Posts

Showing posts from January, 2016

Alhamdulillah: Selesai Kenduri Doa Selamat

Alhamdulillah selesai kenduri doa selamat untuk kedua ibubapa Sue yang bakal berangkat mengerjakan umrah Februari ni..terima kasih buat semua saudara mara yang datang mendoakan kedua ibubapa Sue.

Alhamdulillah syukur ke hadrat Allah SWT rezeki kedua ibubapa dijemput menjadi tetamu Allah dengan cukup istimewa sekali. SubhanAllah besar sungguh kuasa Allah ni...sue perhatikan sendiri setiap kebaikan yang kita lakukan, pasti Allah akan balas dengan setimpal. Buat baik, pasti akan dibalas dengan baik.

Inilah yang Sue belajar daripada peristiwa kedua ibubapa Sue dapat mengerjakan umrah secara percuma.Semoga kedua ibubapa Sue dapat menjalankan ibadah dengan sempurna dan mendapat umrah yang mabrur. 


Salam sayang
Suhaili Isa
Suhaili1984@gmail.com

Nasi Manggey : Warung Kita

Image
Assalamualaikum readers,

Harini selepas Subuh Sue dah get ready nak prepare breakfast for family, tetiba encik husband kata

Rizal:  " sayang, tak payah masaklah. Kita makan Nasi Manggey"
Sue: Haaaa??? Nasi Vanggey??? Apa tu??
Rizal: Nasi Manggey..kat Kampung Melayu Sungai Buloh. RM 4.50 sebungkus

Ok....dengan masih penuh tanda tanya agree to follow him makan Nasi Manggey. At 9.00am semua dah siap cantik2 nak pegi breakfast. Bila sampai kedai, orang tak ramai lagi. Rupanya inilah kedai Nasi Maggey tu...kedai Warung Kita.

Selesa juga makan kedai ni sebab kawasan yang luas. Boleh pilih samada nak makan duduk atas kerusi atau duduk secara bersila. Cara nak order makanan, you all kene ke kaunter order makanan, ambil makanan dan bayar terus. Apa menu menarik di sini?


Ala....tak nampak pula ye...tapi ada Nasi lemak ikan tongkol, nasi manggey, Coconut shake, ABC oreo, air kelapa baldi. Ooooo....harga Nasi Manggey tu dah naik menjadi RM 5 sebungkus.


Haaa...inilah Nasi Manggey, nasi putih den…

Tips ke Universal Studio Singapore: Jan 2016

Image
Alhamdulillah...tertunai juga hajat nak bawa anak-anak ke Universal Studio Singapore cuti Thaipusam baru-baru ni.

Sebenarnya kids dah 2 bulan non-stop asking about repeat trip to Disneyland Hong Kong. Disebabkan awal tahun ni banyak urusan kerja, jadi kami ke Singapore dulu. 

Trip kami ke Singapore menelan belanja sebanyak:
1. Kos petrol & tol KL-JB-KL : RM 300
2. Theme park entrance & express pass
   untuk 3 orang : RM 919
3. Makan + souvenirs : RM 300
( bear in mind, during trip ni RM 3 = SGD 1.00)
4. Bajet hotel 3 hari 2 malam di JB: RM 168
5. Transport masuk ke Sentosa Island (3 orang): RM 90
       TOTAL : +/- RM 1800 for 2 adults, 2 children

Ok bermulalah sesi tabung melancong berikutnya...kali ni tabung perlu isi dengan lebih banyak duit lagi. Bercita-cita nak bawa family ke London melawat kakak Sue di sana. Ok jom tengok Universal studio Singapore.


Kami menaiki bas di Tune hotel JB. Kami beli tiket daripada travel agency Odyssey. Office Odyssey ni betul-betul kat bawah Tune hotel.…

Testimoni Bioever Plus Cream

Image
Alhamdulillah...it was a great Saturday for my family. Kami sempat ke majlis perkahwinan kawan sekerja husband di MARDI Serdang. Bila attend wedding invitation ni, teringat pula majlis perkahwinan sendiri 6 tahun lepas 😁😁 cantik dengan sepersalinan baju pengantin dan bentuk badan pun masih lagi cantik.

Now selepas 6 tahun berkahwin dan dikurniakan 2 orang cahaya mata...iolls masih lagi boleh sarungkan baju cantik dengan bantuan Premium Beautiful yang memastikan bentuk badan wanita kekal ramping, cantik dan sentiasa sihat. Dah kahwin.....lagilah kene jaga bentuk badan sebab you all nak duduk sebumbung dengan suami yang sama selama berpuluh2 tahun.

Dulu you all kahwin dengan suami...bukan main melaram. Now anak dah berderet takkan lah nak malas jaga badan?? Ehhh melalut pulakan...oklah actually Sue nak share testimoni hebat produk Bioever Plus.

Bioever plus ni mempunyai kebaikan untuk:
1. Anti ageing & buang double chin
2. Buang lemak lengan
3. Kempiskan perut
4. Rawat anak batuk,selsema…

Kehidupan Anugerah Allah SWT

Image
Sekarang...kita hidup. Mungkin esok kita mati. Kehidupan ni ibarat hadiah paling berharga yang Allah berikan pada kita.

Ada kehidupan yang penuh dengan liku-liku cabaran hidup. Ada kehidupan yang senang tanpa cabaran. Kedua-duanya ialah ujian yang Allah beri untuk lihat sejauh mana hambaNya akan bersyukur dan taat perintahNya.

Jadi kalau anda ditimpa masalah sekarang, muhasabah diri kita dan dekatkan diri pada Allah. Bantuan Allah pasti datang samada cepat atau lambat. Tawakkal kepada Allah. Berdoa dan mintalah yang baik-baik. 

Semoga Allah melindungi dan memberikan hidayah pada kita semua.

Selamat malam dunia.
Salam sayang,
Suhaili Isa
Suhaili1984@gmail.com

Restaurant Review : Twenty & Co Shah Alam

Image
Hello there!!! How was your weekend? Ok semalam Sue berkesempatan try 1 cafe hipster di Shah Alam. Recommendation by my fellow friend Aini Talib. Akak memang suka cuba cafe hipster yang makin tumbuh bak cendawan lepas hujan.

Salah satu cita-cita nak juga buka cafe, tapi high end cafe ni selalunya perlukan modal yang besar ratusan ribu ringgit. Perlu ambil masa yang panjang untuk dapatkan "breakeven". Bisnes yang Sue dah usahakan selama 2 tahun ni...dah bantu Sue pulang modal dan keuntungan sampai RM 40,000 hanya dengan bisnes hujung jari dan tak perlu bayar overhead cost.

Ok melalut pula kan?? Twenty & Co cafe ni bertempat di Plaza Azalea Shah Alam berdekatan dengan masjid Shah Alam dan Plaza Perangsang. Cafe 2 tingkat dan berada di unit corner lot memang mudah untuk menarik pelanggan datang mencuba. Sue dan 3 lagi kawan masing-masing order menu yang berlainan untuk cuba rasa. Jom tengok apa kami order.



Nasi goreng sedap..lupa nama apa...harga RM 32 sepinggan kalau tak sil…

Book Review : Love, Rosie by Cecilia Ahern

Image
Ok...I admit.. I am a bookworm. Mostly Sue suka science fiction, misteri, young adult book, romantic comedy, homicide novel. Kalau novel melayu tu...sue kurang sikit collection sebab jalan cerita novel melayu mesti ada watak2 Tan Sri, Dato Seri, Tengku, orang kaya, perempuan cantik, angan-angan bercinta & nak kahwin dengan orang kaya je... I'm really not into malay novel fairy tales.

Antara penulis yang Sue suka baca hasil tulisan mereka ialah Dan Brown, Sandra Brown, Nora roberts, dan terbaru ni Sue suka Cecilia Ahern dan Sarah strohmeyer. Nak dijadikan cerita...dalam Astro TV keluarla movie Love, Rosie... kisah tentang 2 orang sahabat baik lelaki dan perempuan yang berkawan rapat sejak umur 5 tahun.

Both of them actually suka sama suka tapi taknak admit yang relationship mereka sebagai bestfriend boleh bertukar jadi love relationship. Both of them teruskan hidup masing-masing dan still keep in touch melalui text/sms/emails.

Menariknya Sarah strohmeyer ni tulis buku ni dalam ben…

Idea Bento Anak ke Sekolah

Image
Assalamualaikum mommies.....

Haa....harini gorgeous mommies semua busy hantar anak ke sekolah kan? Ada yang masuk darjah 1, ada yang masuk pre-school, ada yang masuk sekolah menengah. Sue doakan urusan mommies semua dipermudahkan.

Ada tak mommies yang takde idea nak prepare lunch box untuk bekalan makan anak-anak? Kalau ada, jom Sue nak share a few ideas yang Sue dah survey untuk buat bekal Arfa ke sekolah.



Kat sini Sue share sikit idea untuk main course, snacks dan minuman. Antara heavy food yang boleh membekalkan tenaga,vitamin dan kalsium untuk anak-anak, Sue pilih beberapa resepi menarik, sedap, senang dibuat dan pastinya anak-anak suka.








Haaaa....menarik tak menu untuk heavy meal tu?? Kita pun rasa tak sabar nak makan jugak.hehehehehe...petuanya, you all plan menu anak untuk seminggu dan beli bahan mentah follow resipi yang you all dah plan. Cara macam ni jimat kos,masa dan tenaga.

Ok jom tengok idea snack yang Sue dah pilih untuk Arfa pula.




Waaahhhhh.....lagi menarikkan? Sue suka snack…