Wednesday, November 11, 2020

Jangan simpan sos dalam fridge



Hai semua,  artikel yang saya nak share harini ialah tentang pengurusan peti sejuk. Biasa kita panggil fridge sebab pendek nak sebutnya. Kalau sebut peti sejuk kan lambat. hhehehe... biasa mak-mak, mesti nak sumbat semua benda dalam fridge sampai penuh atas dan bawah. Bukan awak je yang buat macam tu...saya pun kadang-kadang buat benda yang sama.




No. 1: Bawang 


Bawang tidak perlu disimpan dalam peti sejuk sekiranya masih tidak dikopek lagi. Tetapi bila sudah dibuang kulit, mestilah kene simpan dalam fridge ok.

No.2 : Rempah ratus 


Segala jenis rempah, serbuk kari, kurma, serbuk cili, coconut oil, minyak zaitun, vitamin dan multivitamin...tidak perlu disimpan di dalam peti ais.

No.3: Segala jenis sos dan kicap


Sos dan kicap tak perlu disimpan dalam peti ais. Tengok pada label makanan akan tertulis "simpan di tempat dingin dan kering" .
Apa jadi kalau simpan sos dalam fridge? Nanti sos tu jadi pekat, susah nak tuang. Jenuh nak tepuk bontot sos sampai sos keluar. hahahha....

No.4: Susu pekat


Ha...ini satu lagi benda yang selalu mak-mak simpan dalam fridge. Kalau kita baca label makanan pada tin, tertulis cara penyimpanan di tempat dingin dan kering. Jadi anda boleh masukkan dalam bekas kedap udara dan simpan dalam kabinet. Apa jadi kalau simpan dalam fridge? Sama juga susu pekat menjadi likat sampai tak boleh tuang keluar.

Tetapi pay attention untuk susu sejat atau evaporated milk. Yang ni you all kene masuk fridge lepas buka sebab ada tertulis di label "Simpan dalam peti sejuk selepas dibuka".

No.5: Sapuan coklat


Haaa....ini satu lagi benda famous yang mak-mak masukkan dalam peti ais. You all tak perlu masukkan chocolate spread dalam fridge sebab coklat akan jadi keras susah nak sapu atas roti tu...gigih nak korek coklat pakai sudu nanti. Simpan saja dalam pantry cabinet bersebelahan roti putih. 

Tapi pay attention untuk kaya, butter, jem strawberry atau fruit jams...yang ni semua kene masuk dalam fridge selepas buka ye. Ada ditulis dilabel untuk simpan dalam peti sejuk selepas dibuka.

No.6: Marjerin


Ini satu lagi bahan yang tak perlu disimpan dalam peti ais sebab bila you all simpan dalam peti ais, marjerin jadi keras. Dilabel makanan tertulis simpan di tempat kering dan dingin. Jadi masukkan marjerin dalam bekas kedap udara dan simpan dalam pantry.

Ok jangan lupa juga selalulah check tarikh luput makanan kita dan sentiasa bersihkan peti ais supaya bakteria tidak membiak. Pengurusan simpanan makanan yang baik boleh mengelakkan keluarga daripada mendapat keracunan makanan.


Biasa tak you all cuci peti ais? Saya gunakan multipurpose spray untuk bersihkan peti ais supaya bakteria tak membiak. Multipurpose spray yang saya suka guna ialah Biocleanz. Biocleanz ni guna Sea ion extract iaitu garam laut likat yang diperolehi melalui proses pengekstrakan khas yang menghasilkan garam bermineral tinggi.





Biocleanz bebas daripada bahan-bahan pencemar seperti petrokimia, agen pembuih, bahan pengawet, racun serangga, pigmen berbahaya dan pewangi. Apa yang cool giler...biocleanz ni boleh cuci contengan dinding guna permanent marker dan semua kotoran degil yang susah dicuci di sofa, handbag, carpet, peti ais dan sebagainya.

Nanti ada masa, saya update video powernya Biocleanz ni cuci kotoran degil dengan lap jer.... 


Love from my old laptop, (I should ask dear hubby to buy me a new one!)
Suhaili Isa




Tuesday, October 27, 2020

Sales RM 278,853 walaupun waktu COVID-19. Tahniah TDC



 Dalam pada banyak bisnes yang sedang mengalami masalah untuk menjalankan perniagaan waktu pandemik Covid-19 ni, Alhamdulillah bisnes online Sue bersama Sahajidah Hai-O dan kumpulan The Diamond Circle terus Allah limpahkan dengan rezeki pandemik. Bisnes hanya menggunakan handphone dan internet tapi menghasilkan jualan cecah RM 50,000 minimum. MashaAllah Tabarakallah..

Bulan September 2020 sekali lagi memecah rekod bila salah seorang team TDC berjaya meraih pangkat sebagai Diamond Sales Manager dengan jualan sebanyak RM 278,853. Congratulations DSM Mazura Ali yang menetap di Terengganu. Seorang ibu anak 2 yang cekal berusaha untuk berikan yang terbaik untuk keluarga. Tahniah daripada saya, Suhaili Isa dan kumpulan. Moga kejayaan Mazu menjadi inspirasi untuk semua rakan kongsi bisnes TDC. 


Tahniah DSM Mazura Ali


Bukan itu je, bulan September 2020 juga kami raikan kejayaan 34 orang biz partner TDC yang berjaya hasilkan jualan 4 angka secara online sama ada berniaga part time ataupun full time. Tahniah buat rakan kongsi #teamsuhaili iaitu Shikin Sapian dan Sawiyah Samsudin. Mereka masih bekerja sebagai kerani pentadbiran dan juga Quantity surveyor tapi masih mampu berniaga selepas waktu kerja. Hebat....saya bangga dengan semangat harimau mereka.





Tahniah juga saya ucapkan kepada 34 orang lagi team The Diamond Circle yang berjaya menghasilkan jualan 4-5 angka walaupun dalam keadaan ekonomi merudum disebabkan pandemik Covid-19. 




Waktu sekarang, bisnes online merupakan jalan paling terbaik dan paling cepat untuk kita mulakan perniagaan dengan kos paling minimum. Kita hanya perlu belajar selok belok cara marketing online alaf baru menggunakan Zero Kos Marketing teknik. Kalau coach bisnes luar, mereka kenakan caj minimum Rm 150 untuk belajar teknik zero kos marketing. 

Benda yang menariknya, saya bantu semua rakan kongsi perniagaan teknik berniaga secara online dengan hanya perlu mendaftar sebagai ejen sah SHOM & team TDC dengan RM 47 sahaja. You all yang mendaftar sebagai ejen akan terus dapat previlege:

  • Website e-commerce seperti lazada, fashionvalet, shoppe dengan payment getway sendiri secara PERCUMA.
  • Hardcopy buku "Cara Pukau Pelanggan" dan "Teknik Zero Kos Marketing" secara PERCUMA.
  • Personal coaching bersama mentor secara PERCUMA seumur hidup anda dalam bisnes.
  • Belajar cara buat income RM 500 sebulan dengan pantas secara berniaga online.
  • Daftar sahaja terus dapat 1 produk percuma (Teh tarik MinCha tanpa gula) yang boleh diniagakan terus.
  • Support sistem daripada kumpulan untuk bahan posting, testimoni,artwork, video, caption dan lain-lain secara FREE. 

Bagi yang nak mulakan perniagaan sendiri dan hasilkan extra income minimum RM 500 sebulan, terus je KLIK LINK DI SINI  tekan gambar ikon orang di penjuru kanan di atas. Terus login sebagai customer dan Sign up as Distributor. 


Next entry saya nak share Tips Di Dapur untuk Ibu-ibu. Bookmark tau blog saya ni.

Salam sayang, Suhaili Isa.

Saturday, October 24, 2020

Resepi Choc Chip Muffin untuk orang diet



 Assalamualaikum gais, lama saya tak menulis kat diari ni. InshaAllah, saya try upload 3 artikel setiap minggu untuk sharing pengalaman harian yang saya dapat ye. Harini nak share tentang GULA. Kebetulan business partner saya,Raihani Ramelan pergi buat medical checkup untuk papsmear & breast care. Doktor nasihatkan untuk kurangkan pengambilan gula dan karbohidrat.

Kata doktor "Gula macam  racun buat badan" pangg....rasa macam kene penampar sebab saya suka makanan manis jugak. heheheh Orang Malaysia penduduk yang memang mewah dengan makanan dan suka mencuba makanan. Tengok je berapa ramai bloggers, youtubers, influencers yang suka cuba cafe hipster & makanan hipsters.

Tak percaya lagi? Cuba pulak tengok berapa ramai orang Malaysia yang mengalami masalah kegemukan, perut buncit dan kencing manis? Seramkan? Entah-entah kita yang sedang gemuk, perut buncit dan kencing manis.Huhuhuhu.....ok that's another story.

Benda manis memang jadi kegemaran orang. Ramai yang tak sedar yang "sweet things" itu seringkali bawa penyakit manakala yang pahit itulah ubat. Bukan tak boleh ambil makanan manis, boleh saja. Makanan manis seperti buah kurma, buah-buahan anggur jadi zat untuk otak yang cerdik. Cuma makanan manis seperti kek, biskut, air manis, teh tarik susu pekat dan dessert ni yang menjadi perosak dan racun pada badan. Jadi, ambil gula putih dalam kuantiti terkawal ok!

Cerita pasal makanan manis ni, saya try nak buat Choc Chip muffin tapi kurang gula. Dekat pantry ada pemanis sucralose "sweetality" jadi dalam fikiran "why not I try bake muffins with sweetality and see how it tastes". Saya bagi tengok gambar dululah ye. 

Choc chip muffin, sesuai untuk breakfast dan minum petang


Saya suka mat salleh style muffin yang naik gebu tinggi menjulang dan besar-besar muffinnya. Dulu di KLCC di ground floor ada satu outlet bakery kecil je yang jual muffin cranberry, muffin walnut yang gebu dan besar. Lupa nama kedainya, berdekatan dengan pintu masuk laluan subway LRT KLCC. Muffin di situ sumpah menyelerakan. Ok berbalik pada resepi muffin kurang gula dan kurang kalori, ini resepinya saya tuliskan di sini.

Bahan :

2 cawan (315gm) tepung naik sendiri

1 sudu besar (13gm) baking powder

1 sudu kecil (5gm) baking soda

1/2 sudu kecil(2.5gm) garambuluh beralkali

1/2 cawan (114gm) butter tanpa garam dicairkan

1 cawan (200gm) gula (tapi saya tukar dengan 5 cubit gula sweetality 5gm)*

2 biji telur

1 cup (250ml) susu segar/ buttermilk/susu tepung

1 sudu besar (15ml) ekstrak vanilla

100gm semi sweet chocolate chips


ok aunty semua, ini bahan untuk muffin - Nuha 2 years 6mos old already


Cara buat:

1. Panaskan oven 180 darjah celsius. Griskan muffin pan atau gunakan muffin cup.

2. Dalam mangkuk besar, satukan tepung,  baking powder, baking soda, garambuluh dan choc chips.  Letak tepi.

3. Dalam sebuah mangkuk lagi, pukul butter cair, gula sweetality, telur, susu dan esen vanilla. Pukul sebati. Kemudian masukkan bahan kering tepung sedikit demi sedikit sambil kacau sebati dengan bahan basah.

4. Bahagikan bancuhan kepada 12 muffin dan bakar pada suhu 200 darjah celsius selama 5 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180 darjah celsius dan bakar lagi selama 15 minit. Jangan terlebih bakar sebab nanti muffin jadi kering berderai.

5. Selepas oven bunyik "ting" tanda muffin dah masak, biarkan sejuk 10minit sebelum makan. Takut melecur pula lidah kalau makan panas-panas.


Gebunya  muffin kids buat nih...bau harum semerbak


    Untuk  kandungan nutrisi pula saya share di sini ye. Kalau ikut original recipe dengan guna 200gm gula, 1 biji muffin = 367 kcal (pengsan makannya untuk orang tengah menjaga kesihatan seperti saya)

Saya tukarkan 200gm gula putih dengan 5gm sweetality sukralosa 20 kalori, dapatlah turunkan 1 biji muffin = 262 kcal. InshaAllah nanti saya cuba kurangkan tepung pula untuk turunkan kalori bawah 200 kalori per muffin pulak. Doakan ye.

Walaupun saya tukarkan gula dan kurangkan kauntiti gula; lega yang rasa muffin masih sedap untuk anak-anak makan. Nak strict sangat tak bagi mereka makan benda manis pun tak boleh jugakan? Jadi saya sebagai mommy kene bijak ubahsuai resepi untuk kesihatan anak.

Kenapa pentingnya saya tukarkan gula biasa kepada sweetality?

Gula sweetality ialah gula tebu campuran sukralosa yang melalui proses Flavour Infusion Factor (FiF).  Teknologi FiF ini menyingkirkan kalori dan semua bahan kimia yang bahaya untuk tubuh dalam gula tebu. Setelah melalui proses FiF, gula sweetality hanya 4kalori sahaja untuk 1gm penggunaan tetapi masih kekalkan rasa manis.

botol kecil Sweetality hanya pakai 1gm sahaja. Saya hadiahkan ini untuk ayah yang mengalami diabetes. Alhamdulillah penyakitnya terkawal.

Sweetality didatangkan khas dengan sudu khas 1gm penggunaan.

Jadi anda TIDAK PERLU menggunakan gula yang banyak dalam makanan seharian. Hanya 1gm atau secubit sweetality je dah cukup untuk memaniskan senyuman. Sesuai untuk mereka yang ada diabetes dan mereka yang ingin menjaga kesihatan tapi taknak hidup tawar rasanya. Doktor pun nak rasa manis juga sekali sekala...apa salahnya kita ambil kurang gula, kurang kalori tapi masih rasa manis kan?

Begitu juga anda dah TIDAK PERLU ambil pemanis tiruan seperti maltodextrin, aspartame dan pemanis tiruan yang lain kerana Sweetality dihasilkan daripada tumbuhan organik.

Bagi yang nak hadiahkan SWEETALITY untuk ibu ayah atau nak guna untuk kegunaan sendiri, apa kata you all terus je  KLIK LINK DI SINI dan klik pada (shop nutritional food & beverage) pergi kepada Sweetality Granulated Sweetener.

MASUKKAN KOD DISKAUN "7BA57C8" untuk mendapat diskaun 10% anda.


Selamat Mencuba Resepi Choc Chip Muffin untuk orang diet. Nanti dah cuba resepi, share feedback anda di komen ye. 

Love, Suhaili Isa




Monday, September 14, 2020

Anxiety Disorder....macam mana perasaannya?



 Assalamualaikum,,lama Sue tak menulis dalam blog ni. Tahun ni agak busy dengan urusan bisnes dan keluarga. Kemudian kita masih lagi dibawah Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan sampai bulan Disember 2020. Harini Sue cuma nak share sikit cara yang Sue buat untuk lawan masalah Anxiety.

Sekarang ni penyakit Anxiety ni makin ramai yang hadapi lagi-lagi waktu perintah berkurung dan wabak pandemik Covid-19. Mungkin ramai yang masih tak tahu macam mana simptom Anxiety ni... antaranya;

  • Telinga rasa pekak
  • Sukar nak menelan rasa tercekik
  • Rasa perut berangin tapi tak boleh sendawa
  • Rasa tangan dan kaki kesejukan
  • betis dan kaki mula rasa lemah
  • Sesak nafas seperti lemas
  • Mata berpinar
  • Jantung berdebar laju
  • Dalam minda berfikir tanpa henti
  • Tak boleh fokus sebab cemas dan ketakutan
  • Tak boleh tidur malam sebab cemas
  • Takde selera makan
Sebenarnya anxiety ni boleh menyerang bila-bila masa je selepas kita mengalami trauma. Dalam kes Sue, Sue hadapi anxiety ni lepas Sue berdepan dengan kemalangan nyaris maut semasa memandu bersama 2 anak dalam kereta dan Sue sarat mengandung anak ke-3, 8 bulan. Trauma tu buatkan Sue tak boleh tido malam, tak boleh memandu, takut keluar rumah dan takut tinggal seorang diri. 

Bayangkan waktu Sue tengah memandu di lane tengah 80km/j tiba-tiba kereta hilang power enjin dan semua fungsi kereta mati sendiri. Power window tak boleh berfungsi, aircond tak berfungsi, hazard light tak berfungsi, kemudian dalam 200m di belakang 2 lori treler besar sedang laju ke arah kami. Ya Allah waktu tu Sue hanya menjerit Allahuakbar sebanyak 3 kali dan ajar anak-anak mengucap.

Sue jerit lagi Allahuakbar 3kali sambil halakan stereeng kereta ke tepi jalan walaupun tiada emergency lane sambil tangan kiri tekan banyak kali hazard light. Ya Allah lagi 100m lori belakang nak rempuh kereta, hazard light berfungsi dan lori belakang nampak signal hazard light dan mengelak kereta Sue. Terus Sue berhentikan kereta dan tarik handbrake dalam keadaan menggeletar...bawa keluar Arfa waktu tu 7 tahun dan Husna 5 tahun daripada kereta.

Dalam kepala waktu tu hanya bayangkan...anak-anak mesti hidup. Aku mati takpe...anak-anak mesti hidup. Sue call suami minta dia datang kat tempat kejadian. Suami waktu tu dia tak paham dan tak ambil  tahu pun trauma yang isteri dia hadapi sebab dia kata perkara biasa. Tapi diri yang mengalaminya masih trauma teruk menggigil tangan nak pegang stereeng dan tak boleh memandu selama 1 tahun pada tahun 2019.

Alhamdulillah tahun 2020 ni, Sue dah boleh atasi 60% trauma tu. Sudah boleh memandu dari Rawang ke Kajang tetapi masih tak boleh memandu waktu malam dalam jarak jauh. Setiap kali memandu, otak Sue akan berperang dengan bisikan yang kata "kejap lagi kau eksiden""kejap lagi kau mati" Haaa...yang nilah yang paling sukar sekali sebab kita gunakan sepenuh tenaga nak fokus pada pemanduan dan halang bisikan syaitan ni sambil berzikir.

Kalau memandu pun Sue akan drive di lane paling kiri. Jantung akan start berdebar bila Sue terperangkap dalam traffic jem. Waktu tu macam-macam dalam fikiran sampai kepala rasa macam ada beribu semut kecil dalam otak. Selalunya selepas Sue alami anxiety attack, Sue akan muntah banyak kali, badan rasa lemah dan pitam.

Macam-mana Sue boleh kurangkan trauma dan anxiety?

Benda paling sukar sekali bila nak sembuhkan anxiety tanpa ubat ni ialah...kita kene berdepan dan lawan ketakutan itu sendiri. Setiap kali Sue lalu jalanraya yang mencetuskan anxiety dan memori trauma tu datang balik....Sue akan jerit dalam kereta cakap pada diri sendiri "aku tak kan kalah lagi dengan trauma aku" "aku taknak kene buli dengan anxiety lagi"

Surprisingly....cara yang Sue buat tu sikit sebanyak dapat lawan takut dan block memory trauma.

Saturday, May 2, 2020

Carousell tempat shopping Preloved best & murah!



Morning you all.... harini rasa nak share pengalaman Sue dah nak masuk 4tahun 9bulan jadi penjual dan pembeli tegar dekat Carousell. Korang pernah dengar tak Carousell? Carousell ni lebih kurang macam Mudah.my tapi interface apps dia lagi menarik sebab team Carousell pandai buat sorting produk ikut demand semasa & up to date.


Pergi pada Apps store dan cari apps CAROUSELL

Ok setakat ni Sue banyak beli baju designer preloved macam Jovian, Rizalman, Fiziwoo, Mimpikita dengan harga serendah RM 50 kualiti baju macam baru keluar kedai. Bukan tu je...perabot rumah pun ada yang Sue beli preloved brand Ikea dan SSF. Condition perabot pun tiptop macam baru keluar kedai.


Eames Chair

Kerusi eames ni perabot pertama yang Sue beli daripada Carousell. Eames chair daripada SSF ni kalau brand new harga dalam RM 130 macam tu. Sue pulak memang nak carik eames chair warna hijau. Jumpa seller ni dia nak pindah rumah so nak clearkan barang rumah. Guess how much Sue dapat eames chair SSF ni? RM 45 jer dan condition kerusi dah setahun lebih tak rosak. Jimat duit RM 85.
Korang boleh jugak beli daripada shoppe tapi pre-orderlah shipping from oversea.


MALM Chest Drawer Ikea

 Chest drawer ikea ni memang lama dah Sue aim nak beli. Tengok harga kat Ikea sebenarnya taklah mahal...3 layer drawer ni brand new kat IKEA baru RM399. Tapi Sue dah terbiasa cari barang harga bawah daripada bajet dan kualiti barang tiptop...alhamdulillah dapat MALM Drawer Ikea ni dengan harga RM 145 daripada seorang business owner yang nak pindah rumah jugak. yeaayy...jimat duit RM 254 masuk tabung nak beli rumah ke-3.


Lindmon Table & Adde chair IKEA
Awal tahun ni Sue setup study area untuk anak-anak. So plan nak ada meja dan kerusi study. Memang tertarik sangat nak beli Lindmon table kat IKEA tu harga dalam Rm 100 tak silap. Kerusi ADDE Ikea tu dalam RM 38. Saja Sue scroll Carousell carik 2nd hand item berapa yang orang jual. Ternampak satu posting cikgu tiusyen nak let go meja ikea ni harga RM 40 je dan kerusi tu harga RM 20. Langsung tak buang masa contact orang tu dan beli cepat. hehehe... jimat RM 78.

Ada a few baju designer dan handbag designer yang Sue beli daripada Carousell jugak...contoh macam kat bawah ni. Biasa jugak kawan-kawan perli tak geli ke pakai barang 2ndhand? Tips dia..dapat barang terus basuh dengan dettol atau hantar dobi yang boleh basmi kuman sekali.
Fiziwoo Brand New: RM 400
Carousell Price: RM 100
Jovian Brand New: RM 85
Carousell Price: RM 25
Baju raya 2019 Nursing Kebaya RM 15
Travel stroller Halford Brand New : RM 550
Carousell Price: RM 50 we all bawak pegi London
Rico Rinaldi Kurung: RM 200
Carousell Price: RM 25
Rizalman Skirt Brand New: Rm 120
Carousell price: RM 50

Itulah beberapa barang yang Sue beli dan dapat berjimat daripada Carousell. Bagi yang belum berkenalan dengan Carousell tu...ini Sue share video interface dan user friendly apps Carousell ni.



Antara tips yang Sue boleh share semasa nak buat keputusan  membeli dan menjual dalam Carousell:

  • Pastikan seller mempunyai PROTECTION badge
  • Cari seller yang dalam lingkungan 25-50km dari lokasi kita
  • Elakkan membeli pre-order item daripada seller
  • Baca feedback yang diberikan oleh orang lain kepada seller/buyer
  • Untuk produk yang berharga lebih RM 100, elakkan transfer direct pada akaun seller untuk mengelak penipuan
  • Cari seller yang boleh COD atau kita boleh buat SELF Collect item
  • Bila nak pegi COD atau Self collect barang, jangan pergi sorang diri ye. Bawalah teman sekali.

Ok enjoy shopping sambil berjimat dengan Carousell.
Boleh dah survey baju raya idaman you all kat Carousell.


Love,
Suhaili Isa



Sunday, April 26, 2020

9 Rahsia Kekal Sihat Sewaktu Berpuasa



Assalamualaikum readers, Selamat Menjalani Ibadah Berpuasa. Tahun ni specialkan sebab kita berpuasa dalam situasi Perintah Kawalan Pergerakan disebabkan wabak Covid-19 yang menyerang tahun 2020.

Next 10 years...kita dah boleh cerita pengalaman pahit dan manis kita berjuang melawan virus Covid-19. Time tu Sue dah umur 46 tahun dah nak cecah 50an dah. InshaAllah panjang umur boleh baca balik artikel ni. Pejam celik dah masuk Ramadhan-3 dah kita berpuasa. Seronok Ramadhan kali ni boleh solat terawikh dengan husband kat rumah sebab masjid dan surau tidak dibenarkan untuk solat berjemaah. Tahun sebelum ni, Sue buat terawikh di rumah je kenangkan anak-anak kecik lagi.

Bulan Puasa ni selain kita menahan lapar dan dahaga...kita juga perlu menjaga kesihatan badan jugak untuk melakukan ibadah. Terutama sekali ibu-ibu dan para isteri. Kita kene bangun seawal pukul 4 pagi untuk menyediakan juadah bersahur dan solat sunat. Ibu dan isteri perlukan tenaga berpanjangan untuk meraih pahala berganda. Jadi...jom ikuti beberapa tips kekal sihat sewaktu berpuasa.

  • Makan makanan tinggi fiber, makanan berserat dan bernutrisi sewaktu sahur. Kenapa perlu fiber? Makanan tinggi serat ni bantu kenyangkan perut lebih lama dan membantu turunkan berat badan. Antara makanan terbaik yang boleh diambil ialah brokoli, pasta, oats.
  • Bagi yang tak boleh makan makanan berat waktu sahur, Sue suggest korang ambil protein drink dengan fiber supaya perut kenyang. Antara protein drink yang Sue suka ialah Shake me cocoa.
  • Jangan kembali tidur selepas sahur dan teruskan untuk solat sunat Subuh dan solat Subuh.
  • Elakkan berbuka dengan minuman sejuk dan berais untuk mengelak perut kembung.
  • Mulakan berbuka dengan buah kurma atau buah-buahan untuk meningkatkan kandungan gula dalam darah.
  • Minum minuman panas seperti kopi minkaffe yang boleh meneutralkan asid perut untuk mengurangkan masalah gastrik & pedih uluhati.
  • Makan sedikit dulu dan kemudian solat Maghrib.
  • Elak makan berbuka dalam kuantiti yang banyak sebab perut akan terkejut dan sakit.
  • Ambil 8 gelas air masak sewaktu puasa ikut contoh yang diberikan.
    www.suhailiisa.com
    Cadangan minum air semasa puasa
Semoga 8 tips yang Sue share kat atas ni membantu kawan-kawan untuk kekal cergas, bertenaga dan cantik sewaktu berpuasa. Orang yang berpuasa ni akan sentiasa nampak awetmuda kerana berpuasa dengan pengambilan makanan yang sihat boleh menyerap nutrien dengan baik untuk kecantikan wanita.

Orang perempuan memang tak boleh dipisahkan dengan kecantikan betul tak?

Bagaimana SHAKE ME COCOA membantu mengenyangkan perut lebih lama ketika berpuasa?



www.suhailiisa.com
Kelebihan Shake Me Cocoa

Thursday, April 9, 2020

8 cara kuatkan sistem imunisasi melawan virus dan bakteria



Assalamualaikum everyone.... apa khabar semua? Harini dah hari ke 21 kita dalam perintah kawalan pergerakan kan? Kes Covid-19 kat Malaysia pun dah cecah 3,963 orang.


www.suhailiisa.com

InshaAllah Jumaat ni kita akan tau samada perintah kawalan pergerakan ni bakal dilanjutkan ataupun tidak. Bagi Sue sendiri yang ada anak bersekolah ni, Sue harap PKP ni diteruskan sehingga kadar jangkitan semakin menurun dan semakin perlahan. 

Haritu Sue terbaca antara nasihat doktor Imelda Bachin tentang jangkitan Covid-19 ni. Doktor Imelda tulis, mereka yang mempunyai sistem imunisasi yang kuat boleh melawan jangkitan Covid-19 ni dengan sendirinya. Penderma plasma Reza Huzairi Zayn pun share yang dia pulih dengan cara kuatkan sistem imunisasi badan.

So... Sue nak share 8 cara kuatkan sistem imunisasi badan melawan jangkitan virus dan bakteria.
  • Vitamin C- Sue amalkan pengambilan 500mg vit C dan makan buah jambu, oren dan sayuran tinggi vit C macam brokoli dan bayam.

  • Tambahkan zink dalam diet harian - Sue ambil makanan seperti daging, ikan dan jugak minum kopi minkaffe yang ada kandungan magnesium dan zink.

  • Tambahkan makanan probiotik - makanan mengandungi probiotik ialah tempe, yogurt dan kimci. Tapi Sue banyak amalkan Prolicious drink untuk buang kolesterol sekaligus tambah bakteria baik dalam usus.

  • Makan Bawang Putih - bawang putih ini merupakan makanan semulajadi yang mengandungi natural antibiotik iaitu Allicin. Tapi Sue tak mampu nak makan bawang putih biasa sebab bau busuk. Jadi Sue amalkan Garlic Tablet tanpa bau busuk. Sendawa pun tak menyebabkan bau busuk. Jadi bila solat ganjaran pahala lebih besar. Kan umat islam disarankan bersugi sebelum solat supaya mulut tak berbau?

  • Makan lebih buah sayur - Ingat tau makanan harian kita mesti ada sayur dan buah.

  • Kalau taknak makan sayur dan buah, boleh blend buat jus tapi jangan letak gula. Kalau malas sangat nak blend jus, try lah Prolicious drink ada pelbagai jenis jus buah tanpa gula untuk kuatkan sistem imunisasi.

  • Dapatkan Cahaya Matahari - kenapa kene amek cahaya matahari? sebab cahaya matahari ada Vit D untuk menguatkan sistem imunisasi badan.

  • Dapatkan tidur yang berkualiti- waktu PKP ni rasanya ramai yang dapat cukup rehat dan tidur kan? Tapi bagi mereka yang ada masalah insomnia, masalah depression, masalah susah hati fikir bisnes....Sue recommend korang gunakan Biovelocity sleepmate untuk tidur berkualiti.

Ok hope 8 tips ni bermanfaat untuk you all ok... Jangan lupa amalkan :


  1. Basuh tangan dengan kerap menggunakan sabun/ hand sanitizer.
  2. Kekal di rumah dan jangan keluar rumah tanpa alasan yang kukuh.
  3. Pakai face mask apabila keluar rumah dan ke tempat awam/pasar.