Friday, May 29, 2015

Masalah Perempuan Lepas Bersalin

Teringat hari Sue dinikahkan dengan suami pada 21 Nov 2009. Cantik menawan dengan sepasang persalinan dari butik pengantin. Waktu tu bentuk badan masih kecil jadi pinggang baju hanyalah size 24. Rindunya nak pinggang size 24. Honeymoon selama 6 bulan dan Sue disahkan hamil anak pertama. Bermulalah episod muntah-muntah sampai 9bulan dan bayi comel seberat 2.3kg lahir pada 28 Februari 2011. 

Bermula episod berpantang, terus rasa nak menangis sebab tengok kulit perut gelap macam berdaki. Banyak masalah selepas bersalin yang Sue hadapi. Ini antara masalah yang Sue hadapi dan Alhamdulillah dah dapat di atasi walaupun anak dah 2 dan dah 3 kali pregnant sampai berat badan naik.



1. STRETCHMARK
Stretchmark ni penuh ada di peha dan sedikit di bahagian perut. Sue dapat kurangkan masalah stretchmark semasa mengandung dengan minum banyak air serta pantau berat badan supaya tak naik terlalu cepat semasa mengandung dan menyebabkan kulit perlu menegang secara mengejut. Dalam pantang, sue biasakan scrub area stretchmark dengan sabun garam buluh marine essence yang mampu hilangkan kesan gelap kulit.



2. PERUT MENGGELEBEH

Ni part paling ngeri, lepas je baby keluar dan Sue dah boleh bangun untuk uruskan diri di hospital; angkat baju tengok perut jatuh menggelebeh sampai ke pangkal peha. Terus rasa nak pitam akak.heheheh...berpantang anak ke-2 Sue terus ambil waist nipper aka bengkung  Premium Beautiful dan pakai. Time ni masih belum paki Long girdle sebab luka jahitan masih baru.


3. BERAT BADAN NAIK

Ha...ni masalah paling obvious lepas bersalin anak pertama dan kedua. Berat sebelum pregnant 50kg, tapi lepas habis pantang je naik ke 60kg. 10kg kenaikan memang banyak lemak tertumpu di bahagian perut,peha,pinggang,lengan,muka dan peha. Breastfeeding membantu sedikit sebanyak untuk kekalkan berat pada 60kg tu. tapi bila breastfeed ni, asyik nak makan dan perut lapar. Sampai husband siap berkias isteri makan macam blue hyppo. That's it terus sue pakai konsisten Premium Beautiful. Suprisingly, tak perlu makan banyak sangat tetapi production susu makin meningkat sampai sekarang 21 bulan dah menyusu anak ke-2.



4. RAMBUT GUGUR

Lepas habis pantang je...perasan rambut makin menipis dan mula botak. You all ada masalah yang sama tak? Tension jugak sebab bilik dan bantal penuh rambut Sue yang gugur. Sampai satu tahap segenggam tangan rambut gugur, sue terus tukar shampoo kepada shampoo organik Marine Essence. Alhamdulillah rambut makin banyak, tak berminyak, berkilat dan sangat bervolume giteww..husband dan anak-anak sangat suka main pintal rambut Sue sebelum tidur sebab lembut dan sangat wangi. Shampoo ni buat rambut wangi 3 hari 3malam.



5. SAGGING BREAST
After 9 months breastfeedkan Husna anak ke-2, tanda2 menggelebeh ni ada dah. Sangat scary sebab dah nak mencecah perut pula aset kewanitaan ni. Huhuhu you all pulak macam mana? Disebabkan sue dah bergelar surirumah waktu ni, Long bra Premium beautiful kadang-kadang buat tak selesa. Jadi Sue beli Short Bra Premium Beautiful lebih mudah nak buat kerja rumah dan sambil tu boleh breastfeed anak dengan selesa sambil baring. Production susu dengan benefit FIR ni memang menambahkan lagi kuantiti susu kita. FIR bantu stimulate hormon pengeluaran susu bila kita dalam keadaan stress.


6. BAHAGIAN INTIM LONGGAR

Haaa...ni rasanya rata-rata semua ibu-ibu hadapi masalah. Kalau anak dah lebih 2 orang bersalin secara normal; memang tak dapat lari dengan kelonggaran ni. Masalah kentut vagina, keputihan dan selalu berair ni macam dah sebati dengan  perempuan. Kita pun jalankan tanggungjawab kita pada suami ala kadar je sebab dah tak sehebat dulu. Sue lambat notice masalah ni sampai sekarang baru perasan. Sue tak ambil jamu dalam pantang sebab kedua-dua anak Sue jaundice teruk dan membataskan pengambilan jamu. Alhamdulillah sekarang baru berjinak dengan Herba Maharani. Terkejut jugak sebab minggu ke-2 amalkan herba ni suami dah puji macam kenangan malam pertama. Masalah lain macam kentut vagina, keputihan dan berair tu langsung dah takde.


7. SUAMI DAH TAK BERMINAT

Ni masalah paling kritikal yang Sue dah lalui. Bila dah kahwin lama ni dan anak dah ramai, kecekapan kita dalam melayan suami pun dah hilang. Husband jadi kurang selesa dengan masalah lebihan lemak kat badan, badan berbau, rambut gugur dan keputihan berbau pada isteri. Alhamdulillah sebelum melarat, Sue ambil langkah pencegahan untuk keharmonian rumahtangga. Tak susah hanya dengan Marine essence, herba maharani dan Premium beautiful yang ada lifetime warranty dan boleh pakai sampai Sue ada 5 orang anak nanti. 

Memang dah tak takut nak gemuk waktu pregnant nanti sebab confirm, dengan Premium Beautiful terus boleh kurus 20kg dalam masa singkat. Jadi untuk ibu-ibu yang ada masalah lepas bersalin ni, jangan stress dan target untuk dapatkan kembali badan yang cantik slowly. Sue pun ambil masa 6bulan untuk dapatkan bentuk badan yang ideal dan selesa.


Salam sayang, Be Bold & Beautiful,
Suhaili Isa
012-6842560

www.suhailiisa.com