Posts

Showing posts from May, 2015

Sri Tijani Bukit Rahman Putra : Hunting for home

Image
Semalam selepas habis business appointment, kami singgah ke ShowRoom Sri Tijani Condominium 17 tingkat di Bukit Rahman Putra Sungai Buloh. Lokasi condominium yang bakal didirikan ini betul-betul bersebelahan Sekolah rendah Bukit Rahman Putra.

Sue tertarik dengan rekaan bentuk dalaman dan kemudahan moden yang bakal disediakan. Seri Tijani menawarkan 15 rekaan dan 6 model penthouse pelan lantai rumah berkeluasan 952kaki persegi sehingga 2403 kaki persegi.





Kemudahan gaya hidup mewah yang turut disediakan ialah kolam renang infiniti untuk dewasa dan kanak-kanak, eksklusif spa&sauna, jacuzzi, gymnasium, kids playroom, mini theatre, futsal&basketball, community hall, meeting rooms, nursery, surau dan guest room.

Memang sangat menarik dan memenuhi citarasa kami sekeluarga yang suka dimanjakan seperti di hotel dan resort.






Sebagai seorang yang pernah berkerja sebagai seorang kontraktor, Sue sangat menitikberatkan spesifikasi struktur dan architecture yang bakal digunapakai. Projek ini baka…

Masalah Perempuan Lepas Bersalin

Image
Teringat hari Sue dinikahkan dengan suami pada 21 Nov 2009. Cantik menawan dengan sepasang persalinan dari butik pengantin. Waktu tu bentuk badan masih kecil jadi pinggang baju hanyalah size 24. Rindunya nak pinggang size 24. Honeymoon selama 6 bulan dan Sue disahkan hamil anak pertama. Bermulalah episod muntah-muntah sampai 9bulan dan bayi comel seberat 2.3kg lahir pada 28 Februari 2011. 

Bermula episod berpantang, terus rasa nak menangis sebab tengok kulit perut gelap macam berdaki. Banyak masalah selepas bersalin yang Sue hadapi. Ini antara masalah yang Sue hadapi dan Alhamdulillah dah dapat di atasi walaupun anak dah 2 dan dah 3 kali pregnant sampai berat badan naik.



1. STRETCHMARK Stretchmark ni penuh ada di peha dan sedikit di bahagian perut. Sue dapat kurangkan masalah stretchmark semasa mengandung dengan minum banyak air serta pantau berat badan supaya tak naik terlalu cepat semasa mengandung dan menyebabkan kulit perlu menegang secara mengejut. Dalam pantang, sue biasakan scrub …

BV Conference Day: Eye 2Eye with Prof Edward Krivhanozsky

Image
Assalamualaikum, it's tuesday morning. Kids belum bangun lagi so Sue ada masa sikit untuk update entry baru. Macam ni lah rutin harian selepas bergelar mumpreneur. Bisnes banyak dilakukan hanya hujung jari dan ada masa lebih untuk keluarga.

Ok sabtu lepas 16 mei 2015, sue menghadiri conference Energy medicine yang digelar Biovelocity energy. Untuk mereka yang tak tahu apa itu Biovelocity, boleh Klik di sini.



You all selalu tak dapat tido macam baby? Nyenyak dan tak fikir apa2, bila bangun tido badan rasa segar bugar dan ready nak pergi kerja? Jawapannya ada pada Biovelocity Sleepmate. Biovelocity Sleepmate ni mampu menukarkan gelombang otak dan gelombang rentak jantung kepada satu frekuensi supaya kita dapat tidur yang nyenyak dan tanpa gangguan. Tidur yang nyenyak mampu membantu otak menghasilkan bahan kimia semulajadi untuk menyingkirkan toksik dan meningkatkan metabolisma badan.
Pada BV Confrence yang lalu, kami bertuah kerana Prof Edward Krivhanozsky iaitu professor hebat dan ter…

Wedding Invitation, birthday invitation

Image
Assalam semua..

How was your weekend? Mine was full with activities. Saturday was filled with precious knowledge yang bantu jana income 4-5-6 angka sebulan bagi Sue yang berkerjaya sebagai surirumah ni. Haaa sapa kata surirumah ni takde duit? Gaji we all more than those yang berkerja and furthermore it is not from duit nafkah husband..Alhamdulillah walaupun banyak masa habiskan di rumah, masih boleh genggam ribuan dan puluh ribuan gaji setiap bulan.

Hari ahad pula memenuhi undangan perkahwinan, birthday party dan berpeluang berjumpa client yang ingin tahu tentang Premium Beautiful dan business online. Such a lovely wedding bertemakan purple, majlis diadakan di dewan kelana jaya. Both bride and groom sangat cantik dan sepadan. Congratulation sis Hadra dan pasangan. Jom tengok a few photos during the wedding.







Ootd majlis Sue menggayakan satin blouse oversize emerald green dari instashop @by_arlisha dan mermaid skirt. Satin blouse berharga RM 45 sahaja dan ig shop mereka membuat promotion b…

Cara kurangkan kulit berminyak

Image
Assalamualaikum hi supermama,
You all ada masalah kulit tak selepas bersalin dan menjadi seorang ibu? Ramai supermama yang mengadu kulit muka kelihatan kusam dan tidak bermaya lepas  bergelar seorang ibu. For working mothers, jadual sangat pack sampai ada yang kadang-kadang dah tak ambil peduli kecantikan kulit.
Sue pula memang mengalami masalah kulit yang teruk dulu disebabkan bekerja sebagai jurutera yang banyak masa dihabiskan di bawah sinaran matahari. Kulit muka penuh dengan jeragat, jerawat, pigmentasi dan pori-pori yang terbuka. Alhamdulillah 3-4 bulan kebelakangan ini, Sue gunakan pencuci muka sabun marine essence untuk melembapkan kulit, mencerahkan kulit serta menghapuskan jerawat.
Tetapi ada satu produk yang Sue nak rekomen pada supermama semua. Bio-essence Miracle Bio Water. 

Miracle Bio water ini boleh digunakan sebagai penyegar muka, badan, rambut serta ideal digunakan untuk melegakan ruam lampin serta menjaga kelembutan kulit bayi.

Fungsi: 1. Mengurangkan penghasilan minyak d…

Resepi Mee Suah untuk bayi 9 bulan

Image
Assalam supermama, hari ini Sue nak share resipi mudah untuk bayi 9 bulan ke atas yang dah ada gigi. Jom tengok resipi simple dan mudah.

Resipi: Mee Suah goreng tomato

Bahan-bahannya:
1. Sepeket Mee Suah( basuh dan jangan direndam) 2. 3-4ulas bawang putih ditumbuk 3. Daging ayam cincang 4. Sayur sawi  5. 3 sudu makan sos tomato 6. 2 sudu besar minyak zaitun 7. Secubit garam, lebih baik gunakan garam buluh untuk kesihatan tubuh  8. Sebiji telur
Cara memasak : 1. Basuh mee suah dengan air bertapis. Air bertapis terjamin kebersihan dari logam berat seperti klorin,bakteria dan bahan tercemar yang lain. Tos air dan biarkan mee suah di tepi.
2. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih sehingga naik bau dan kekuningan.

3. Masukkan ayam cincang dan goreng sampai masak.


4. Masukkan sos tomato dan sebatikan dengan ayam dan bahan tumis. Tambah sedikit air sekiranya terlalu pekat.

5. Masukkan sayur sawi dan kacau sehingga sebati.

6. Masukkan secubit garambuluh sebagai perasa. Apa khasiat garambuluh ni?  Gara…

Yang mana satu Perut anda?

Image
Assalamualaikum ladies,

Sue nak share harini a few types of perut buncit yang 80% semua wanita mengalami masalah ni. Haaa...standby check perut masing-masing ya.



1. Jenis Perut Spare Tire

Siapa yang bermasalah?
- Wanita jenis perut begini menjalani kehidupan yang tidak aktif, berkerja di pejabat yang perlukan lebih masa duduk dan mereka yang kurang atau malas bergerak.
- Mereka juga mempunyai keinginan makan berlebihan kepada makanan manis seperti kek, puding, dan sebagainya setiap hari.

Tabiat buruk
- Kurang bersenam
- Banyak duduk
- Terlebih pengambilan makanan manis, bergoreng dan tinggi karbohidrat seperti nasi, biskut, kek, roti dan pasta.

Cara selesaikan masalah
- Jangan ambil makanan 'low-fat' kerana makanan ini didatangkan dengan bahan kimia, gula,garam dan bahan perasa yang banyak.
- Amalkan pemakanan seimbang seperti ikan, telur, daging rendah lemak dan sayuran.
- Lebihkan berjalan dan target 100,000 langkah sehari.


2. Jenis Perut Stress

Mereka yang bermasalah
- personaliti terlebih…

Maharani kembalikan keremajaan wanita luar dan dalam

Image
Assalam ladies,

Harini Sue nak share jamu yang Sue dah ambil selama seminggu dan kesannya sangat pantas. Have you heard about Herba Maharani? Sue tak pernah dengar pun tentang Herba Maharani walaupun dah 20 tahun dalam pasaran Malaysia. Furthermore Sue memang tak amalkan apa-apa jamu dalam pantang dan selepas pantang sebab anak-anak jaundice teruk. Tapi bulan ni terdetik hati nak ambil jamu selepas 21 bulan melahirkan anak ke-2.

Sue kenal kehebatan Maharani ni daripada kawan instagram yang dah lama amalkan maharani untuk tenaga dan hubungan suami isteri. Kawan tu inform, sebelum nak bersama suami; ambil dulu 5 biji pil maharani untuk kembali dara. Umur dah 31 tahun ni tetiba rasa badan cepat letih dan suami memang merungut sebab dah tak serupa zaman sebelum beranak-pinak. Sue nekad nak ambil maharani. Macam mana rupa Herba Maharani ni?





Tengok kotak pada awalnya tak berani nak makan sebab tulisan Cina dan tanda halal tak sama macam JAKIM. Kemudian Sue check website JAKIM untuk pastikan ka…