Tuesday, July 7, 2015

6 Tips KURUS di Hari Raya

Assalam blog readers,

Ramadhan dah hampir penghujungnya. Mesti you all ada yang dah siap semua baju raya, kuih raya dan duit raya kan? Alhamdulillah tahun ni Sue dan keluarga pilih bersederhana untuk persiapan dan lebihkan mereka yang lebih memerlukan.


Sebelum kita menyambut hari raya ni, Sue nak share tips untuk kekal kurus dan langsing semasa musim perayaan. Sebab apa Sue share tips ni? Sebab Sue tau, mesti you all dah bekerja keras turunkan berat bulan puasa. Sayang la kalau pagi raya je dah naik balik 5 kg? Nanti perut tu berlipat terpaksa sorok dengan handbag.

     
Macam sedap je kuih muih ni
           
ketupat palas dan rendang memang terliur 














Tengok makanan ni je memang dah terliur. Bayangkan kalau 10 buah rumah kita ziarah semuanya hidangkan menu yang sama? Mesti korang naik 3kg dalam sehari. So apa tips untuk kekal sihat?

  • Elakkan makan berlebihan. Perut kita telah melalui proses detoksifikasi selama sebulan. Makan berlebihan menyebabkan perut menjadi tidak sihat.
  • Pilih makanan yang tidak bergoreng. 
  • Kurangkan kuih muih,biskut raya ataupun snek. Makanan tersebut mengandungi banyak gula dan garam.
  • Elakkan makanan berminyak dan bersantan. Kolesterol tinggi ni. Nanti you all kene makan oat je. Choco oat tu elakkan sebab banyak kandungan gula nanti kene diabetes.
  • Minum banyak air masak. Air masak bantu mempercepatkan proses detoks dan buang lemak.
  • Gunakan premium beautiful konsisten selama 8 jam. Minggu pertama lebaran memang tak ada orang yang pergi bersenam. Lebih elok pakai premium beautiful sebab 300-400 kalori dibakar sehari dengan menggunakan premium beautiful.
www.suerizal.com
Haa...puasa dah cantik, raya pulak mengembang

So, you all dah dapatkan tips kan? Jom sama-sama kita amalkan. Jangan jadi macam gambar kat atas tu. Kat bawah ni Sue share juga tips kecantikan buat you all.

Tips cantik di pagi raya



ok, sampai di akhir entri. For those yang bakal pulang ke kampung lebaran ini, Sue doakan you all selamat sampai ke destinasi masing-masing. Mohon ampun dan maaf sekiranya ada tersalah kata, terguris hati. Selamat Hari Raya Aidilfitri.

Salam sayang,
Suhaili
(www.suhailiisa.com)