Thursday, July 2, 2015

Cara jimat kos petrol

Haaa....30 jun yang baru ni harga minyak naik lagi...Marvellousnya hidup, tokei2 petrol station mesti tengah menari berpusing2 kegembiraan sebab mereka dapat kembalikan harta kekayaan masing2. Kita sebagai pengguna ni setiap bulan perlu keluar duit minyak.

Tapi satu rahsia yang uoll patut tahu, sekiranya kita isi minyak RM 10, hanya RM 7 sahaja yang betul-betul dibakar oleh enjin supaya kereta dapat digerakkan. Mana lagi RM 3???

Kalau kita selalu check ekzos kereta, ada kesan hitam asap yang melekat pada ekzos paip tu. Haaa.....ke situlah RM 3 yang uoll dah bayar pada petrol station. JADI ASAP hahahahhaha...

Ok tips nak jimatkan kos petrol ni:

1. Berkongsi kereta dengan kawan-kawan pejabat. Tapi yang ni wajiblah you all share duit minyak bersama ye. Kurang-kurang RM 50 juga sebulan. Kalau setahun dah RM 600??

2. Naik pengangkutan awam ke tempat kerja. Tapi bagi yang jauh dari public transport susah sikit. Kos public transport mungkin dalam RM 10 sehari maksimum. Sebulan dalam RM 300 juga. Kalau setahun dah jadi berapa?

3. Berbasikal ke tempat kerja. Haaa....ni kos beli basikal je seumur hidup. Baru RM 200 lebih. Tapi tenaga banyak perlu dikeluarkan. Berpeluh ketiak akak-akak yang dah cantik melaram nak pergi kerja tu. Hehehehhe

4. Jangan bawa muatan berat dalam kereta supaya kurang tenaga kerja pada enjin kereta.

5. Bawa kereta pada hadlaju optimum kenderaan anda supaya penggunaan minyak dapat dikurangkan.

6. Jangan pakai aircond dalam kereta. Ehhh...malaysia ni panas tau. Mau sesak nafas jugaklah kalau takde aircond.heheheh

7. Gunakan jtx airtracker yang mengoptimumkan penggunaan minyak tanpa penghasilan asap.

1 hari = jimat RM 5
30 hari = jimat RM 150
Setahun = jimat RM 1800
2 tahun = jimat RM 3600

. Jtx airtracker ni boleh guna sampai 5 tahun. Haaaa...waktu tu kalau kerajaan dah bertukar pun, saving duit petrol kita dah ada RM 10,000. Tapi you all perlulah simpan dalam tabung supaya nampak penjimatan yang uoll dah dapat. Jangan pulak pegi joli sakan mentang2 duit dah banyak. 

Jtx airtracker hanya RM 285 untuk kegunaan sampai 5 tahun. Maksudnya kita belanjakan hanya RM 57 setahun untuk menjamin duit gaji kita makin tebal dalam poket kita dan tak tebal pada poket Tokei Petrol station. Hahahahahha...


Paling sue kagum bila JTXAirtracker ni mendapat pengiktirafan dari Jepun serta SIRIM sekali. Berbanggalah Malaysia kerana teknologi tenaga hijau ni dihasilkan oleh cerdik pandai warga Malaysia dan dipatenkan teknologi bawah nama Malaysia. Boleh call SIRIM sendiri untuk pengesahan.

Sue dah guna almost 1 year. So you all boleh agak dah berapa simpanan tabung petrol yang Sue dah jimat. So it is your time now to save money while refuelling your petrol. Jangan bagi poket Tokei Petrol station makin kembung ye.


Salam sayang
Suhaili Isa
012-6842560