Sunday, September 8, 2013

Cara mengurangkan sakit bersalin...

Assalam ladies & mommies,

Introducing our 2nd Princess, Husna Khalisha bt Rosharizal, born on 17th August 2013 (10th Syawal) at 11.24pm BW at 2.38kg.





 After my 2nd pregnancy was pronounced missed miscarriage at 16weeks a year ago, rezeki dari Allah I got pregnant for the 3rd time. As usual the 3rd pregnancy experience was pretty much the same as the 2 pregnancies before. Morning sickness kicked in from 6weeks to almost 13weeks, then i got urinary tract infection and keputihan all throughout the 2nd trimester. At 3rd trimester, O&G specialist informed that my baby's weight was only 1.9kg at 36weeks and baby's heartbeat showed sign of distress.

Alhamdulillah I still dapat beraya sakan with all the rendang, ketupat dan lemang until the 10th Syawal.
I woke up to perform Subuh prayer and notice that heavy bloody mucus tanda2 awal bersalin dah keluar. Lepas Subuh, husband,me & Arfa terus pegi rumah my mom for breakfast dan terus pegi Hospital Sg Buloh for checkup.

Even though serviks dah bukak 3cm, I tak rasa sakit contraction pon. I mintak discharge sbb stress I tgk mommy yang 1st time nak bersalin ada yg menjerit tahan sakit, ada yg berjalan kejap depan kejap belakang, ada yang menangis tahan sakit.

At 2pm, sakit contraction came at 15mins interval, sakit but I can still manage it. At home by 5pm sakit contraction came at 10min interval with 60% sakit.

After maghrib, i terus request my hubby hantar I pegi hospital sbb contraction at 5mins interval at 10.30pm dengan bukaan serviks 4cm. After tukar baju hospital utk masuk wad sementara and I tengah solat Isyak atas katil wad, contraction came at 2mins interval with 100% sakit. Luckily lepas solat, I still boleh panggil nurse and she checked my OS almost at 9cm dalam masa 20minit je. Kalau lambat je sure Husna ni dah terkeluar sebelum sempat pegi labour room.

 Lepas air ketuban dipecahkan oleh doctor, with 5 times pushes and even Rizal pon xsempat nak masuk labour room, keluar la Husna at 11.24pm and dah siap berak dalam perut. For almost 1 hour Husna duduk dalam observation ward to make sure everything is fine and she's healthy. Alhamdulillah Husna and mommy now at day 24 berpantang. Both of us dah 70% recover from labour. So I doakan for mommies yg bakal bersalin nanti selamat bersalin dan good luck.

Tips utk mengharungi sakit contraction tanpa ubat tahan sakit, epidural,gas etonoks dll:-
a) tarik nafas dalam2 dan remain calm as possible during every contraction.
b) berdoa dan berzikir setiap kali datang contraction.
c) Jangan keraskan badan time contraction datang sbb tulang pelvis kita akan bertambah sakit. Relax dan kendurkan badan sebolehnya.
d) Minta maaf dan ampun dr husband supaya kesakitan dpt di ringankan.
d) Jangan menjerit2 tahan sakit sbb nanti xde tenaga nak push baby keluar.
e) Make sure selesaikan solat wajib even sakit contraction datang. Time ni hanya kepada Allah je yg dpt meringankan dan mempermudahkan urusan kita.