Jangan makan sampai perut anda penuh
Kurangkan makan semasa berbuka kerana perut yang penuh menyebabkan perut perlu bekerja lebih untuk penghadaman. Anda akan rasa mengantuk dan menyebabkan anda malas untuk bersolat.

No.8 : Minum lebih air masak selepas berbuka

No.9 : Ambil Garlic Tablet 2 biji  selepas berbuka supaya semua angin dalam badan dapat dikeluarkan. Bagus untuk mereka yang selalu kembung perut.

No.10: Sebelum tidur, ambil segelas BValfalfa untuk menyingkirkan semua kolesterol dan lemak yang anda makan sewaktu berbuka. Bvalfalfa juga menyalurkan vitamin dan zat yang baik kepada badan sewaktu anda berpuasa.

Saturday, June 4, 2016

Surirumah je ???

You know...I have been looked down again and again when I announced that I am a housewife. People will start judging you just because you are a housewife. Siapa yang kene sama macam Sue? I bet 99% of housewives ada pengalaman macam ni.

Hehehehe teruk betul mentaliti orang Malaysia ni kan?? Some harsh words that I have received including:

" Ala....laki kau kaya, kerja engineer. Sebabtu kau boleh benti keje duduk rumah "
Me : Kak...kerja engineer ni kuli je kak. Keje lebih 10jam, gaji habis bayar hutang je kak.

" Eh...kenapa Sue dah kerja hebat jadi Engineer tapi berenti kerja jadi surirumah? Rugilah belajar tinggi-tinggi"
Me : Dalam hati "mungkin dia tak tau yang Big Boss kepada Engineer, syarikat tempat Engineer bekerja tu, mereka takde Degree in Engineering pun. Tapi dengan mahir berniaga...mereka boleh bayar orang kerja untuk mereka.

"THOSE WHO KNOW "HOW TO DO THE JOB"   WORK   FOR THOSE WHO KNOW " WHY I SHOULD EMPLOY PEOPLE TO DO MY JOB"

Everybody has their own reason whether to work or to resign and be a stay at home mom (SAHM) or resign and be a work at home mom(WAHM).

So please, stop looked down on your friends who are a housewife or just resign and be a housewife. Surirumah merupakan wanita yang sanggup tinggalkan kekayaan dunia demi kekayaan akhirat.

Even though I am not 100% a housewife( because I run my online business); I try to support all my friends decision whether to be a career woman, housewife or Businesswoman. They need strong supports from close families & friends to stay positive in whatever they pursue.

So cheer up mothers all around the world. You are strong, intelligent, selfless, kind and courageous. You are like an angel to your kids. Don't give a damn on what people talk behind your back.

Ingat janji Allah, rezeki ada di mana2 bagi mereka yang berusaha. Walaupun bergelar Surirumah, lakukan perintah Allah dengan mencari ilmu, kerjakan solat, bersedekah dan banyak lagi.

 Antara tips yang Sue lakukan cara bersedekah untuk seorang Surirumah ialah:
1. Buatlah perniagaan kecil-kecilan dari rumah.
2. Hasil untung terus asingkan RM 1 setiap hari untuk sedekah
3. Istiqamah dalam bersedekah
4. Jangan malas mencari ilmu walaupun kita bergelar surirumah.

Salam sayang,
Suhaili Isa

Baju Pengantin Tak muat???

Kat rumah ni dah banyak dapat Undangan ke Majlis Perkahwinan. Huiisshhhh seronoknya, Sue dah terbayang Pengantin perempuan pilih sepersalinan baju pengantin yang cantik. Heheheh izinkan Sue throwback jap baju kahwin Sue dulu.

Hehehehe ni fesyen tahun 2009 la. Tahun 2016 ni confirmla lebih cantik & gorgeous kan?? Cerita pasal baju pengantin, nak tanya bentuk badan & berat badan pengantin muat ke tidak baju pengantin idaman you all tu?

Meh Sue share sikit pengantin yang dalam masa 2 minggu sebelum majlis perkahwinan, boleh muat baju pengantin yang pada mulanya SENDAT di perut, TAK MUAT di peha,punggung dan lengan. Kene pulak pakai korset pengantin yang langsung tak boleh nak bernafas. Hahahahah pengalaman ok!!!





See!!! Marvelous tak pengantin dengan baju pengantin serta badan diukir dengan Premium Beautiful?? Adik2 yang nak kahwin tu...prepare la Premium Beautiful awal2 ye supaya segala lemak perut, peha dan segala celah2 badan yang hitam disebabkan lemak bergesel dapat dihilangkan sebelum duduk sebumbung dengan suami. Hehehehhe 

Premium beautiful tu apa??

Body sculpture yang sangat SELESA, tak panas, fabrik tak mudah rosak, Warranty seumur hidup untuk segala kerosakan dan koyak dan MAMPU TURUNKAN BERAT BADAN 10kg dalam masa 3 BULAN.



Tapi...takkan nak kahwin je jaga badan sis??? Paling penting, LEPAS BERSALIN pun WAJIB kembalikan badan kurus dan ramping. Psikologi seorang suami...pada awal perkenalan..dia tengok wajah dan bentuk badan wanita yang memikat hati. Lepastu baru berkenalan dan kemudiannya nak kahwin. Jadi kita dah jadi isteri...wajib tawan balik hati suami dengan bentuk tubuh yang sama lepas bersalin.

Macam akak2 gorgeous anak berderet-deret ni.






Contohi kakak-kakak pengguna tegar Premium Beautiful ni sewaktu dalam pantang ye...

Ok nak tengok tak gubahan hantaran Premium Beautiful??
Suami yang sayang isteri...memang akan hadiahkan 1 set Premium Beautiful untuk isteri kesayangan sebab 1 set boleh pakai untuk kuruskan badan seumur hidup. Bersalin 10kali pun you all boleh maintain kurus.

Berapa harganya ni Sis??

Rm 95 sebulan maksimum 36 bulan. Dan bakal pengantin akan menerima:
1. Cash rebate RM 150 - RM 2000
2. Cash bonus RM 100 - RM 3000
3. Extra income setiap bulan minimum RM 5,000

So if nak book FREE FITTING session, do PM Sue 012-6842560.

Salam sayang,
Suhaili Isa

Wednesday, June 1, 2016

Blokke Citta Mall

Hello....June is here!!! New month and of course new target. May you have a wonderful month and of course Ramadhan is just nearby.

Ok this entry, Sue nak share about Blokke Cafe which dedicated to Lego fans!!!! You all boleh makan kek, have a coffee and also play Lego for free. Yipppeeee!!! For sure kids la yang paling happy sebab ada indoor playground.

Blokke Cafe which is located at 1st Floor Citta Mall, is owned by local artist and also TV host Jalan-jalan Cari Makan; Naz Ahmad & his wife. 

Konsep kafe ni lebih kepada snack, dessert, coffee & tea. Tiada makanan berat untuk lunch or dinner..Ruang kafe sangat luas dan selesa. See...sangat luaskan? 

Oh...and there is an indoor playground area for your kids too. Hehehehe kalau you all nak pergi tengok movie kat MBO cinema di tingkat 2, boleh tinggal anak2 dalam indoor playground. Hahahhahaha.....Admission fee is RM 15 per child.

A few virtual tour of the cafe,


Jom tengok antara menu dessert yang kami cuba ialah waffle. Sebenarnya, Sue & husband baru je selesai minum petang di Restoren Chawan..lepastu Sue ternampak banner Blokke ni. Tengok boleh main lego...Arfa jenis suka main Lego. Apalagi...terus serbu kafelah.


Fuhh!!! Gebukan waffle tu?? Perut kenyang pun jadi lapar balik tengok waffle gebu ni. Ada banyak selection cakes & pies. Paling menarik ialah kek berbentuk Lego berharga RM 15 sepotong. Tak sempat nak snap gambar kek lego tu... takpe next time Sue ke Blokke lagi, Sue update gambar kek lego ye.



Haa.....syok sangat dapat main lego...mak budak pun taknak lepaskan peluang jadi master builder.  Kalau berpeluang ke Citta Mall, jangan lupa serbu Blokke Cafe ye.

Salam sayang,
Suhaili Isa



Siapa ada masalah bentuk badan tak cantik disebabkan lemak berlipat kali ganda & punggung jatuh meleper??
Tips nya....kene pakai Premium Beautiful. Cara paling cepat untuk turunkan berat badan 10kg dalam masa 3 bulan secara selamat dan berkesan.

More info at 012-6842560