Monday, September 28, 2015

Kuala Lumpur - Hong Kong - Madame Tussauds

Good morning...bacaan IPU jerebu di Sungai Buloh ni mencecah 210 ditahap tidak sihat. Jerebu di kawasan you all macam mana? Sue sarankan you all kurangkan aktiviti riadah luar rumah dan minum banyak air masak ye. Sue beli air Bio- evolve sebab badan dah semakin kurang sihat sebab jerebu. Alhamdulillah bagus jugak air beralkali tu sebab anak2, husband dan Sue sendiri cepat sembuh.


Ok sebenarnya nak share pengalaman bawa anak2 naik flight. Betul...inilah pengalaman pertama anak2 naik kapal terbang dan ke luar negara.

Bye2 Malaysia...hello Hong Kong
Alhamdulillah sepanjang 4 jam journey ke Hong Kong, anak2 tak banyak ragam dan tidur je dalam flight. Kami bertolak dari Malaysia pada pukul 9.15am dan mendarat di Hong Kong pada pukul 1.15 tengahari. Sampai je di airport Hong Kong perkara yang kami buat di Terminal 1:
1. Beli octopus card
2. Collect tiket Madame tussauds dan The Peak tram di China Travel agent
3. Beli simcard 5GB data internet

Do read HERE  for tips travel bersama anak-anak kecil. Kami terus keluar airport dan menuju ke bus stop untuk naik bas A21 menuju ke hotel kami di Mongkok. Kami memilih untuk duduk di Mongkok sebab ada 2 MTR station yang berdekatan dengan hotel hanya 200m sahaja daripada hotel kami. Station MTR Prince Edward dan MTR Station Mongkok.


Bus sampai selang 5-7 minit tau. Memang pantas public transport Hong Kong. Perjalanan dari airport ke Mong Kok mengambil masa 30 minit. Gunakan octopus card yang dibeli di airport tadi untuk bayar tambang bas ye. Bas ni bagus sebab sediakan tempat untuk letak luggage di dalam bas dan bas juga double decker.

Kawasan letak luggages dalam bas
Sampai je di Mongkok, kami berjalan kaki menghala ke hotel lebih kurang 100m. Perkara tak bestnya...masa Sue nak melintas jalan bersama stroller, sue terlanggar Ah So Cina yang datang dari Tanah Besar. Sue dah minta maaf pun diorang dok maki hamun dalam bahasa kantonis. Sue pun balas juga makian ah so dalam kantonis terus terdiam si ah so.

Inilah hotel kami
Kami tiba di bajet hotel yang merupakan serviced apartment 15 tingkat dan ada lif. You all kene tunggu 10 minit di luar pintu sebelum owner buka pintu hotel dan check in. Hehehehe maybe dia tengah ralit tengok TV. Walaupun hotel tak sebesar hotel di Malaysia, tapi semua kemudahan lengkap dengan aircond sejuk, tv plasma, water heater, dapur, katil empuk, water dispenser, towel bersih setiap hari, housekeeping setiap hari dan sangat bersih. Cuma hotel memang kecil dan sempit.





Kami berehat sebentar untuk uruskan diri dan solat di hotel sebelum bergerak ke Madame Tussauds dan the Peak/ Sky terrace. Tepat pukul 4petang, kami berjalan kaki dari hotel ke stesen MTR Mongkok. Sila print dan buat banyak copy MTR map yang Sue bagi ni ye untuk you all catit perjalanan.

Dari stesen MTR Mongkok, ambil laluan tren menghala ke stesen MTR Central. Apabila tiba di stesen Central ambil exit J2 untuk ke The Peak Tram. Kami berjalan kaki sejauh 500m dari stesen Central untuk ke The Peak Tram. Boleh tahan jugak jauh dan kene mendaki bukit. Kami sempat juga bergambar di Chater Garden. Gunakan map di bawah ni sebagai panduan ya.

Dari exit J2,ikut laluan bertanda merah
Bila tiba di Peak Tram tu, orang dah ramai beratur nak tunggu giliran naik Tram. Kami menunggu 30 minit untuk sampai giliran dan waktu tu kids pun dah mula meragam. Jadi jangan lupa bawa snack dan mainan yang boleh tenangkan anak2 ye. Perjalanan dari bawah kaki bukit Victoria Peak hingga ke puncak mengambil masa 10 minit.
Ramai orang tunggu turn naik Tram
Tram dah sampai...yeay!!
Yeay!! Sampai dah Madame Tussauds
Ada 5 tourists attraction di Victoria Peak ini antaranya ialah Nature walks at the Peak, The Peak tower, Sky Terrace 428, Madame Tussauds dan Shopping centre The Peak Galleria. Tapi kami hanya serbu Madame Tussauds dulu yang mempunyai lebih 100 patung lilin yang menyerupai artis sebenar. Antara artis hebat yang ada seperti Jackie Chan, Princess D, Audrey Hepburn dan ramai lagi.




Lepas puas bergambar dengan artis-artis terkenal, kami terus ke Sky Terrace 428 untuk melihat pemandangan 360° Hong Kong di waktu malam. Ohh...berada di ketinggian 428meter di atas paras laut, angin malam memang sangat kuat dan kencang. Sejuk sangat dan pastikan anak-anak you all pakai baju lengan panjang, jeans dan kasut bertutup ye. Memang sangat sejuk..nah tengok macam mana kuatnya angin bertiup.





Habis ambil gambar di Sky Terrace 428, kami pun cepat turun untuk queue naik Tram turun ke bawah. Beratur dalam 20 minit jugak nak naik Tram dan perut pun dah lapar. Di shopping complex The Peak takde jual makanan yang diyakini halal, jadi kami beli coffee di Pacific Coffee cafe sahaja untuk panaskan badan. Cuaca malam di Hong Kong sangat sejuk. Setelah turun dari The Peak, kami terus berjalan kaki menuju ke stesen MTR Central untuk pulang ke hotel. Sempat bergambar di Chater Garden dulu.
  

Sampai je di hotel, perut dah kelaparan. Jadi menu makan malam kami masak sendiri bubur nasi dan meggi sup ayam. Lepas makan terus tidur sebab semua excited nak bangun awal untuk ke Disneyland!!! 

See you all in the next entry. Please go to this link for the next entry Day 2: Disneyland Hong Kong- Part 1


Be bold, Be beautiful
Suhaili Isa
012-6842560

Sunday, September 27, 2015

Tips travel: Hong Kong bersama 2 orang anak - Part 1

Assalam semua, Sue baru pulang back to back travel dari Hong Kong ke Viet Nam. Alhamdulillah kumpul sikit-sikit duit from business dapat bawa family ke Hong Kong while Sahajidah Hai-O bawa pula Sue dan 800 orang qualifier ke Saigon VietNam secara percuma dan ditanggung 5 stars vacation. Sapa nak bagi kan? Kerja lebih 10 tahun pun tak semua company sanggup bagi free trip kepada pekerja mereka dan pastinya duduk di hotel 5 bintang.

Ok entry kali ni Sue nak cerita tentang Hong Kong dulu. Later Sue cerita havocnya kami ke Saigon. Tips mudah untuk planning ke Hong Kong bersama anak-anak berumur 4 tahun dan 2 tahun:

1. Rancang perjalanan anda
- Sue dan husband beli tiket flight bulan April 2015 menggunakan MHmobile. Time tu MAS buat promotion jadi return ticket HK-KL dewasa, kami dapat RM500 seorang while kids pula hanya RM 300. Murah giler dan selesa sangat dapat naik MAS.

2. Book hotel secara online sebab harga lebih murah. 
- Sue advise study hotel yang berdekatan dengan public transport seperti MTR dan Bus stop. Sila baca review hotel daripada semua pengguna yang check in bersama anak-anak kecil ya. Pastikan bajet hotel tu lengkap dengan semua kemudahan serta bersih dan ada housekeeping setiap hari. Kami memilih untuk stay di hotel area Mongkok dan harga triple room semalam ialah RM 250 duit Malaysia.



3. Sila kaji laluan MTR dan Bus Route di Hong Kong. - -- Elakkan menggunakan airport express atau teksi kerana mahal. Kami banyak travel bersama anak-anak kecil menggunakan MTR dan bus sahaja kerana sistem public transport Hong Kong yang efisien. Paling best, warga Hong Kong akan memberikan tempat duduk mereka kepada parents yang bawa anak kecil tau. Kat Malaysia ni...70% hampeh memang kadang-kadang langsung tutup mata taknak bagi seat pada orang yang lebih memerlukan.

4. Bawa 1 travel buggy, toddler body harness dan 1 hipseat baby carrier. Walaupun anak-anak Sue perempuan, tapi diorang sangat aktif dan tak takut orang. They like to be free and walk on their feet. So gadget ni semua kene bawa.
Body harness siap ada tali jadi kita boleh pegang tali sambil anak bebas berlari. Boleh mengurangkan kes hilang anak.
Contoh travel buggy yang ringan dan mudah lipat. Sandang je kat bahu macam handbag.

5. Bawa 1 beg hand carry dan penuhkan dengan makanan kering dan bawa periuk nasi kecil ya. Makanan di Hong Kong sangat mahal. Sekali makan untuk seorang RM 50- RM 75. Antara makanan yang Sue bawa ke Hong Kong ialah :
 a. Mini nasi impit dan rice cooker
 b. Kari ayam, ayam masak merah, kurma ayam dalam tin
 c. Meggi 4 bungkus
 d. Bubur nasi dalam cup
 e. Digestive cookies, keropok mamee, roti, tuna, buah kurma, botol air masak, koko krunch, chiffon cake

6. Beli tiket theme park disneyland and ocean park di Matta Fair sebab murah, madame tussauds dan the peak tram beli secara online sebab dapat Family package. Boleh juga beli di Airport Hong Kong.

7. Bila touch down di Airport Hong Kong, mesti beli Octopus card supaya perjalanan kita menggunakan public transport atau nak beli barang lebih mudah. Octopus card ni lebih kurang macam Touch n Go di Malaysia.

8. Di Airport Hong Kong, beli juga simcard di sana ye. Untuk 4 hari di Hong Kong, kami dapat 5GB data internet dengan harga 118 HKD atau RM 60 duit Malaysia. Beli di kedai TOTO. Hahahhah...seriously itulah nama kedainya.



9. Pakai walking shoes atau sport shoes kerana kita akan banyak travel berjalan kaki. Haaa...nak cerita yang 99% orang di Hong Kong pakai kasut sebab diorang pegi kerja berjalan kaki dan naik public transport. Mereka berjalan dengan sangat laju tau. Terkejut akak yang dah biasa jalan bermalasan di Malaysia ni.

10. Bawa backpack dan isi dengan travel bidet untuk ke toilet, pampers anak, wet tissue, bioseleza pantyliner untuk pastikan you all tak kene jangkitan kuman di public toilet, sejadah mini, telekung travel dan botol air minuman. Download juga apps My Solat yang beri tunjuk arah kiblat di mana jua anda berada.


Ok...sampai sini dulu ya...next entry Sue nak start dah cerita about our experience bersama kids di Disneyland, Ocean park, madame tussauds dan Sky terrace. Total costs perjalanan kami untuk 4 orang termasuk tiket flight, hotel, makan, shopping, ticket entrance theme parks, public transport, data internet semuanya berjumlah RM 6200 bersih.

See you, 
Be bold Be beautiful
Suhaili Isa
012-6842560

Thursday, September 10, 2015

Saigon, Vietnam


Assalam semua...you all dah ke Saigon? Mesti ramai yang dah pegi kan? Sue baru nak ke Saigon 14hb September ni. Family inform banyak tempat menarik untuk shopping. Really excited nak ke Vietnam. But let me finish my Hong kong trip with family.

See you all soon in the next entry.

Salam sayang.
Suhaili Isa