Wednesday, November 12, 2014

Mello yello bakery

Assalam readers,
Hari ni terlebih rajin pula update blog. Petang tadi lepas bakar biscotti, we all keluar pula ke Ativo bandar sri damansara nak cari donut gebu. Bakery best di Ativo tu namanya Mello Yello.

Apa yang best kat sini? Sue suka donut gebu,durian crepe, pies,sandwich dan juga scones.

Sprinkle donut
Sausage puff

Ni antara yang kami order petang tadi. Donut for the kids dan puff for the queen. Latte dan machiato pon sedap di sini. Apa yang betul-betul menambat hati ialah barisan roti buku yang dibakar panas seperti baguette, oat bread, wholemeal, charcoal dan macam-macam lagi.

Kalau datang ke bandar sri damansara jangan lupa singgah Ativo ye. Bolehla contact Sue kita mengopi dan mengeteh sama-sama.

Special promotion from mello yello

Salam sayang,

Suhaili isa

012-6842560

Ibu berkerja dari rumah

Dah masuk 8 bulan Sue bergelar " work at home mother" atau singkatannya WAHM. Jadual bekerja memang totally berubah berbanding zaman berkerja 8-9pm. Haa...lama kan waktu berkerja sebagai engineer memang tak tentu masa. Buat masa sekarang, Sue banyak ambil freelance job dan fokus pada bisnes yang dah makin kukuh ni.

Selalunya Sue bangun pada pukul 6.30 pagi untuk uruskan diri. Memandangkan anak-anak dah besar sikit, so ada la masa terluang untuk merawat diri sebelum sibuk. Pukul 7.30 pagi Arfa dan Husna dah bangun dan request for breakfast. Bila kids dah bangun, cabaran pertama untuk buat kerja sambil ada gangguan. Kadang-kadang paper work habis diconteng anak-anak.

By 11.30 am, Sue prepare food for lunch dan terus merangkap dinner. Sekarang ni bila dah belajar memasak, skills memasak tu makin cepat. 3 dishes boleh siap dalam 1 jam je. Usually by 1pm, Sue dah keluar rumah untuk hantar kids transit rumah mak Sue di Batu Caves. Jadual bisnes bermula dari pukul 1pm sampai 10pm kalau appointment full. 

Apa yang seronok kehidupan sekarang,waktu kerja lebih fleksibel. Kesihatan anak-anak dan Sue yang dulu selalu migrain teruk pon dah beransur kurang. Boleh dikatakan tak menyesal buat keputusan berhenti kerja setelah 7 tahun hidup makan gaji dan berkerja untuk orang lain. 

It's just not my style from the beginning. Working to build wealth for other people. Ada yang perli, rugi berhenti kerja. But for me,7 years of experience in construction industry gave me the opportunity to learn new things. I worked for knowledge and the reason I buat bisnes disebabkan I sukakan cabaran. Sue suka something yang boleh menggerakkan otak untuk berfikir secara kreatif.

Oppsss...terpanjang lebar pulak syarahan. Ok,sambil kids tengok kartun Sue nak ke dapur prepare homemade biscotti my 1st attempt. Malam ni proceed with appointment dengan client yg nak tahu pasal bioseleza