Monday, September 14, 2020

Anxiety Disorder....macam mana perasaannya?



 Assalamualaikum,,lama Sue tak menulis dalam blog ni. Tahun ni agak busy dengan urusan bisnes dan keluarga. Kemudian kita masih lagi dibawah Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan sampai bulan Disember 2020. Harini Sue cuma nak share sikit cara yang Sue buat untuk lawan masalah Anxiety.

Sekarang ni penyakit Anxiety ni makin ramai yang hadapi lagi-lagi waktu perintah berkurung dan wabak pandemik Covid-19. Mungkin ramai yang masih tak tahu macam mana simptom Anxiety ni... antaranya;

  • Telinga rasa pekak
  • Sukar nak menelan rasa tercekik
  • Rasa perut berangin tapi tak boleh sendawa
  • Rasa tangan dan kaki kesejukan
  • betis dan kaki mula rasa lemah
  • Sesak nafas seperti lemas
  • Mata berpinar
  • Jantung berdebar laju
  • Dalam minda berfikir tanpa henti
  • Tak boleh fokus sebab cemas dan ketakutan
  • Tak boleh tidur malam sebab cemas
  • Takde selera makan
Sebenarnya anxiety ni boleh menyerang bila-bila masa je selepas kita mengalami trauma. Dalam kes Sue, Sue hadapi anxiety ni lepas Sue berdepan dengan kemalangan nyaris maut semasa memandu bersama 2 anak dalam kereta dan Sue sarat mengandung anak ke-3, 8 bulan. Trauma tu buatkan Sue tak boleh tido malam, tak boleh memandu, takut keluar rumah dan takut tinggal seorang diri. 

Bayangkan waktu Sue tengah memandu di lane tengah 80km/j tiba-tiba kereta hilang power enjin dan semua fungsi kereta mati sendiri. Power window tak boleh berfungsi, aircond tak berfungsi, hazard light tak berfungsi, kemudian dalam 200m di belakang 2 lori treler besar sedang laju ke arah kami. Ya Allah waktu tu Sue hanya menjerit Allahuakbar sebanyak 3 kali dan ajar anak-anak mengucap.

Sue jerit lagi Allahuakbar 3kali sambil halakan stereeng kereta ke tepi jalan walaupun tiada emergency lane sambil tangan kiri tekan banyak kali hazard light. Ya Allah lagi 100m lori belakang nak rempuh kereta, hazard light berfungsi dan lori belakang nampak signal hazard light dan mengelak kereta Sue. Terus Sue berhentikan kereta dan tarik handbrake dalam keadaan menggeletar...bawa keluar Arfa waktu tu 7 tahun dan Husna 5 tahun daripada kereta.

Dalam kepala waktu tu hanya bayangkan...anak-anak mesti hidup. Aku mati takpe...anak-anak mesti hidup. Sue call suami minta dia datang kat tempat kejadian. Suami waktu tu dia tak paham dan tak ambil  tahu pun trauma yang isteri dia hadapi sebab dia kata perkara biasa. Tapi diri yang mengalaminya masih trauma teruk menggigil tangan nak pegang stereeng dan tak boleh memandu selama 1 tahun pada tahun 2019.

Alhamdulillah tahun 2020 ni, Sue dah boleh atasi 60% trauma tu. Sudah boleh memandu dari Rawang ke Kajang tetapi masih tak boleh memandu waktu malam dalam jarak jauh. Setiap kali memandu, otak Sue akan berperang dengan bisikan yang kata "kejap lagi kau eksiden""kejap lagi kau mati" Haaa...yang nilah yang paling sukar sekali sebab kita gunakan sepenuh tenaga nak fokus pada pemanduan dan halang bisikan syaitan ni sambil berzikir.

Kalau memandu pun Sue akan drive di lane paling kiri. Jantung akan start berdebar bila Sue terperangkap dalam traffic jem. Waktu tu macam-macam dalam fikiran sampai kepala rasa macam ada beribu semut kecil dalam otak. Selalunya selepas Sue alami anxiety attack, Sue akan muntah banyak kali, badan rasa lemah dan pitam.

Macam-mana Sue boleh kurangkan trauma dan anxiety?

Benda paling sukar sekali bila nak sembuhkan anxiety tanpa ubat ni ialah...kita kene berdepan dan lawan ketakutan itu sendiri. Setiap kali Sue lalu jalanraya yang mencetuskan anxiety dan memori trauma tu datang balik....Sue akan jerit dalam kereta cakap pada diri sendiri "aku tak kan kalah lagi dengan trauma aku" "aku taknak kene buli dengan anxiety lagi"

Surprisingly....cara yang Sue buat tu sikit sebanyak dapat lawan takut dan block memory trauma.

Saturday, May 2, 2020

Carousell tempat shopping Preloved best & murah!



Morning you all.... harini rasa nak share pengalaman Sue dah nak masuk 4tahun 9bulan jadi penjual dan pembeli tegar dekat Carousell. Korang pernah dengar tak Carousell? Carousell ni lebih kurang macam Mudah.my tapi interface apps dia lagi menarik sebab team Carousell pandai buat sorting produk ikut demand semasa & up to date.


Pergi pada Apps store dan cari apps CAROUSELL

Ok setakat ni Sue banyak beli baju designer preloved macam Jovian, Rizalman, Fiziwoo, Mimpikita dengan harga serendah RM 50 kualiti baju macam baru keluar kedai. Bukan tu je...perabot rumah pun ada yang Sue beli preloved brand Ikea dan SSF. Condition perabot pun tiptop macam baru keluar kedai.


Eames Chair

Kerusi eames ni perabot pertama yang Sue beli daripada Carousell. Eames chair daripada SSF ni kalau brand new harga dalam RM 130 macam tu. Sue pulak memang nak carik eames chair warna hijau. Jumpa seller ni dia nak pindah rumah so nak clearkan barang rumah. Guess how much Sue dapat eames chair SSF ni? RM 45 jer dan condition kerusi dah setahun lebih tak rosak. Jimat duit RM 85.
Korang boleh jugak beli daripada shoppe tapi pre-orderlah shipping from oversea.


MALM Chest Drawer Ikea

 Chest drawer ikea ni memang lama dah Sue aim nak beli. Tengok harga kat Ikea sebenarnya taklah mahal...3 layer drawer ni brand new kat IKEA baru RM399. Tapi Sue dah terbiasa cari barang harga bawah daripada bajet dan kualiti barang tiptop...alhamdulillah dapat MALM Drawer Ikea ni dengan harga RM 145 daripada seorang business owner yang nak pindah rumah jugak. yeaayy...jimat duit RM 254 masuk tabung nak beli rumah ke-3.


Lindmon Table & Adde chair IKEA
Awal tahun ni Sue setup study area untuk anak-anak. So plan nak ada meja dan kerusi study. Memang tertarik sangat nak beli Lindmon table kat IKEA tu harga dalam Rm 100 tak silap. Kerusi ADDE Ikea tu dalam RM 38. Saja Sue scroll Carousell carik 2nd hand item berapa yang orang jual. Ternampak satu posting cikgu tiusyen nak let go meja ikea ni harga RM 40 je dan kerusi tu harga RM 20. Langsung tak buang masa contact orang tu dan beli cepat. hehehe... jimat RM 78.

Ada a few baju designer dan handbag designer yang Sue beli daripada Carousell jugak...contoh macam kat bawah ni. Biasa jugak kawan-kawan perli tak geli ke pakai barang 2ndhand? Tips dia..dapat barang terus basuh dengan dettol atau hantar dobi yang boleh basmi kuman sekali.
Fiziwoo Brand New: RM 400
Carousell Price: RM 100
Jovian Brand New: RM 85
Carousell Price: RM 25
Baju raya 2019 Nursing Kebaya RM 15
Travel stroller Halford Brand New : RM 550
Carousell Price: RM 50 we all bawak pegi London
Rico Rinaldi Kurung: RM 200
Carousell Price: RM 25
Rizalman Skirt Brand New: Rm 120
Carousell price: RM 50

Itulah beberapa barang yang Sue beli dan dapat berjimat daripada Carousell. Bagi yang belum berkenalan dengan Carousell tu...ini Sue share video interface dan user friendly apps Carousell ni.



Antara tips yang Sue boleh share semasa nak buat keputusan  membeli dan menjual dalam Carousell:

  • Pastikan seller mempunyai PROTECTION badge
  • Cari seller yang dalam lingkungan 25-50km dari lokasi kita
  • Elakkan membeli pre-order item daripada seller
  • Baca feedback yang diberikan oleh orang lain kepada seller/buyer
  • Untuk produk yang berharga lebih RM 100, elakkan transfer direct pada akaun seller untuk mengelak penipuan
  • Cari seller yang boleh COD atau kita boleh buat SELF Collect item
  • Bila nak pegi COD atau Self collect barang, jangan pergi sorang diri ye. Bawalah teman sekali.

Ok enjoy shopping sambil berjimat dengan Carousell.
Boleh dah survey baju raya idaman you all kat Carousell.


Love,
Suhaili Isa



Sunday, April 26, 2020

9 Rahsia Kekal Sihat Sewaktu Berpuasa



Assalamualaikum readers, Selamat Menjalani Ibadah Berpuasa. Tahun ni specialkan sebab kita berpuasa dalam situasi Perintah Kawalan Pergerakan disebabkan wabak Covid-19 yang menyerang tahun 2020.

Next 10 years...kita dah boleh cerita pengalaman pahit dan manis kita berjuang melawan virus Covid-19. Time tu Sue dah umur 46 tahun dah nak cecah 50an dah. InshaAllah panjang umur boleh baca balik artikel ni. Pejam celik dah masuk Ramadhan-3 dah kita berpuasa. Seronok Ramadhan kali ni boleh solat terawikh dengan husband kat rumah sebab masjid dan surau tidak dibenarkan untuk solat berjemaah. Tahun sebelum ni, Sue buat terawikh di rumah je kenangkan anak-anak kecik lagi.

Bulan Puasa ni selain kita menahan lapar dan dahaga...kita juga perlu menjaga kesihatan badan jugak untuk melakukan ibadah. Terutama sekali ibu-ibu dan para isteri. Kita kene bangun seawal pukul 4 pagi untuk menyediakan juadah bersahur dan solat sunat. Ibu dan isteri perlukan tenaga berpanjangan untuk meraih pahala berganda. Jadi...jom ikuti beberapa tips kekal sihat sewaktu berpuasa.

  • Makan makanan tinggi fiber, makanan berserat dan bernutrisi sewaktu sahur. Kenapa perlu fiber? Makanan tinggi serat ni bantu kenyangkan perut lebih lama dan membantu turunkan berat badan. Antara makanan terbaik yang boleh diambil ialah brokoli, pasta, oats.
  • Bagi yang tak boleh makan makanan berat waktu sahur, Sue suggest korang ambil protein drink dengan fiber supaya perut kenyang. Antara protein drink yang Sue suka ialah Shake me cocoa.
  • Jangan kembali tidur selepas sahur dan teruskan untuk solat sunat Subuh dan solat Subuh.
  • Elakkan berbuka dengan minuman sejuk dan berais untuk mengelak perut kembung.
  • Mulakan berbuka dengan buah kurma atau buah-buahan untuk meningkatkan kandungan gula dalam darah.
  • Minum minuman panas seperti kopi minkaffe yang boleh meneutralkan asid perut untuk mengurangkan masalah gastrik & pedih uluhati.
  • Makan sedikit dulu dan kemudian solat Maghrib.
  • Elak makan berbuka dalam kuantiti yang banyak sebab perut akan terkejut dan sakit.
  • Ambil 8 gelas air masak sewaktu puasa ikut contoh yang diberikan.
    www.suhailiisa.com
    Cadangan minum air semasa puasa
Semoga 8 tips yang Sue share kat atas ni membantu kawan-kawan untuk kekal cergas, bertenaga dan cantik sewaktu berpuasa. Orang yang berpuasa ni akan sentiasa nampak awetmuda kerana berpuasa dengan pengambilan makanan yang sihat boleh menyerap nutrien dengan baik untuk kecantikan wanita.

Orang perempuan memang tak boleh dipisahkan dengan kecantikan betul tak?

Bagaimana SHAKE ME COCOA membantu mengenyangkan perut lebih lama ketika berpuasa?



www.suhailiisa.com
Kelebihan Shake Me Cocoa

Thursday, April 9, 2020

8 cara kuatkan sistem imunisasi melawan virus dan bakteria



Assalamualaikum everyone.... apa khabar semua? Harini dah hari ke 21 kita dalam perintah kawalan pergerakan kan? Kes Covid-19 kat Malaysia pun dah cecah 3,963 orang.


www.suhailiisa.com

InshaAllah Jumaat ni kita akan tau samada perintah kawalan pergerakan ni bakal dilanjutkan ataupun tidak. Bagi Sue sendiri yang ada anak bersekolah ni, Sue harap PKP ni diteruskan sehingga kadar jangkitan semakin menurun dan semakin perlahan. 

Haritu Sue terbaca antara nasihat doktor Imelda Bachin tentang jangkitan Covid-19 ni. Doktor Imelda tulis, mereka yang mempunyai sistem imunisasi yang kuat boleh melawan jangkitan Covid-19 ni dengan sendirinya. Penderma plasma Reza Huzairi Zayn pun share yang dia pulih dengan cara kuatkan sistem imunisasi badan.

So... Sue nak share 8 cara kuatkan sistem imunisasi badan melawan jangkitan virus dan bakteria.
  • Vitamin C- Sue amalkan pengambilan 500mg vit C dan makan buah jambu, oren dan sayuran tinggi vit C macam brokoli dan bayam.

  • Tambahkan zink dalam diet harian - Sue ambil makanan seperti daging, ikan dan jugak minum kopi minkaffe yang ada kandungan magnesium dan zink.

  • Tambahkan makanan probiotik - makanan mengandungi probiotik ialah tempe, yogurt dan kimci. Tapi Sue banyak amalkan Prolicious drink untuk buang kolesterol sekaligus tambah bakteria baik dalam usus.

  • Makan Bawang Putih - bawang putih ini merupakan makanan semulajadi yang mengandungi natural antibiotik iaitu Allicin. Tapi Sue tak mampu nak makan bawang putih biasa sebab bau busuk. Jadi Sue amalkan Garlic Tablet tanpa bau busuk. Sendawa pun tak menyebabkan bau busuk. Jadi bila solat ganjaran pahala lebih besar. Kan umat islam disarankan bersugi sebelum solat supaya mulut tak berbau?

  • Makan lebih buah sayur - Ingat tau makanan harian kita mesti ada sayur dan buah.

  • Kalau taknak makan sayur dan buah, boleh blend buat jus tapi jangan letak gula. Kalau malas sangat nak blend jus, try lah Prolicious drink ada pelbagai jenis jus buah tanpa gula untuk kuatkan sistem imunisasi.

  • Dapatkan Cahaya Matahari - kenapa kene amek cahaya matahari? sebab cahaya matahari ada Vit D untuk menguatkan sistem imunisasi badan.

  • Dapatkan tidur yang berkualiti- waktu PKP ni rasanya ramai yang dapat cukup rehat dan tidur kan? Tapi bagi mereka yang ada masalah insomnia, masalah depression, masalah susah hati fikir bisnes....Sue recommend korang gunakan Biovelocity sleepmate untuk tidur berkualiti.

Ok hope 8 tips ni bermanfaat untuk you all ok... Jangan lupa amalkan :


  1. Basuh tangan dengan kerap menggunakan sabun/ hand sanitizer.
  2. Kekal di rumah dan jangan keluar rumah tanpa alasan yang kukuh.
  3. Pakai face mask apabila keluar rumah dan ke tempat awam/pasar.





Thursday, January 23, 2020

Cara pakai Legging Thera Pants



Tengah HOT sekarang ni legging terapi kaki Thera Pants... ialah mana tak HOT nya... legging ni disulami dengan teknologi Far Infra Red untuk melancarkan peredaran darah, 13 batu terapeutik untuk melegakan otot tegang dan mengurut kaki.

www.suhailiisa.com


www.suhailiisa.com

www.suhailiisa.com

www.suhailiisa.com

www.suhailiisa.com

ok nanti Sue share details product dan review product dalam entry yang lain. Untuk entry ni, Sue share dulu cara pakai legging thera pants ni...

klik video youtube kat bawah ni ok...klik juga butang SUBSCRIBE dalam youtube untuk follow video terbaru Sue dalam channel "motherhood with suhailiisa"


Sue share sikit teaser feedback daripada pengguna yang dah berpuas hati dengan produk kami.



Haaa...ramai ejen jual Thera Pants nih...tapi apa beza Sue dengan ejen lain?

 InshaAllah Sue akan berikan perkhidmatan terbaik, selamat dan pantas serta memastikan pembelian customer berbaloi selesaikan masalah berikut:

  • kaki kebas
  • urat kaki bersimpul
  • kaki bengkak
  • kaki sakit
  • perut buncit
  • peha besar
  • punggung lebar dan jatuh
  • sakit lutut
  • kaki lenguh
perkhidmatan yang ditawarkan:
  • warranty seumur hidup
  • repair percuma untuk koyak,tercabut dan rosak
  • free diet consultation
  • free body weight management consultation selama 12 bulan
kalau malas nak whatsapp Sue tanya details...klik je link ni ok (pertanyaan lanjut)

www.suhailiisa.com

Monday, January 13, 2020

Tips cepat sembuhkan HFMD pada anak



Assalamualaikum hai everyone...disebabkan babyNuha kene kuarantin selama 7 hari disebabkan jangkitan HFMD, so....banyaklah masa mak baby nak guna internet dan update blog. hehehehe....

Ni 1st time kami mengharungi pengalaman anak terkena jangkitan HFMD (Hand,foot,mouth disease) Selama 9 tahun jaga anak-anak....nak buat macam mana kan sebab ada segelintir parents yang terpaksa hantar anak2 ke taska/nursery/sekolah disebabkan tugas atau cuti takde. Takpelah.....biar orang lain pentingkan diri, jangan kita pentingkan diri sendiri sampai susahkan orang lain. 


Kisahnya babyNUHA start demam hari Khamis lepas. Pengasuh kata babyNuha start badan macam dedar nak demam. Hari Jumaat tu Sue tak hantar ke pengasuh bila nampak badan dia naik rashes. Lega kat rumah ada ubat demam dan lega jugak kakak ipar Sue doktor...jadi tak risau sangat. 

The next day Sabtu tu bila belek tangan,lutut, kaki, bibir dan mulut Nuha memang nampak dah banyak blisters dan ulcers naik. Patut dia tido malam merengek je sampai mak dia tak boleh tido. Terus ajak husband jumpa doktor dan doktor sahkan memang HFMD. Dapatlah sijil kuarantin kat atas tu.
(Bagi parents yang bekerja di sektor kerajaan, anda boleh mengambil cuti kuarantin 5 hari sekiranya anak mengalami HFMD. Tiada cuti kuarantin untuk sektor swasta)

ni Sue share sikit info HFMD dari laman web Kementerian Kesihatan Malaysia (apa itu HFMD) 

HFMD ni tiada vaksin, tiada ubat dan parents hanya boleh bertabah mengharungi rengekan anak-anak. Tapi kalau ada tanda anak tak aktif, pucat, taknak makan dan minum....terus ke hospital berdekatan ok.

Ini antara simptom HFMD pada anak.

ulcer mulut di bibir, lidah dan tekak. Tak selesa dan anak akan selalu menangis. comot dah Babynuha asyik menangis sebab sakit.

rashes naik di tangan

rashes di lutut dan kaki juga di punggung
Sue ambil artikel di bawah daripada BLOG KpKesihatan.com klik SINI
Penyakit HFMD adalah sejenis penyakit berjangkit. Virus penyebab penyakit ini boleh ditemui di hidung, tekak, cecair lepuhan kulit dan pada najis pesakit.
Virus akan tersebar daripada pesakit kepada orang lain (khususnya kanak-kanak) melalui:
  • Batuk atau bersin;
  • Hubungan rapat contohnya bermain;
  • Berlaku sentuhan dengan cecair lepuhan atau najis pesakit;
  • Perkongsian peralatan makanan seperti sudu, garpu atau peralatan peribadi seperti tuala, sapu tangan dan berus gigi;
  • Bersentuhan dengan permukaan atau barang yang telah dijangkiti virus seperti pemegang pintu tandas.
Pesakit boleh menyebarkan virus dalam tempoh seminggu ia mengalami gejala dan tanda-tanda penyakit HFMD.

Bermulalah episod kami mengemop lantai, membasuh mainan, basuh baju dan lap segala perkakas menggunakan dettol. Ok ini antara benda yang Sue gunakan untuk cepatkan proses kesembuhan babyNuha.

untuk melegakan demam

Untuk melegakan tekak dan ulcer mulut

untuk rendam mainan dan basuh baju 

untuk basmi kuman lepas ke tandas atau tukar lampin

untuk spray di kawasan yang dipegang oleh anak yang terkena jangkitan. Juga untuk mengawal virus INFLUENZA dan sebagainya


Antara makanan dan minuman yang Sue bagi untuk bagi tenaga dan mengurangkan dehidrasi ialah:
  • buah tembikai merah
  • buah betik
  • fruits popsicle
  • jus buah
  • beri air masak menggunakan syringe
  • bubur nasi
  • mashed potato
  • sayuran yang dikisar
  • tauhu
  • ayam kisar

Alhamdulillah harini dah hari ke-4 kami kuarantin di rumah. Diingatkan untuk parents supaya tak hantar anak yang terkena jangkitan HFMD, Influenza, campak dan penyakit berjangkit yang lain ke taska/sekolah/tadika dan pusat penjagaan sebab akan menyebabkan wabak berlaku. Mohon jangan bawa anak-anak ke tempat awam dan taman permainan walaupun anak-anak menangis meraung nak keluar rumah. 

Jadilah masyarakat yang prihatin dan ambil langkah kebersihan supaya membendung penyakit berjangkit.


" Wabak HFMD biasanya berlaku di pusat jagaan kanak-kanak, tadika dan sekolah.'
TANGGUNGJAWAB YANG PERLU DIAMBIL OLEH IBUBAPA
Jika anak anda mempunyai tanda dan gejala penyakit ini, anda boleh memastikan kanak-kanak lain tidak dijangkiti dengan melakukan beberapa langkah mudah seperti berikut:
  1. Meningkatkan kesedaran dan keupayaan mengenalpasti tanda-tanda penyakit HFMD pada kanak-kanak yang kurang sihat seperti tanda lepuh pada tangan, kaki dan mulut;
  2. Memastikan anak berada di rumah dan tidak membawa anak ke tempat-tempat awam / sekolah / taska / tadika / pusat asuhan kerana boleh merebakkan jangkitan. Maklumkan pusat jagaan, tadika atau sekolah anak-anak anda mengenai penyakitnya;
  3. Mengamalkan budaya mencuci tangan dengan sabun dan air bersih selepas ke tandas, selepas menukar lampin dan selepas menyentuh / merawat lepuh;
  4. Pastikan peralatan makanan dan barangan peribadi anak anda seperti tuala, sudu, garfu, cawan dan sebagainya sentiasa bersih dan tidak dikongsikan dengan kanak-kanak lain. Pastikan peralatan ini dibawa balik setiap hari untuk dicuci bersih.
  5. Membersihkan permainan anak serta lantai rumah termasuk tandas dengan menggunakan larutan campuran klorin atau sabun dan air bersih;
  6. Memastikan pembuangan lampin pakai-buang dibuang ke dalam tong sampah yang bertutup.

Tuesday, January 7, 2020

7 Tips realisasikan impian dengan Vision Board 2020



Selamat Tahun Baru 2020 semua..... semoga tahun baru ini segala urusan kita dipermudahkan dan dilancarkan oleh Tuhan yang Maha Esa... 

Ok korang pernah dengar tentang VISION BOARD? Siapa pernah buat VISION BOARD? Honestly Sue selama bekerja di syarikat construction selama 8 tahun memang tak pernah bos suruh buat Vision Board. Diorang suruh kau kerja sampai penat jer....hahahahahah

Then....masuk tahun 2015, Sue belajar buat Vision Board bila start berniaga dengan SHOM & TDC. Rupanya....rahsia orang berjaya kat Malaysia dan serata dunia ialah VISION BOARD. VB ni macam visual apa yang kita nak capai dalam kehidupan kita letak dia depan mata kita....selalunya kita cari gambar dalam magazine yang bersesuaian dengan impian kita kemudian tampal di atas cardboard.Sue share example sikit kat bawah ni....

WWW.SUHAILIISA.COM

www.suhailiisa.com

www.suhailiisa.com

sooo....dah fahamkan Vision Board ni macam mana? Lebih kurang apa yang kita impikan untuk capai tahun 2020 ni, korang buat gambaran pada sekeping kadbod dan letak di tempat yang hari-hari korang akan tengok untuk motivasi diri.

eh...tiba masuk pulak soalan: "Sue...kalau surirumah nak letak impian apa?"

Allahuakbar....surirumah macam Sue jugak ada impian. Impian ni bukan bentuk material je. Kita boleh letak contoh impian personal improvement seperti:
  • Nak turun berat badan 10KG
  • Nak belajar agama
  • Nak sediakan bekal makanan sihat untuk anak
  • Nak buat tabungan duit RM 10,000
  • Nak masuk kelas memasak
  • Nak jadi ibu yang kurang marah dan tenang
  • Nak jadi ibu yang suka baca buku
  • Nak jadi isteri dan ibu yang lebih baik
ni semua boleh carik gambaran dalam internet dan buku-buku kemudian kita print atau gunting dan tampal di kadbod. Takpe!!! kau kene gelak dengan suami/mak/ayah/anak/kawan/sedara mara sekalipun..... biarkan diorang gelak. Yang penting bila kita dah buat Vision board dan hari-hari kita tengok impian kita belum tercapai....kita akan usahakan untuk capai. Barulah tak jadi angan-angan Mat Jenin..

7 Tips menghasilkan VISION BOARD

  • Dapatkan kadbod di kedai buku dengan harga RM 2 jer..
  • Senaraikan impian yang anda ingin capai di tahun 2020.
  • Tulis tajuk Vision Board yang sesuai. Contoh : Impian 2020 Suhaili Isa.
  • Cari gambar yang bersesuaian dengan impian yang anda tulis dan tampalkan di kadbod. Ingat impian anda mesti jelas. Contoh: Nak buat simpanan RM 10,000 
  • Letakkan dateline atau duedate setiap impian yang anda ingin capai supaya anda fokus usaha merealisasikan impian.
  • Tampal Vision Board anda di tempat yang mudah anda tengok setiap hari. Contohnya: Kat dapur bagi yang suka duduk kat dapur. Kat bilik tidur, kat dalam kereta atau kat mana-mana je yang anda mudah lihat...boleh juga dijadikan screensaver handphone
  • Pilih gambar yang memberikan emosi pada anda. Contoh: Gambar menangis kegembiraan bila anak lulus exam, melompat happy sebab duit simpanan bertambah


Menarik tak 7 tips yang Sue share ni? Nanti bila Vision Board korang dah siap, sharela gambar dengan Sue kat ruangan komen. Sue tolong doakan dalam setiap solat Sue InshaAllah... Sue doakan semoga semua impian tahun 2020 korang tercapai. Aaaaminnn....


Love,
Suhaili Isa