Thursday, July 30, 2015

How I lose 6kg in 2 weeks

Assalamualaikum readers,


Harini Sue rasa nak share tips Sue turunkan berat badan 6kg dalam masa 2 minggu tanpa senaman berat dan diet keterlaluan. Alhamdulillah berkesan dan tak ada kenaikan berat keterlaluan selepas Hari Raya. Haaaa...nak tengok tak transformation Sue?



www.suhailiisa.com

Haaaa....pinggang size 31-30 inci terus mengecil ke 26 inci dalam masa 2 minggu sahaja tau. Meh Sue share tips dan harap dapat bantu you all yang nak  turunkan berat badan.


No.1 : DETOKS

Fungsi detoks sebenarnya untuk membersihkan badan dan organ daripada bahan kimia tercemar yang menyukarkan hormon dan metabolisma badan berfungsi dengan baik. Contoh macam tandas tersumbat, kita tak boleh nak flush. Makin lama makin busuk dan makin kembung. Itulah ibarat badan kita yang penuh toksin.

Choose your detoks agent carefully and for myself I choose to take Setkurusbajet which consists of Mineral Coffee less caffeine without sugar 53kcal, pure garlic to burn fat and BValfalfa 3 glasses per day to clear of cholesterol and fat.




No.2 : Watch your daily food intake- target 1100 kcal per day.

Bila badan dah bersih daripada bahan kimia selepas melalui proses detoks; jaga pemakanan dengan elakkan pengambilan makanan bergoreng, bersantan,berkolesterol,bergula. Kalau you all still ambil makanan tak sihat macam ni, no point in doing the 1st step which is DETOX. 

Lebihkan makanan seperti sup sayur, ikan dan ayam dibakar, panggang,kukus. Makan nasi dalam kuantiti segenggam nasi sahaja. Kalau makan nasi campur tu gunakan pinggan yang paling kecil dan penuhkan pinggan dengan lauk dulu sebelum ambil nasi. Strictly NO FASTFOOD for lunch or dinner..kalau anak2 kita jaga pemakanan sampai tak bagi orang lain suap macam2 kat mulut diorang; apa beza yourself pula? Jangan treat your own body macam TONG SAMPAH ye.


No.3 : STRENGTH EXERCISE

Untuk mereka yang berkerja di pejabat, ambil peluang untuk lakukan aktiviti yang gunakan tenaga seperti naik tangga, berjalan kaki, plank exercise, stretching dan kegel. Aim untuk bakar 500 kalori sehari. For those yang ada Premium Beautiful corset, pakai semula kerana premium beautiful akan bantu bakar 900 kalori sehari tanpa senaman.




No.4 : Wajib minum 8 gelas air sehari.

Kalau nak kurus, 8 gelas air masak benda wajib kene ambil kerana cecair ini merupakan pemangkin turun berat badan. Lagipun Sue masih beastfeed anak yang berumur 24bulan, jadi air benda penting bagi Sue.

No.5 : Pastikan dapat sokongan daripada kumpulan diet yang betul. sue pilih #gengdietTDC. 

Antara mereka yang berjaa dalam turunkan berat badan.






Jadi jangan putus asa dalam nak kuruskan badan ye...Nak kurus kan badan ni sangat dituntut dalam Islam kerana badan yang gemuk mengundang 1001 penyakit. Lambat laun pasti akan dapat darahtinggi, stroke, kencing manis, sakit jantung, sakit kaki, keletihan dan obesiti. Bayangkan sebagai Ibu dan isteri kalau kita tak sihat; siapa yang nak jaga suami dan keluarga? Isteri baru suami kah?

Selamat mencuba dan berjaya ye..

Salam sayang,
Suhaili Isa
012-6842560

P/s: pembelian 1 set Premium Beautiful bakal menerima DUIT CASH RM 600 - RM 1400.

Sunday, July 26, 2015

5 minutes Makeup Tips- for busy mom

Assalamualaikum,

As a busy mom doing housechores, handling two kids and juggling online business with freelance job; I don't have much time for myself even to go out for manicure and pedicure. Alhamdulillah I found a way to zass up my look with a quick makeup tips with only 3 beauty products. ( face serum, CC cream and lipstick)

No.1: Invest in good face serum ( I choose La Praise Vitalift Serum - botanical serum)


Fungsi La praise serum ni melembutkan kulit muka Sue yang kasar dan mula berkedut. Sue try serum ni lepas seorang kawan sarankan guna serum. Dalam masa seminggu nampak perubahan kulit muka makin halus, tegang,bercahaya dan pipi mula kemerah-merahan macam consume kolagen. Sue tak pernah ambil kolagen lagi setakat ni. 

What you need to do is just spray onto your face after washing your face and massage slowly. No need to use moisturizer and toner. 

No.2: Change your BB cream to CC Cream ( I use Cozuma CC cream)


Kenapa Sue pilih CC cream cozuma? Disebabkan Sue tak punya banyak masa nak makeup, jadi Sue pilih CC cream yang mempunyai kebaikan dan kelebihan  10 dalam 1 tube ni. Ccream ni bertindak sebagai moisturizer, foundation, concealer dan boleh juga merawat jerawat dan memutihkan kulit. 


Cara penggunaannya : Hanya calit-calit je pada muka dan ratakan keseluruh bahagian muka. Masa diperlukan hanyalah 2 minit.

No. 3: Tak lengkap rasanya tanpa gincu bibir supaya tak nampak pucat. Sue guna cozuma lipstick berkolagen dan confirm tanpa Plumbum yang bahayakan kesihatan. Ada banyak pilihan warna yang cantik. Sue pilih warna Rose I Love You. Cozuma lipstick ni bertindak menjaga kulit bibir supaya kekal lembut dan tidak gelap.





Selamat mencuba tips yang Sue bagi ye. You will look gorgeous and sleek in just 5 minutes. Contoh macam kat bawah ni.

BEFORE:



AFTER :


Selamat bertatarias untuk berkunjung ke rumah terbuka Hari Raya ye..Sue dah siap nak jalan-jalan open house. Jangan lupa pakai Premium Beautiful dan detoks kembali dengan Mineral coffee, garlic tablet dan Bvalfalfa.

Salam Sayang,
Suhaili Isa
012-6842560

Saturday, July 18, 2015

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin

Salam Aidilfitri buat semua pembaca blog Sue yang beragama Islam. Selamat bercuti buat mereka yang bukan beragama Islam. Maaf Zahir dan Batin sekiranya ada artikel Sue yang mengguris hati dan menyinggung sanubari.

How was your 1st day of Raya? Mine was absolutely fantastic filled with laughters from families, relatives and friends. Such a beautiful and great day to be around with long lost relatives. Unfortunately, I was down with diarrhea at the end of the day.

We are on our journey back to Perlis now. Doakan Sue dan keluarga selamat sampai di Perlis ye. Semoga anda semua dilindungi dan dalam Redha Illahi. Enjoy your Eidul Fitri.

For those yang risau berat makin naik dalam bulan syawal ni, promosi Premium Beautiful masih berlangsung ye. Setiap pembelian Cash dan Credit card 0% charge installment bakal menerima Rebat tunai sehingga RM1400.


Salam sayang, Selamat Hari Raya

Ikhlas dari,
Suhaili Isa
012-6842560


Friday, July 10, 2015

Resepi Choc Fudge with Nuts

Atas permintaan ramai, Sue sharekan cara buat Choc Fudge with Nuts dengan menggunakan hanya 3 bahan. Selamat mencuba!

Bahan-bahannya:

3 sudu besar unsalted butter
175ml susu pekat
Coklat masakan, seeloknya gunakan semi-sweet hersheys. Tapi dalam resepi ni Sue guna chocolate Nona je.
Almond sebagai hiasan(optional)

www.suhailiisa.com
Bahan yang digunakan
Cara membuat:
1. Dalam mangkuk yang besar, cairkan chocolate masakan dengan kaedah bain-marie. Panaskan mangkuk berisi chocolate di atas air mendidih dalam periuk.


2. Masukkan butter ke dalam chocolate dan gaul sebati.


3. Masukkan pula susu pekat tadi dan kacau sehingga semua bahan sebati dan chocolate kelihatan berkilat.


4. Dalam satu bekas yang lain, alaskan bekas dengan tracing paper dan tabur almond.


5. Tuangkan chocolate cair tadi ke dalam bekas berisi almond dan sejukkan dalam fridge. Kemudian bila chocolate dah keras, potong ikut kreativiti dan MAKAN!!! Heheheheh




Nah inilah hasil yang Sue dapat. Selamat mencuba ye. Untuk yang nak turunkan kandungan gula dalam darah selepas nikmati makanan manis, amalkan minum segelas BVAlfalfa atau segelas Campuran air suam dan garambuluh. 10minit lepastu Insha Allah paras gula kembali normal. Next entry resepi Macaroni bakar simple and delicious.



Salam sayang,
Suhaili Isa
012-6842560




Thursday, July 9, 2015

Hari Raya Sales, Premium Beautiful :Cash back RM 1400


It is the time to celebrate Hari Raya Aidilfitri and I bet 90% of us ladies to be specific; has bought your Baju Raya in various designs and from various designers. 10 years back, Baju Raya was just simple kurung pesak, kurung pahang, kebarung, kebaya and kurung kedah. Nowadays Baju Raya has make it revolutions into kurung moden, laces, scallops, frillys rasa macam bukan nak raya pula. Lebih kepada macam nak bernikah pulak. Well takpe bagi can akak-akak dan adik-adik yang belum kahwin tu melaram habis-habis. Nanti dah kahwin dan beranak 2, jangan lupa WAJIB KEKALKAN BENTUK BADAN DAN BAJU SIZE M ATAU S uoollsss zaman sebelum kahwin tu. 

Wajib disebabkan kita nak jaga suami. Kalau perut penuh extra lemak, peha sebesar alam, punggung melebar...apa citerr dik non?.. Hishh...tunggulah komen pedas suami masing-masing nanti. Dulu time kahwin hebat melaram, dah beranak pinak habis lari alignment body. Ada juga kawan-kawan Sue yang kata suami dah kurang minat nak tengok isteri sendiri. Itulah pentingnya PREMIUM BEAUTIFUL LINGERIE ni untuk kuruskan badan, rampingkan pinggang, kempiskan perut dan paling Sue suka menjaga sistem kesihatan organ wanita kita seperti rahim melalui teknologi Far Infra Red.



For those yang nak grab 1 set Premium Beutiful, now is the right time to invest once in a lifetime. Ada cash back up to RM 1400 to RM 5000. You beli 1 set, dengan cash back tu macam you dapat pakai Premium Beautiful FREE OF CHARGE. This cash rebate akan masuk bank akaun setiap bulan you all if you do our affliate program. Haaa... Tak ke untung mekeme sekelian? Body cantik dapat, kesihatan dapat, rumahtangga dan hubungan suami isteri macam pengantin baru dapat, poket penuh duit pon dapat...Premium Beautiful ada LIFETIME WARRANTY lagi. FREE SERVIS kalau ROSAK.

Malas nak cerita panjang, nah tengoklah akak-akak kat bawah ni cantik melaram walaupun anak dah 2,3,4,5 orang dik...Tanam azam you all nak kurus, langsing dan menambat hati suami masing-masing bila anak dah berderet ye.

Akak ni anak 3orang
Akak berdua ni pula anak 2orang
Akak ni pun anak dah 2orang
Akak ni anak 2orang juga
Akak ni anak 4 orang dik non
Haa...yang ni single lagi
Akak ni pun anak dah 2orang

Akak ni pun 2 juga anaknya

Akak baju biru tu pun 2 juga anaknya

Ni baru 1% of real testimony Premium Beautiful, masih ada 99% lagi testimonies from real people with real result. Premium Beautiful has the largest testimony collection of satisfied user. Get your 1 set of Premium Beautiful NOW!!!! Cash Rebate RM 1400 - RM 5000.

Salam sayang,
Suhaili Isa
012-6842560

Wednesday, July 8, 2015

Resepi Shortbread Cookies

Assalamualaikum, disebabkan ramai yang tanya resepi membakar shortbread dengan hanya menggunakan 3 bahan sahaja, jadi inilah resepinya. 



Bahan-bahan yang diperlukan :
1. Salted butter (125g)
2. Confectionary sugar atau icing sugar 1 cup
3. Tepung serbaguna diayak  2  3/4 cup
4. Hersheys semi sweet chocolate (optional)

Note: kalau tak ada salted butter, tambah sesudu kecil garam. Kalau boleh gunakan Garam buluh masakan lebih sihat dan merawat penyakit.


Cara- cara membuatnya:

1. Dalam satu bekas yang besar, kacau butter menggunakan spatula.


2. Selepas butter menjadi krim, masukkan 1 cawan gula ke dalam butter dan kacau sehingga sebati.



3. Selepas sebati, masukkan tepung sikit demi sikit dan sebatikan sehingga adunan menjadi seperti berpasir.



4. Uli secara perlahan-lahan adunan tadi di atas bahagian rata yang bersih dan buat seperti bentuk bola. Tekan sedikit adunan yang siap diuli dan bungkus dengan plastik. Rehatkan dough di dalam fridge selama 1 jam. 



5. Selepas 1 jam, keluarkan dough dan gelek dough menggunakan rolling pin dan ratakan dough sehingga mencapai ketebalan 1/2 inci. Pastikan loyang anda telah dialas dengan tracing paper. Potong adunan yang telah siap diratakan dalam bentuk segiempat dan gunakan garpu untuk membuat lubang angin pada dough supaya dough masak dengan sempurna.



6. Bakar adunan pada suhu 150*C selama 30 minit atau sehingga adunan telah berbau wangi. Cairkan coklat dan celupkan biskut selepas ianya sejuk. Haaa mudahkan? Tak perlu gunakan mixer hanya gunakan tangan

Selamat mencuba resepi Sue yang mudah ni. See you in the next recipe Choc Fudge with almonds.


Salam Sayang,
Suhaili Isa
012-6842560










Tuesday, July 7, 2015

6 Tips KURUS di Hari Raya

Assalam blog readers,

Ramadhan dah hampir penghujungnya. Mesti you all ada yang dah siap semua baju raya, kuih raya dan duit raya kan? Alhamdulillah tahun ni Sue dan keluarga pilih bersederhana untuk persiapan dan lebihkan mereka yang lebih memerlukan.


Sebelum kita menyambut hari raya ni, Sue nak share tips untuk kekal kurus dan langsing semasa musim perayaan. Sebab apa Sue share tips ni? Sebab Sue tau, mesti you all dah bekerja keras turunkan berat bulan puasa. Sayang la kalau pagi raya je dah naik balik 5 kg? Nanti perut tu berlipat terpaksa sorok dengan handbag.

     
Macam sedap je kuih muih ni
           
ketupat palas dan rendang memang terliur 














Tengok makanan ni je memang dah terliur. Bayangkan kalau 10 buah rumah kita ziarah semuanya hidangkan menu yang sama? Mesti korang naik 3kg dalam sehari. So apa tips untuk kekal sihat?

  • Elakkan makan berlebihan. Perut kita telah melalui proses detoksifikasi selama sebulan. Makan berlebihan menyebabkan perut menjadi tidak sihat.
  • Pilih makanan yang tidak bergoreng. 
  • Kurangkan kuih muih,biskut raya ataupun snek. Makanan tersebut mengandungi banyak gula dan garam.
  • Elakkan makanan berminyak dan bersantan. Kolesterol tinggi ni. Nanti you all kene makan oat je. Choco oat tu elakkan sebab banyak kandungan gula nanti kene diabetes.
  • Minum banyak air masak. Air masak bantu mempercepatkan proses detoks dan buang lemak.
  • Gunakan premium beautiful konsisten selama 8 jam. Minggu pertama lebaran memang tak ada orang yang pergi bersenam. Lebih elok pakai premium beautiful sebab 300-400 kalori dibakar sehari dengan menggunakan premium beautiful.
www.suerizal.com
Haa...puasa dah cantik, raya pulak mengembang

So, you all dah dapatkan tips kan? Jom sama-sama kita amalkan. Jangan jadi macam gambar kat atas tu. Kat bawah ni Sue share juga tips kecantikan buat you all.

Tips cantik di pagi raya



ok, sampai di akhir entri. For those yang bakal pulang ke kampung lebaran ini, Sue doakan you all selamat sampai ke destinasi masing-masing. Mohon ampun dan maaf sekiranya ada tersalah kata, terguris hati. Selamat Hari Raya Aidilfitri.

Salam sayang,
Suhaili
(www.suhailiisa.com)