Tuesday, December 12, 2017

10 Kualiti Supermom

Apa definisi anda tentang “Supermom”?

Ada yang kata Supermom ialah ibu yang mampu melakukan 10 kerja dalam 1 masa. Ada yang kata Supermom ialah ibu yang boleh menguruskan keluarga tanpa bantuan suami. Apa pun definisi Supermom anda... mari Sue share 10 kualiti yang perlu ada pada seorang “Supermom”.

1. Mampu untuk mengatakan “TIDAK” 
Seorang Supermom mampu berkata “TIDAK” kepada majikan,saudara mara, ahli keluarga, kawan atau rakan sekerja yang cuba mengambil kesempatan atas masa dan tenaga mereka. 

2. Supermom tahu bila mereka memerlukan bantuan.
Seorang Supermom tahu kemampuan mereka terbatas. Mereka berfikiran terbuka untuk menerima dan meminta bantuan dalam menguruskan rumahtangga, pekerjaan dan anak-anak. Mereka bukanlah orang yang perfectionist atau yang rasa diri mereka serba boleh.

3. Supermom seorang ibu yang penyayang tetapi tegas.
Seorang supermom tidak memanjakan anak-anak mereka dan suami mereka. Seorang supermom pandai membahagikan tugas kepada anak-anak mengikut umur mereka. Seorang supermom bertanggungjawab mendidik anak-anak menjadi seorang dewasa yang bertanggungjawab kepada keluarga dan masyarakat.

4. Supermom ialah seorang yang mampu berinteraksi dengan baik kepada suami dan perkahwinan.
Seorang Supermom, mereka tahu yang anak-anak akan gembira apabila keluarga mereka lengkap dengan ibu dan bapa yang pandai menjalankan tanggungjawap. Oleh itu Supermom akan selalu duduk berbincang dengan suami dan memastikan skill komunikasi yang baik diginakan dengan suami berbanding menggunakan emosi terhadap suami.

5. Seorang Supermom suka berkawan dengan ibu yang lebih tua dan lebih muda daripada mereka.
Seorang Supermom akan sentiasa mencari kawan yang baik daripada kalangan ibu-ibu yang lain supaya mereka dapat belajar antara satu sama lain cara membesarkan anak.
Ibu yang lebih berumur mempunyai pengalaman mendidik anak yang luas. Manakala ibu-ibu muda pula boleh belajar skill keibubapaan daripada mereka.

6. Supermom percaya kepada kata hati diri sendiri.
Seorang supermom mereka akan sentiasa mencari nasihat pada yang pakar dan kemudian akan meneliti samada nasihat yang diberikan sesuai untuk diginakan kepada anak mereka.

7. Seorang Supermom ialah seorang yang memahami anak-anak dan suami.

8. Seorang Supermom ialah seorang ibu yang tidak mementingkan perfectionist dalam kehidupan anak-anak dan suami.

9. Seorang Supermom WAJIB pandai membahagikan tugasan di rumah dan WAJIB pandai mengajak anak-anak dan suami untuk terlibat dalam menguruskan rumahtangga dan anak-anak.

10. Dan....akhir sekali...Seorang Supermom ialah seorang ibu yang tidak terikat dengan jadual yang ketat. Ibu yang baik dan ibu yang happy ialah ibu yang boleh menjadi rakan terbaik buat anak-anak dan suami. Ibu yang spintan dalam kehiduoan seharian ialah ibu yang happy dan menggembirakan anak dan keluarga.


Semoga 10 Tips ini membantu ibu-ibu diluar sana menjadi seorang Supermom.

Love,
Suhaili Isa

Wednesday, December 6, 2017

Meet and Great with Fazura



Enjoy the Meet & Greet Session with Duta Sahajidah Hai O, Miss Fazura. Event berlangsung di One World Hotel. Tahniah Fazura....


Wednesday, November 29, 2017

Fattah Amin & Fazura selamat bernikah

Alhamdulillah dengan sekali lafaz, Duta Sahajidah Hai O Miss Fazura selamat menjadi isteri kepada pelakon Fattah Amin. Seronoklah peminat Fattzura ni ye sebab Cinderella dah bertemu dengan Prince Charming nya.... 
Didoakan semoga Fazura dan pasangan kekal bahagia hingga ke Jannah dan sentiasa dimurahkan rezeki.


www.suhailiisa.com
selamat pengantin baru Fattah dan Fazura


Love,

Suhaili Isa

Monday, November 27, 2017

MUT 25 & Bollywood Night 2017

4 November yang lepas, Sue menghadiri Majlis Ulangtahun Syarikat Sahajidah Hai O yang ke-25 di Stadium Melawati Shah Alam. Alhamdulillah tahniah SHOM berjaya mengukuhkan perniagaan di Malaysia selama 25tahun. Tahun ni lebih exciting kerana Miss Fazura dilantik menjadi Duta SHOM. Tahniah Fazura....

Eh you all dah try Teh Tarik tanpa gula Min Cha? Fazura minat giler dengan teh tarik tu....rugi tak cuba sekarang tau.


www.suhailiisa.com
Team The Diamond Circle bersama CDM ShalizaAziz, CDM Norain Nizar dan CDM Ain Zulkarnaind
Kali ini kami meraikan CDM Ain Zulkarnaind naik pentas Crown Diamond Manager bersama 94 orang lagi usahawan berjaya. Mereka yang bergelar Crown Diamond Manager ni menggenggam income 5 angka sebulan dengan bonus sebanyak 67%

Bayangkan bonus 67% kita terima setiap bulan.....income minimum RM 10,000 dalam tangan. Untuk pengetahuan semua, CDM Ain Zulkarnaind merupakan seorang pekerja spa sahaja dulu dengan gaji bulanan RM 500. Berkat usaha beliau untuk ubah nasib keluarga, beliau berjaya genggam income 5 angka setelah bersusah payah menjalankan perniagaan selama 5 tahun secara online.
Tahniah CDM...... pasti Sue akan ikut juga jejak langkah CDM.

Bagi yang nak baca cerita lanjut tentang perkembangan CDM Yong ni....boleh baca blog beliau di www.ainulkarnaind.com

Pada sebelah malam pula, diadakan TDC Dinner 2017 bertemakan Bollywood Night gitu. Kali ini TDC Annual Dinner berlangsung di Kelab Golf Sultan Azlan Shah Shah Alam.

Memang meriah TDC Dinner kalini sebab berwarna-warni dan ceria. Acara dimulakan dengan bacaan doa dan ucapan khas daripada TDC Founder CDM Shaliza Aziz serta acara memotong kek.

www.suhailiisa.com

Malam yang seronok penuh dengan aktiviti kumpulan, makanan yang sedap, kawan-kawan yang sporting,baju yang berwarna-warni dan tarian Bollywood.


sporting habiskan diorang ni? Nak tengok gambar lagi?



Eh....jom kita tengok video pulaklah....


hehehehe..... tahun 2017 merupakan tahun Ke-3 Sue berniaga bersama kumpulan The Diamond Circle. Alhamdulillah Sue tak salah pilih kumpulan untuk membimbing Sue dalam bisnes. TDC ni bukan hanya serious berniaga tapi mereka juga sangat akrab dalam ukhuwah. Yang susah dibantu, yang tak pandai diajar sampai pandai dan yang semakin mahir...mereka diasah lagi bakat dan skill mereka supaya makin maju kedepan.

Bila berniaga dengan TDC Team ni...tak boring dan tak hanya fikir menjual je....banyak aktiviti yang fun dan happening. Tahun 2018 ni TDC CDM dah aturkan macam-macam aktiviti buat usahawan TDC. Jadi jangan lupa ambil peluang berniaga bersama team TDC dan pastinya bersama Team Suhaili.


Salam Sayang,
Suhaili Isa





Monday, October 2, 2017

Dreams Do Come True

It has been a while since I write something in this blog. I was quite busy with a few things. How are you beautiful people? Sue doakan semoga anda semua berjaya dunia & akhirat.

Wow!!! It is October already? Everyone woke up already? September has ended... It is time to work double hard to achieve your goals. 3 more months to 2018.... have you achieved something in 2017?

For me...Alhamdulillah syukur double joy and double happiness.. I am 12 weeks pregnant now and in addition to that happy news; our dream home is waiting for CCC and Vacant possession in a month time. Alhamdulillah syukur Ya Allah... our hard work pays off....





Rezeki kami bekerja dan berniaga sebagai TDC Premium Beautiful Expert. Jangan putus asa....teruskan berimpian dan kejar impian anda. Tidak mustahil satu hari nanti impian anda akan tercapai. 

Jom...Sue bantu anda BELI IMPIAN dengan menjadi salah seorang TDC Premium Beautiful Expert dan genggam extra income RM 5,000 - RM 10,000 sebulan. 

" Set your Goals, Work Hard & Make it Happen"

Love,
Suhaili Isa

Wednesday, August 9, 2017

18th Asia Pacific Retailers Convention & Exhibition 2017

Transformation, Creativity and Beyond: 18th
​ ​
APRCE 2017 to address new retail trends and issues in Asia-Pacific’s largest retail event in Kuala Lumpur 


www.suhailiisa.com

The 18th Asia-Pacific Retailers Convention and Exhibition (APRCE) will take place at the Kuala Lumpur Convention Centre from October 25 to 27, 2017. About 3,000 delegates from 18 countries are expected at Asia Pacific’s largest retail event which is held once every two years. 

Organised by the Malaysia Retailers Association (MRA) and endorsed by Federation of AsiaPacific Retailers Associations (FAPRA), the theme of the 18th APRCE 2017 is “Transformation, Creativity and Beyond”. 

Key global retailers are expected at this event which will spearhead a re-think on retail and how to drive change through innovation, transformation and staying ahead of the pack for business success. It will explore opportunities to capture the next decade of discerning digitised customers. 

World-class speakers, retail leaders and solution providers from the US, UK, Japan, China, Korea and, of course, Malaysia will share their business success stories, new retail trends, ways to retail excellence and e-commerce trends and challenges in retailing, among others. 

Among the 22 speakers at the 18th APRCE2017 are: Mr Howard Saunders, Retail Futurist, Twenty Second and Fifth Ltd, US; Mr Christopher Sanderson, Co-Founder, Future Lab United Kingdom; Mr Motoya Okada, President and CEO, AEON Co. Ltd; Mr Benjamin Yong, Founder and Group Chief Eating Officer of the BIG Group, Malaysia; Mr Hoseok Kim, CEO of Celcom Planet Sdn Bhd (11Street), Malaysia; Ms Michelle Grant, Head of Retailing at Euromonitor International, US; Mr Chan Kok Long, Co-Founder & Executive Director of IPay88 Sdn Bhd, Malaysia; Mr Roger Wang, Chairman of Golden Eagle International Group, China and Mr Chen Xiaodong, CEO of Intime Retail Group, China. 

The delegates attending 


According to APRCE 2017 Organising Chairman, Mr James Loke, about 1,300 foreign delegates have confirmed their attendance. They include those from Japan, China, Korea, Indonesia, the Philippines and other FAPRA-recognised national retail trade organisations such as in Malaysia, Singapore, Thailand, Vietnam, Myanmar, Australia, New Zealand, Taiwan, Hong Kong, India, Mongolia, Turkey and Fiji. 

The event is the perfect focal point for international networking, and Malaysia, as the host, is the ideal location to mix business with leisure. Representatives from Asia-Pacific will be converging here to exchange ideas, connect with suppliers, seek business opportunities and network. 

The 18th APRCE 2017 is supported by the Ministry of Tourism and Culture, and the Malaysia Convention and Exhibition Bureau (MyCEB).

www.suhailiisa.com

How APRCE started 

Since 1983, APRCE has been the main activity of the Federation of Asia-Pacific Retailers Associations (FAPRA), which has 18 association members from 18 countries. It is the longest running biennial retail conference in Asia-Pacific. The host country is selected by FAPRA members through a bidding process held every 2 years. 

For the record, the 17th APRCE 2015 was held in Manila, Philippines while the 16 th APRCE 2013 took place in Istanbul, Turkey. The 18th APRCE 2017 will bring together participants to learn, discover and network, and make meaningful connections with other industry professionals. It will also highlight innovative solutions to help retailers differentiate themselves from their competitors. 

About Malaysia Retailers Association (MRA) 

Malaysia Retailers Association (MRA) was founded in 1982. Representing some of the largest retail companies in Malaysia, MRA is a recognized representative of the retail industry by various Ministries and related authorities and agencies. 

MRA is one of the founding members and ONLY representative from Malaysia to the Federation of Asia-Pacific Retailers Associations (FAPRA), whose members span over 18 Asia-Pacific countries. 

www.suhailiisa.com


About Federation of Asia-Pacific Retailers Association (FAPRA) 

The Federation of Asia-Pacific Retailers Association (FAPRA) was founded in 1983 and fully established in 1989 at the 4th APRCE in Singapore. Since then, it has implemented activities and developed itself with the aim of discussing common issues in the region, promote information exchange and friendship, thereby contributing to the development of commerce and the improvement of retailers’ status in the region. 

FAPRA has been a congregation of retailers’ associations that come together for one key objective -- the sharing of information. Echoing this, one of the successful activities of FAPRA is the biennial APRCE which provides opportunities to FAPRA members to learn from experts, as well as enjoy meeting and establishing relationships with counterparts from around the region. 

To continue strengthening its objective of creating more sharing and exchanging of information among FAPRA members, the Permanent Secretariat (PS) was established in March 2006 upon the resolution of the 12th APRCE in Beijing, China.
To honour FAPRA’s associations’ members for their outstanding achievement, FAPRA Awards made its debut in 2009 and were presented in APRCE then. 

Wednesday, July 26, 2017

JANGAN GUNA Pes Masakan DChef...dikhuatiri....

Siapa ibu-ibu yang suka gunakan pes masakan untuk memudahkan dan mempercepatkan penyediaan makanan? Di zaman moden dan makin mencabar ni...menuntut kaum wanita untuk turut keluar bekerja mencari rezeki untuk keluarga.

Jadi ibu-ibu tak punya banyak masa nak sediakan bahan-bahan untuk masak lauk pauk yang memerlukan bahan yang banyak seperti gulai, rendang, asam pedas, masak lemak cili api, nasi kerabu dan sebagainya. Balik kerja dah pukul 7 malam... kalau nak sediakan bahan-bahan yang leceh dan ambil masa lama...pukul 9malam pun belum tentu anak-anak dan suami dapat makan.

Akhirnya....ibu-ibu akan ambil keputusan makan di luar atau beli saja makanan daripada gerai. Betul tak?? Itulah pengalaman Sue sebagai ibu bekerjaya yang memang akan sampai rumah pada pukul 9pm setiap hari dulu.

Tapi sekarang dah tersangat mudah...Sue dah jumpa gadget masakan yang bantu mudahkan career mom macam kita ni. Sue jumpa pes masakan kat bawah ni untuk sediakan hidangan enak buat keluarga.


www.suhailiisa.com

Ini antara pes masakan yang Sue guna untuk masak tomyam putih, tomyam kung, nasi briyani setiap hari pun boleh, rendang ayam dan daging. Pes Dchef ni ada jugak untuk masakan asam pedas dan masakan berasaskan kunyit dan bawang putih.


Untuk resepi mudah menggunakan Dchef Paste, Sue sediakan di bawah ni ye.





JANGAN GUNA Pes Dchef ni....dikhuatiri suami dan anak2 akan makan bertambah-tambah dan masakan kita akan habis sampai tuan masak tak dapat makan. Punyalah sedap pes Dchef ni akak-akak.




Jangan lupa dapatkan Dchef Paste anda sekarang. Anda nak jana pendapatan extra dengan Produk Makanan Sue? Sue memerlukan lebih ramai agent dan dealer untuk produk makanan. Contact Sue di 012-6842560

Love,
Suhaili Isa