Posts

Showing posts from September, 2015

Kuala Lumpur - Hong Kong - Madame Tussauds

Image
Good morning...bacaan IPU jerebu di Sungai Buloh ni mencecah 210 ditahap tidak sihat. Jerebu di kawasan you all macam mana? Sue sarankan you all kurangkan aktiviti riadah luar rumah dan minum banyak air masak ye. Sue beli air Bio- evolve sebab badan dah semakin kurang sihat sebab jerebu. Alhamdulillah bagus jugak air beralkali tu sebab anak2, husband dan Sue sendiri cepat sembuh.


Ok sebenarnya nak share pengalaman bawa anak2 naik flight. Betul...inilah pengalaman pertama anak2 naik kapal terbang dan ke luar negara.
Alhamdulillah sepanjang 4 jam journey ke Hong Kong, anak2 tak banyak ragam dan tidur je dalam flight. Kami bertolak dari Malaysia pada pukul 9.15am dan mendarat di Hong Kong pada pukul 1.15 tengahari. Sampai je di airport Hong Kong perkara yang kami buat di Terminal 1:
1. Beli octopus card
2. Collect tiket Madame tussauds dan The Peak tram di China Travel agent
3. Beli simcard 5GB data internet

Do read HERE  for tips travel bersama anak-anak kecil. Kami terus keluar airport dan m…

Tips travel: Hong Kong bersama 2 orang anak - Part 1

Image
Assalam semua, Sue baru pulang back to back travel dari Hong Kong ke Viet Nam. Alhamdulillah kumpul sikit-sikit duit from business dapat bawa family ke Hong Kong while Sahajidah Hai-O bawa pula Sue dan 800 orang qualifier ke Saigon VietNam secara percuma dan ditanggung 5 stars vacation. Sapa nak bagi kan? Kerja lebih 10 tahun pun tak semua company sanggup bagi free trip kepada pekerja mereka dan pastinya duduk di hotel 5 bintang.

Ok entry kali ni Sue nak cerita tentang Hong Kong dulu. Later Sue cerita havocnya kami ke Saigon. Tips mudah untuk planning ke Hong Kong bersama anak-anak berumur 4 tahun dan 2 tahun:

1. Rancang perjalanan anda
- Sue dan husband beli tiket flight bulan April 2015 menggunakan MHmobile. Time tu MAS buat promotion jadi return ticket HK-KL dewasa, kami dapat RM500 seorang while kids pula hanya RM 300. Murah giler dan selesa sangat dapat naik MAS.

2. Book hotel secara online sebab harga lebih murah. 
- Sue advise study hotel yang berdekatan dengan public transport sepe…

Saigon, Vietnam

Image
Assalam semua...you all dah ke Saigon? Mesti ramai yang dah pegi kan? Sue baru nak ke Saigon 14hb September ni. Family inform banyak tempat menarik untuk shopping. Really excited nak ke Vietnam. But let me finish my Hong kong trip with family.

See you all soon in the next entry.

Salam sayang.
Suhaili Isa