Posts

Showing posts from July, 2015

How I lose 6kg in 2 weeks

Image
Assalamualaikum readers,


Harini Sue rasa nak share tips Sue turunkan berat badan 6kg dalam masa 2 minggu tanpa senaman berat dan diet keterlaluan. Alhamdulillah berkesan dan tak ada kenaikan berat keterlaluan selepas Hari Raya. Haaaa...nak tengok tak transformation Sue?



Haaaa....pinggang size 31-30 inci terus mengecil ke 26 inci dalam masa 2 minggu sahaja tau. Meh Sue share tips dan harap dapat bantu you all yang nak  turunkan berat badan.


No.1 : DETOKS

Fungsi detoks sebenarnya untuk membersihkan badan dan organ daripada bahan kimia tercemar yang menyukarkan hormon dan metabolisma badan berfungsi dengan baik. Contoh macam tandas tersumbat, kita tak boleh nak flush. Makin lama makin busuk dan makin kembung. Itulah ibarat badan kita yang penuh toksin.

Choose your detoks agent carefully and for myself I choose to take Setkurusbajet which consists of Mineral Coffee less caffeine without sugar 53kcal, pure garlic to burn fat and BValfalfa 3 glasses per day to clear of cholesterol and fat.




No.2 :…

5 minutes Makeup Tips- for busy mom

Image
Assalamualaikum,

As a busy mom doing housechores, handling two kids and juggling online business with freelance job; I don't have much time for myself even to go out for manicure and pedicure. Alhamdulillah I found a way to zass up my look with a quick makeup tips with only 3 beauty products. ( face serum, CC cream and lipstick)

No.1: Invest in good face serum ( I choose La Praise Vitalift Serum - botanical serum)


Fungsi La praise serum ni melembutkan kulit muka Sue yang kasar dan mula berkedut. Sue try serum ni lepas seorang kawan sarankan guna serum. Dalam masa seminggu nampak perubahan kulit muka makin halus, tegang,bercahaya dan pipi mula kemerah-merahan macam consume kolagen. Sue tak pernah ambil kolagen lagi setakat ni. 

What you need to do is just spray onto your face after washing your face and massage slowly. No need to use moisturizer and toner. 

No.2: Change your BB cream to CC Cream ( I use Cozuma CC cream)


Kenapa Sue pilih CC cream cozuma? Disebabkan Sue tak punya banyak ma…

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin

Image
Salam Aidilfitri buat semua pembaca blog Sue yang beragama Islam. Selamat bercuti buat mereka yang bukan beragama Islam. Maaf Zahir dan Batin sekiranya ada artikel Sue yang mengguris hati dan menyinggung sanubari.

How was your 1st day of Raya? Mine was absolutely fantastic filled with laughters from families, relatives and friends. Such a beautiful and great day to be around with long lost relatives. Unfortunately, I was down with diarrhea at the end of the day.

We are on our journey back to Perlis now. Doakan Sue dan keluarga selamat sampai di Perlis ye. Semoga anda semua dilindungi dan dalam Redha Illahi. Enjoy your Eidul Fitri.

For those yang risau berat makin naik dalam bulan syawal ni, promosi Premium Beautiful masih berlangsung ye. Setiap pembelian Cash dan Credit card 0% charge installment bakal menerima Rebat tunai sehingga RM1400.
Salam sayang, Selamat Hari Raya

Ikhlas dari,
Suhaili Isa
012-6842560

Resepi Choc Fudge with Nuts

Image
Atas permintaan ramai, Sue sharekan cara buat Choc Fudge with Nuts dengan menggunakan hanya 3 bahan. Selamat mencuba!

Bahan-bahannya:
3 sudu besar unsalted butter 175ml susu pekat Coklat masakan, seeloknya gunakan semi-sweet hersheys. Tapi dalam resepi ni Sue guna chocolate Nona je. Almond sebagai hiasan(optional)
Cara membuat: 1. Dalam mangkuk yang besar, cairkan chocolate masakan dengan kaedah bain-marie. Panaskan mangkuk berisi chocolate di atas air mendidih dalam periuk.

2. Masukkan butter ke dalam chocolate dan gaul sebati.

3. Masukkan pula susu pekat tadi dan kacau sehingga semua bahan sebati dan chocolate kelihatan berkilat.

4. Dalam satu bekas yang lain, alaskan bekas dengan tracing paper dan tabur almond.

5. Tuangkan chocolate cair tadi ke dalam bekas berisi almond dan sejukkan dalam fridge. Kemudian bila chocolate dah keras, potong ikut kreativiti dan MAKAN!!! Heheheheh



Nah inilah hasil yang Sue dapat. Selamat mencuba ye. Untuk yang nak turunkan kandungan gula dalam darah selepas nikmat…

Hari Raya Sales, Premium Beautiful :Cash back RM 1400

Image
It is the time to celebrate Hari Raya Aidilfitri and I bet 90% of us ladies to be specific; has bought your Baju Raya in various designs and from various designers. 10 years back, Baju Raya was just simple kurung pesak, kurung pahang, kebarung, kebaya and kurung kedah. Nowadays Baju Raya has make it revolutions into kurung moden, laces, scallops, frillys rasa macam bukan nak raya pula. Lebih kepada macam nak bernikah pulak. Well takpe bagi can akak-akak dan adik-adik yang belum kahwin tu melaram habis-habis. Nanti dah kahwin dan beranak 2, jangan lupa WAJIB KEKALKAN BENTUK BADAN DAN BAJU SIZE M ATAU S uoollsss zaman sebelum kahwin tu. 
Wajib disebabkan kita nak jaga suami. Kalau perut penuh extra lemak, peha sebesar alam, punggung melebar...apa citerr dik non?.. Hishh...tunggulah komen pedas suami masing-masing nanti. Dulu time kahwin hebat melaram, dah beranak pinak habis lari alignment body. Ada juga kawan-kawan Sue yang kata suami dah kurang minat nak tengok isteri sendiri. Itulah p…

Resepi Shortbread Cookies

Image
Assalamualaikum, disebabkan ramai yang tanya resepi membakar shortbread dengan hanya menggunakan 3 bahan sahaja, jadi inilah resepinya. 


Bahan-bahan yang diperlukan : 1. Salted butter (125g) 2. Confectionary sugar atau icing sugar 1 cup 3. Tepung serbaguna diayak  2  3/4 cup 4. Hersheys semi sweet chocolate (optional)
Note: kalau tak ada salted butter, tambah sesudu kecil garam. Kalau boleh gunakan Garam buluh masakan lebih sihat dan merawat penyakit.

Cara- cara membuatnya:
1. Dalam satu bekas yang besar, kacau butter menggunakan spatula.

2. Selepas butter menjadi krim, masukkan 1 cawan gula ke dalam butter dan kacau sehingga sebati.


3. Selepas sebati, masukkan tepung sikit demi sikit dan sebatikan sehingga adunan menjadi seperti berpasir.


4. Uli secara perlahan-lahan adunan tadi di atas bahagian rata yang bersih dan buat seperti bentuk bola. Tekan sedikit adunan yang siap diuli dan bungkus dengan plastik. Rehatkan dough di dalam fridge selama 1 jam. 


5. Selepas 1 jam, keluarkan dough dan gelek d…

6 Tips KURUS di Hari Raya

Image
Assalam blog readers,Ramadhan dah hampir penghujungnya. Mesti you all ada yang dah siap semua baju raya, kuih raya dan duit raya kan? Alhamdulillah tahun ni Sue dan keluarga pilih bersederhana untuk persiapan dan lebihkan mereka yang lebih memerlukan.
Sebelum kita menyambut hari raya ni, Sue nak share tips untuk kekal kurus dan langsing semasa musim perayaan. Sebab apa Sue share tips ni? Sebab Sue tau, mesti you all dah bekerja keras turunkan berat bulan puasa. Sayang la kalau pagi raya je dah naik balik 5 kg? Nanti perut tu berlipat terpaksa sorok dengan handbag.














Tengok makanan ni je memang dah terliur. Bayangkan kalau 10 buah rumah kita ziarah semuanya hidangkan menu yang sama? Mesti korang naik 3kg dalam sehari. So apa tips untuk kekal sihat?
Elakkan makan berlebihan. Perut kita telah melalui proses detoksifikasi selama sebulan. Makan berlebihan menyebabkan perut menjadi tidak sihat.Pilih makanan yang tidak bergoreng. Kurangkan kuih muih,biskut raya ataupun snek. Makanan tersebut meng…