Tuesday, November 18, 2014

6 makanan untuk perut kempis dan buang kolesterolAssalam semua, semua orang risau dengan tahap kolesterol dalam darah. Jangan ingat orang kurus tiada kolesterol ye. Orang kurus mungkin lebih banyak kolesterol jahat berbanding orang berbadan gempal.

Jom Sue nak share makanan yang boleh membantu menyerap dan menyingkirkan kolesterol dalam darah.

1. Bawang Putih.

Bawang Putih telah digunakan sebagai bahan semulajadi yang memcegah arteri koronari dari menjadi keras disebabkan oleh pembentukan plak iaitu kolesterol dalam darah. Bawang putih juga berfungsi untuk merawat penyakit hati, darah tinggi, buang angin dalam badan serta meningkatkan metabolisma badan.

               Bawang putih mempunyai bau yang kuat, amalkan pengambilan Garlic tablet tanpa bau

2. Anggur Merah

Anggur Merah mempunyai kandungan semulajadi yang membantu menurunkan paras kolesterol tidak baik dalam darah.3. Oat

Amalkan sarapan pagi bersama oat. Oat dapat menyerap dan menurunkan paras kolesterol dalam darah sebanyak 5.3% dalam masa 6 minggu.4. Ikan Salmon

Ikan Salmon, sardin dan herring boleh membantu menaikkan paras kolesterol baik dalam darah sehingga 4%. Asid lemak omega 3 dapat menjaga kadar kolesterol agar tetap terkawal dan boleh mencegah penyakit strok dan jantung.

5. Bayam

Sayur bayam mengandungi sekitar 13 sebatian flavonoid yang menjauhkan anda dari kanser, sakit jantung dan osteoporosis. Bayam mengandungi lutein yang menjaga arteri koronari dari tersumbat.

6. Minyak Zaitun

Minyak zaitun melindungi jantung dengan membantu menurunkan paras kolesterol, trigliserida dan kolesterol LDL tanpa menurunkan paras kolesterol baik.

Tetapi ada makanan tertentu yang sangat mahal harganya untuk kita ambil sebagai makanan harian contohnya ikan salmon, minyak zaitun dan semestinya bukan semua orang mampu menelan oat setiap hari.

Amalkan pengambilan 3 makanan tambahan yang boleh membantu mengurangkan kolesterol dalam darah serta pantas menurunkan berat badan iaitu:-

1. Mineral coffee dengan garambuluh setiap pagi dan petang untuk cuci lemak dan kolesterol.

2. 2biji Garlic tablet untuk bantu buang angin dalam badan dan elak kolesterol membeku dalam salur darah.

3. Segelas BValfalfa bersamaan dengan 1kg bayam yang membantu singkirkan kolesterol dan lemak.

Jadi amalkan set bajet kurus ini untuk mencegah pembentukan kolesterol dan mengurangkan kolesterol dalam darah. Satu set tahan untuk 2-3 bulan. 

Selamat mencuba!!!

XOXO,

Suhaili isa
012-6842560