Wednesday, June 10, 2015

Beza Orang Islam dan Bukan Islam




Assalamualaikum,
Sue baru pulang dari bangsar jumpa client yang nak buat bisnes kerana tekanan ekonomi. Insha Allah Sue akan bantu sampai beliau berjaya dunia dan akhirat. Sebelum ke Bangsar, dalam kereta encik husband cerita tentang orang berbangsa Cina yang mati bunuh diri di tempat kerjanya.

Haaa...scary betul sebab Sue follow husband tengok site MRT beliau di Bangsar. Alkisahnya, that guy ni bawa kereta pagi tadi dalam pukul 11 dan terlanggar bumper kereta hadapan. Jadi mereka yang terlibat dalam kemalangan tu keluar dan nak berbincang untuk settlekan masalah.

Orang yang dilanggar kereta oleh that guy tadi tu terkejut apabila that guy tetiba bagi IC pada orang yang keretanya dilanggar dan berkata "claim insurans atas nama empunya IC".  Terus je that guy berlari macam orang gila ke arah scaffolding tempat pembinaan encik suami dan panjat sehingga 12m tinggi.

Punyalah terkejut bila that guy terjun dari ketinggian 12m dan mati on the spot. Tergamam lelaki yang keretanya remuk dilanggar that guy yang bunuh diri tu. Bila polis soal siasat, saksi inform bahawa that guy muka sangat dalam keadaan tertekan dan tak terurus. Macam dah hilang semangat untuk hidup. Cuba bayangkan, macam mana keadaan anak, isteri,keluarga yang ditinggalkan oleh lelaki yang bunuh diri tu? Tentu mereka dalam keadaan sedih sekarang.

Alhamdulillah bertuah kita jadi umat Islam. Dalam keadaan tertekan, kita boleh menyembah Allah dan luahkan semua masalah padaNya. Jarang orang Islam bertindak bunuh diri walaupun kesempitan hidup melanda.

Semoga kisah ni jadi pengajaran buat semua. Berita penuh dalam paper The Star esok ye 10 Jun 2015. Kalau boleh ambil satu sachet Mineral Coffee setiap pagi supaya dapat tenangkan fikiran dan beri tenaga pada badan. Mineral coffee ada garambuluh yang bantu otak dan fikiran kembali rasional dan tak bertindak macam orang gila.

Salam Sayang,Jaga Diri

Suhaili Isa
012-6842560