Wednesday, December 30, 2015

Street Food: Padang Besar Thailand

Assalamualaikum...

Sue baru je pulang daripada bercuti di kampung suami di Perlis. 5 hari menghabiskan cuti akhir tahun bersama keluarga mertua dan keindahan kampung. Bagi Sue yang tak pernah merasa kampung rumah kayu, sungai dan bendang...experience pulang ke Perlis memang sangat berharga. Sungai berhadapan rumah mertua.




Ok sebenarnya nak cerita pengalaman makan "street food" di Padang Besar Thailand. Kami cuba daging bakar, pulut, kerabu ayam dan pastinya minum teh ais atau "chai yen". Lokasi warung halal ni berdekatan dengan pasar raya yuan seng di Padang Besar Thailand.


Haa...mula-mula rasa was-was nak makan kat sini, tapi kawan baik suami dan ayahnya kata warung ni sedap dan sama sedap makanannya seperti di Danok. Jadi lepas je kami shopping barang keperluan di pasar raya dan pasar pagi Padang Besar, terus kami tuju warung ni.



Nah...nak tau tak apa yang kami order? Sebenarnya kami pun tak faham menu yang ditulis dan pemilik warung ni pasangan islam Thailand yang tak boleh berbahasa melayu. Jadi kelakarnya kami cakap seperti "ayam" dan "itik" hehehhehe nah Sue share menu warung.




You all faham tak menu tu?? Hehehehe seriously ada 1 moment bila Sue sebenarnya nak order ayam goreng, tapi tuan kedai bagi kerabu ayam. Nasib baik sedap kerabu kepak ayam tu. Ni dia makanan kami yang sampai.





Atas sekali tu daging bakar bersama pulut. Gambar ke-2 ayam goreng yang disalah erti..jadi kerabu kepak ayam bersama ulam. Haaa...yang dalam plastik tu ialah "chai yuen" teh ais bungkus gemuk kaw kaw...overall sedap dan kene dengan selera Sue dan husband. Arfa dan husna pun suka makan pulut dan kerabu kepak ayam tu.

So kalau you all berkesempatan ke Padang Besar Thailand, jangan lupa singgah kedai ni ye. Tuan warung ni pandai decorate warung dengan bunga orkid dan macam2 pokok bunga. Rasa seperti macam makan dalam taman. Lokasi kedai berdekatan dengan sebuah madrasah. 




Alhamdulillah..kami berempat takde masalah sakit perut if you all tertanya2 tentang kebersihan warung. Antara tips Sue dan family elakkan keracunan makanan ialah dengan bawa sebotol kecil GARAMBULUH dan hisap sedikit garam sebelum makan makanan. Baca bismillah tau!!! Ok see you all in the next entry.

Haaa....you all pernah try makan NASI LEMAK AYAM harga RM 1 je kat bandaraya Kuala Lumpur ni?? Kalau nak try..boleh contact Sue.

Nasi lemak ayam goreng RM 1.00 😁😁



Salam sayang,
Suhaili Isa
012-6842560
Suhaili1984@gmail.com