Thursday, June 20, 2019

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1440H



I know it is a bit too late to wish my readers Selamat Hari Raya, well it is still a good move to wish you all "Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin".



Busy sangat 2minggu beraya sakan with family and friends. So far how was your raya? Sue tahun ni team beraya kampung husband di Perlis. Dulu rasa Perlis ni nothing...takde apa-apa pun. As I grew up in KL, so my 1st impression 10 years back was...."what i'm going to do with this place?" Rupanya.....Sue yang salah.hahahahaha.... Perlis is sooooo amazing.








Yes....kampung husband Sue is really a kampung house. Best giler sebab rumah kayu tradisional cantik. Depan rumah ada sungai, belakang rumah ada bendang. Kawasan laman rumah luas. Mak mertua pulak siap bela ayam, itik dengan angsa. My kids seronok balik kampung kejar ayam.

Juadah raya di Perlis, selalunya kami akan makan ketupat palas, gulai daging siam, pulut ayam, dan laksa. Tapi this year Sue tambah sikit dengan masak soto ayam jawa. Haaa....jadinya menu kami this year bertemakan "when jawa meets Nang Nak" hehehehe...

Of course bila tak dapat raya dengan family Sue sendiri di KL, rasa rindu dan sedih jugak sikit-sikit. Tapi my Family sent us gambar family beraya di KL. 



Dah masuk 16 Syawal ni tak habis lagi kami beraya. InshaAllah weekend ni pun dah banyak undangan open house buat kami. Sue doakan semoga semua majlis open house kawan-kawan berjalan lancar. Aaamiinn...

Opppsss...bagi yang berkunjung ke open house tu, jangan lupa sarung Premium Beautiful dulu. Barulah boleh makan sambil bakar lemak. Follow je cara Sue kuruskan badan...confirm husband korang mata asyik nak menjeling isteri je...iyelah sebab dah gorgeous macam bidadari syurga. hehehehe...

Raya tahun 2018, sis gemuk lagi

Raya tahun 2019, asyik nak berkepit je pakcik ni tau

Main suap-suap makan depan orang ramai tak segan pulak Encik Rosha ni..Kita pulak naik segan
Ehhh....payah-payah sangat korang grab je Premium Beautiful full set sebab sekarang tengah ada 50% discount sampai 30 JUN 2019 je tau... cepat deal dengan admin @bengkungpalinghot 012-6842560




Salam sayang,
Suhaili Isa


Friday, May 31, 2019

6 Tips KURUS di Hari Raya



Assalamualaikum...(tak jawap dosa...hehehehe)

Ramadhan dah hampir penghujungnya. Mesti you all ada yang dah siap semua baju raya, kuih raya dan duit raya kan? Alhamdulillah tahun ni Sue dan keluarga masih pilih bersederhana untuk persiapan dan lebihkan mereka yang lebih memerlukan.


Hehehehe....bersederhana tu takdelah baju raya sendiri sampai 10 pasang. Kalau every raya...baju sendiri je dah 10 pasang...sis terpaksa beli 3rd home just untuk jadi my wardrobe je....pengsan laki.hahahahah.... This year InshaAllah kami sekeluarga tema Baby Blue/Sky Blue. Korang warna apa? Confirm cantik semuanya dengan pilihan warna pagi raya nanti. Share gambar raya OOTD korang tau...mana tau gambar OOTD menarik...Sue nak bagi hadiah.

Sky Blue colour combination


Sebelum kita menyambut hari raya ni, Sue nak share tips untuk kekal kurus dan langsing semasa musim perayaan. Sebab apa Sue share tips ni? Sebab Sue tau, mesti you all dah bekerja keras turunkan berat bulan puasa. Sayang la kalau pagi raya je dah naik balik 5 kg? Nanti perut tu berlipat terpaksa sorok dengan handbag.


Korang nak tau tak senarai kalori juadah raya? Sue share sikit jer....tapi korang boleh baca full list kat website Kevin Zahari, Kalori Juadah Raya (klik je link tu)


Lemang sepotong = 82kalori. Kalau makan 5 potong= 410kalori. kalau makan 5 buah rumah???

20biji biskut raya korang makan dalam sehari = 500 kalori (Kalau 5 hari?)

kerepek memang favourite Sue. Tapi 3 keping kerepek je=50 kalori. Oiii manader orang makan 3 keping kerepek je bila raya?

Pengsan tengok kalori air sirap...kalau 10 buah rumah minum air sirap....dah jadi 400 kalori

Tengok makanan ni je memang dah terliur. Bayangkan kalau 10 buah rumah kita ziarah semuanya hidangkan menu yang sama? Mesti korang naik 5kg dalam seminggu. 

So apa tips untuk kekal sihat? Takkan nak buat Intermittent Fasting 12 bulan lamanya just nak turunkan 5kg berat? Noooo life....huhuhuhu

  • Elakkan makan berlebihan. Perut kita telah melalui proses detoksifikasi selama sebulan. Makan berlebihan menyebabkan perut menjadi tidak sihat.(Rasanya ramai yang dah pasang niat nak bantai makan 1st day raya lagi...)

  • Pilih makanan yang tidak bergoreng(Huhuhu...raya semuanya makanan bergoreng & bersantan)

  • Kurangkan kuih muih,biskut raya ataupun snek. Makanan tersebut mengandungi banyak gula dan garam.(Ok...macammana nak kawal nafsu makan?)

  • Elakkan makanan berminyak dan bersantan. Kolesterol tinggi ni. Nanti you all kene makan oat je. Choco oat tu elakkan sebab banyak kandungan gula nanti kene diabetes.(Masalahnya....raya takde orang jamu salmon&vegetable...hahaha)

  • Minum banyak air masak. Air masak bantu mempercepatkan proses detoks dan buang lemak.(Takde rumah sediakan air masak hidang kat atas meja bila tetamu datang.Paling koman pun mesti air sirap)

  • Bersenam selama 30minit..(Dik....orang mood raya takde bersenam dik...lepas 30hari raya baru orang insaf balik)

www.suerizal.com
ohnoooo....takkan nak jadi macamni dalam masa 30 hari Syawal kot??? tidak!!!!

So....apa tips yang kita nak buat bagi jangan terbabas makan waktu raya ni?

No.1: Azan dan Istighfar kat telinga suami/isteri/kawan dan diri sendiri bila setan hasut suh makan banyak.

No.2 : Bagi wanita, pakai siap-siap Premium Beautiful baju dalam pembakar lemak sebelum keluar beraya. 8 jam pakai Premium Beautiful kita akan bakar 300-500 kalori sehari. Lepastu...Premium Beautiful ni dia bantu cepatkan perut kenyang. Jadi kita still boleh makan semua juadah...cukup time...Premium Beautiful akan bagi signal perut dah penuh & kenyang. Baguskan?


Premium beautiful Classic untuk menurunkan berat badan dalam 1-6bulan

Premium Beautiful Elegance membantu mengawal berat badan yang telah mencapai berat badan ideal
                                                                 

No.3: Bagi lelaki&wanita...jangan lupa sebelum pegi solat sunat Aidilfitri dan pegi beraya, minum dulu secawan kopi Minkaffe atau minum segelas Shake Me cocoa. Tujuannya nak kenyangkan perut dan potong nafsu makan berlebihan. Shake me cocoa tu ada Garcinia Cambogia.




No.4: Jangan lupa standby Garlic Tablet tanpa bau busuk. Benda ni penting sebab korang beraya sakan 1st day Raya tu....2nd day mesti perut dah sebu. Silap-silap ada yang cirit birit dah. Garlic tablet ni bantu buang angin dan natural antibiotik dalam bawang putih boleh bantu tingkatkan sistem imunisasi badan. Nama natural antibiotik tu ialah Alicin



No.5: Jangan lupa bawa botol air masak dalam beg masing-masing. Kemudian bawa 1-2 sachet Garambuluh drink. Nak buat apa minum garambuluh? Haaa....garambuluh ni hebat dia hanya Allah yang tau. Garambuluh meneutralkan segala makanan berasid dan tinggi gula dalam badan kita. Sesuai untuk orang yang ada kencing manis atau bakal kene kencing manis time raya ni.

No.6: Sila jangan tidur lepas makan....pegi mandi, solat dan beriadah dengan anak-anak setiap hari. Keluarkan balik semua kalori yang korang dah makan sewaktu beraya tu ok...



ok, sampai di akhir entri. For those yang bakal pulang ke kampung lebaran ini, Sue doakan you all selamat sampai ke destinasi masing-masing. Mohon ampun dan maaf sekiranya ada tersalah kata, terguris hati. Selamat Hari Raya Aidilfitri.


Salam sayang,
Suhaili
(www.suhailiisa.com)

Wednesday, May 22, 2019

DIY Wainscoting murah,bajet bawah RM200



Dah masuk 17 Ramadhan ni, Sue plan nak deco sikit rumah. Dah setahun duduk rumah ni baru nak start deco rumah. Almaklumlah tahun lepas sis bersalin dan berpantang bulan puasa dan raya. Tak sempat nak deco rumah pun. Terus masuk dan susun perabot daripada rumah lama.

so...penat fikir idea apa nak deco untuk rumah yang Sue boleh buat sendiri dan menjimatkan. Tengah scroll kat Pinterest...ternampaklah design wainscoting yang tengah hot sekarang. Wainscoting ni nampak elegan, moden & polish. Boleh save tenaga dan duit daripada beli cat dan cat dinding rumah. Sue share sikit some ideas yang Sue browse kat Pinterest ye...





Kalau nak upah contractor buat, ambil masa nak pilih supplier and check quotation...so Sue decide why not buat sendiri je...sebab ilmu ID, Build & Construct memang husband & wife punya forte. Malulah kalau tak reti buat.hahhahaha...toksah letak title engineer kat nama.huhuhuh.....

Sue jumpa satu kedai kat Sungai Buloh nama dia Floor World.Floor world ni supply tiles, board, frames, wallpaper, blinds daripada korea. Sue share address kat sini.


Floor World Sungai Buloh
Jalan Sungai Buloh,
Kampung Baru Sungai Buloh,
40160 Shah Alam, Selangor


Kat FloorWorld ni ada dah frame yang siap install, tinggal kita just gam je kat dinding. Harga pulak starting from RM20/ frame. Tapi design wainscoting yang Sue nak buat takde ready made frame size, jadi Sue ambil pre-cut lepastu nanti gam sendiri jadi frame empat segi.

Ada macam-macam jenis material untuk buat wainscoting ni. Ada yang pakai kayu dan board. Tapi Sue pilih PVC Material.




Kalau you all nak design style mewah tu...korang boleh pilih European Line series ni... Harga pulak Sue share kat sini ye...quite cheap untuk Standard Line.




Big boss tengah riki nak tukar tile kot eh?
Nak cepatkan proses bila cari barang kat Floor World ni, korang print sesiap idea wainscoting yang korang nak. Lepastu bawak sekali gambar dan ukuran dinding rumah korang. Kemudian pegi je terus tanya technical team diorang yang available kat Floorworld tu supaya diorang boleh bagi suggestion dan quote price.

Sue just nak buat simple design je untuk 1 dinding, so...dia quote kami harga RM 163 termasuk wainscoting, gam, filler & caulk gun.



Antara barang yang we all beli....
1. Chair Rail / Wainscoting Cap
2. Mold frame
3. Heavy duty Super Glue
4. Adhesive
5. Caulk Gun





Cara nak buat tu senang jer....korang install heavy duty super glue tu pada caulk gun, lepastu korang letak gam pada setiap hujung panel wainscoting. Lepastu lekat wainscoting pada dinding dan tekan dalam masa 10-20 saat. Kalau you all sorang je yang buat, boleh guna masking tape untuk lekatkan panel pada dinding sementara glue tu "set".

Ooooo....sis lupa, benda paling penting korang kene ada ialah timbang air (water level) bukan penimbang berat badan korang tu tau... haa ni nah akak share gambar.. brand Stanley ni baru Rm59.90 jeee

Fungsinya untuk make sure level frame korang tu sama dan straight. kang...senget benget frame kalau main lekat ikut dannn je kan? hehehe...




Ok... ni Sue tunjukkan hasil simple wainscoting design...ampunkan sis sebab sis buat dengan kehadiran baby 1 tahun melekat kat kaki dan 2 orang anak lagi berlari-lari di belakang. Lega semalam husband balik kerja awal...dia tolong lekatkan frame lepas sis ukur dan tanda centre line pada dinding.


sebelum
Selepas
ok....siap dah dinding raya ku.....kalau ada mood dan datang saka rajin...Sis cuba siapkan dinding lain dengan design wainscoting yang lain pulak...



By the wayyy....Sue nak share promo Premium Beautiful untuk musim raya ni...tak pernah seumur hidup ada SALE 50% DISCOUNT ni...
Korang terus je contact Sue untuk grab PB harga murah sekarang tau.
Admin Bengkungpalinghot- 0126842560


Friday, April 26, 2019

Anugerah SM/SSM 2019 Central Region



Alhamdulillah 1st quarter of 2019 ni, Sue achieved something and helped a few people tambah pendapatan dan naik pangkat. Biiznillah...everything with the power of Allah. Congratulations kak Sya, Afni and Awi on your tremendous achievement for 1st quarter of 2019.

Actually apa bendalah Anugerah SM/SSM ni kan? I have talked and blogged about this since 2014.hahahaha..... Hari Anugerah SM/SSM ni ialah hari meraikan usahawan cemerlang yang berjaya menyiapkan hasil jualan sebanyak RM 20,000 dan juga RM 60,000. Lebih kurang macam Hari Penganugerah APC (Anugerah Pekerja Cemerlang) haaaa....tapi this SM/SSM pangkat means you akan dapat bonus every month 36%-41%

Tahniah SSM Sawiyah Samsudin...ibu anak 3 yang masih bekerja sebagai contract executive
Tahniah Kak Syamilah...umur cecah 40tahun pun mampu berniaga


Something new for this year celebration tau...this time around, syarikat Sahajidah Hai O dah tak guna normal tiket like kertas macam tu...tiket pendaftaran peserta dah improve menggunakan wristband.




Event SM/SSM ni berlangsung di IDCC Shah Alam...Sue suka IDCC ni sebab parking senang dan hall luas. Ada attached Hotel bersebelahan Convention Centre which is Pegasus Hotel. Cuma satu je kurang best....limited food stalls. hehehehe....kalau event full day mestilah perut lapar cari makanan. Nah Sue share aturcara majlis Anugerah SM/SSM 2019 yang berlangsung pada 20 April lepas.







Setiap kali event, mesti company akan bagi doorgift yang best-best. Kali ni doorgift yang Sue dapat ialah sekotak Teh Tarik MinCha yang Fazura dok tergila-gilakan hari2. Sekotak Min Cha ni dekat RM 39.60 tau...kitorang dapat free je.


Event kali ni ....Sue raikan 2 orang agent  Sue iaitu SSM Sawiyah Samsudin dan SM Noor Syamilah Shamsuddin. Ehhh...sama pulak nama ayah masing-masing.heheheh....sebenarnya ada seorang lagi agent Sue iaitu SM Nor Afni Suziana Abu Bakar yang berjaya siapkan sales RM 20,000 tapi beliau akan diraikan secara gilang gemilang kat Northern Region celebration.



Banyak acara yang menarik semasa 1 hari di IDCC tu antaranya:

  • Fitness & Blood Glucose Screening
  • Pop-up store Infinence Holiday Collection for KLFashion Week
  • Sesi pelancaran produk baru Sweetality "Gula sihat Zero Kalori"
  • Sesi food testing Gula sihat Sweetality dan minuman BV Alfalfa
  • Cabutan bertuah Bonanza Spring Draw














Alhamdulillah tahniah buat semua top Achievers Sales Manager & Senior Sales Manager. Tahniah juga diucapkan kepada semua mentor yang mengasah skill usahawan yang bermula tanpa sebarang pengalaman berniaga.

ok jom tengok acara menarik sekitar majlis Anugerah SM/SSM 2019 Central region.







Antara acara menarik sewaktu majlis berlangsung ialah sesi Body & Health Screening.