Thursday, November 15, 2018

Diamond Night 2018

Cerita dah basi.... tapi Sue nak upload jugak untuk kenangan dan perjalanan kerjaya bisnes Sue.
Alhamdulillah rasa progress bisnes macam siput tapi Sue takkan give up dan akan teruskan mendaki sehingga ke puncak Gunung Everest.

Oklah.... Alhamdulillah kita start cerita kita bermula sekarang ....


Tema Diamond Night 2018 kali ni ialah Oscar night. Jadi memang semua usahawan SHOM melaram sakan gaya artis Hollywood. Bertempat di Setia City Convention Centre, malam Diamond Night itu mengiktiraf usahawan yang bergelar Diamond Sales Manager, Double Diamond Manager dan Car fund Achiever.


Cantikkan masing-masing? Nampak menyerlah dengan baju dan makeup. Bukan selalu orang bisnes dapat melaram dan diiktiraf macam ni. Bisnes dengan SHOM inilah yang banyak beri peluang Sue untuk tambah pendapatan, pergi event, berpeluang memakai busana daripada pereka terkenal Malaysia dan make up gaya artis. Hehehehe....

Oklah Congratulations kepada semua usahawan yang diiktiraf pada malam Diamond Night tersebut termasuklah sis sendiri. Bukan satu perjalanan yang mudah tetapi boleh dicapai dengan kesabaran, ilmu, tak cepat putus asa dan tindakan. Terima kasih buat mentor Sue CDM Shaliza aziz dan CDM Norain nizar untuk segala tunjuk ajar dan teguran sehingga ke harini.

Terima kasih kepada semua rakan kongsi Sue kerana beri kepercayaan kepada Sue untuk kita bekerjasama dalam bisnes. Terima kasih pada suami dan keluarga kerana menjadi tulang belakang Sue sepanjang Sue dalam bisnes. Terima kasih juga kepada pihak syarikat Sahajidah Hai O dan kumpulan G8Unity atas segala bantuan dan sokongan tambahan yang diperlukan sebagai usahawan online.

Barisan CDM-CDM G8unity. Tengok handbag diorang telan liur



Thursday, November 8, 2018

Alhamdulillah saya pregnant kak...

Mengandung ni boleh dikatakan impian semua wanita yang bergelar isteri. Betul ke? Entahlah tapi ramai kawan-kawan Sue letak kemampuan mengandung itu sebagai penanda aras kewanitaan. Ada kawan-kawan yang diperli saudara mara hanya kerana lewat mengandung. 


Makcik bawang ramai yang tak senang bila seorang wanita yang dah berkahwin ni tak mengandung lagi. Tak perlulah kita beri mereka tekanan lagi sebab rezeki anak ni Allah beri bila keadaan kita dah bersedia galas tanggungjawab sebagai ibu.


Tapi kalau ada kawan-kawan yang nak ikhtiar untuk hamil, Sue boleh sarankan untuk amalkan Herba Maharani.Herba Maharani berfungsi untuk stabilkan kesemua hormon dalam badan wanita. Kenapa perlu stabilkan hormon untuk mengandung ni? 



www.suhailiisa.com



Cuba baca daripada atas sampai ke bawah 5 Tanda Hormon tidak seimbang. Kalau ada 1 je simptom yang anda alami, maksudnya ambil tindakan sekarang untuk stabilkan hormon.


www.suhailiisa.com

Hormon yang tak stabil dalam badan wanita selalu menjadi punca kenapa seorang wanita tidak boleh mengandung. Antara hormon yang terlibat yang boleh mempengaruhi keupayaan seorang wanita untuk mengandung ialah:


  • Thyroid- hormon ini berfungsi untuk mengawal kadar metabolisma badan serta mengawal pencernaan. Ia juga berkait rapat dengan sistem reproduktif. Orang yang mengalami masalah tiroid selalunya akan mengalami Hyperprolactinemia 

  • Prolaktin - prolaktin merupakan hormon yang menghasilkan susu badan. Tetapi sekiranya anda mengalami paras prolaktin yang tidak stabil, anda akan rasa simptom period tak teratur. Sebab tu kalau ibu menyusu badan,ada yang tak period sampai setahun. Breastfeeding boleh menjarakkan kehamilan.

  • Anti mullerian Hormon (AMH)- Hormon ini dihasilkan di folikel ovari yang berfungsi untuk menyokong telur-telur belum matang di ovari. Selalunya bacaan kuantiti AMH ini diperlukan untuk mengira berapa jumlah telur yang ada dalam ovari kita.

  • Follicle stimulating Hormone- Hormon ini terlibat secara langsung dalam sistem reproduktif wanita. Hormon FSH ini yang mengawal cycle period seorang wanita dan menghasilkan telur dalam ovari.

  • Luteinizing hormon- Hormon LH ni memberi signal kepada badan supaya melepaskan ovum atau telur daripada ovari. Haaa....korang jangan ingat telur tu macam ayam bertelur pulak. Ovum ni sel paling besar dalam badan wanita dan sangat cantik shining-shining gitu.... tu yang sperma semua tertarik kat dia. yeee....begitulah, sperma memang suka yang cantik menarik je. 
www.suhailiisa.com
haaaa....yang bulat bersinar tu nama dia telur/ovum wanita
  • Progesterone - Hormon ini penting untuk menyokong kehamilan. Hormon ini membantu menebalkan dinding rahim supaya ovum yang dah disenyawakan oleh sperma boleh melekat landing elok pada rahim dengan kukuh. Wanita yang mempunyai level progesteron yang rendah,biasanya akan mengalami keguguran berkali-kali.    
sistem reproduksi wanita
                    

Ha...... sekarang dah paham tak tentang hormon wanita ni? Belajar sains dalam bahasa mudah sikit supaya boleh bantu kawan-kawan yang bukan belajar aliran sains.  

Nak tau tak antara sebab wanita sukar mengandung?
  1. Masalah hormon tiroid
  2. Masalah PCOS (Polycystic ovary syndrom)
  3. Masalah hormon progesteron yang tak seimbang sehinggakan embrio(baby) tak boleh melekat di dinding rahim

Disebabkan masalah hormon ini, Herba Maharani dihasilkan menggunakan bahan-bahan yang boleh membantu stabilkan hormon contohnya pati ayam hitam. Ok, nantilah kita cerita pulak bahan-bahan dalam Herba Maharani ni. 

meh kita layan adik-adik yang excited Allah beri izin untuk pregnant lepas berikhtiar dengan Herba Maharani.

www.suhailiisa.com



ikhtiar hamil
   

www.suhailiisa.com



www.suhailiisa.com
   
Apa-apa pun jangan lupa untuk berdoa dan istighfar mohon Allah permudahkan urusan rezeki anak buat kita. Ok nah layan ragam baby Nuha ni....baby Nuha dah 7 bulan dah.

Hasil makan Herba Maharani jugak ni.Beza jarak 5 tahun antara anak ke-2 dan ke3 ni. hahahahah..... sis stop makan maharani sekarang, takut keluar yang no.4 pulak.


Salam sayang,
Suhaili Isa

www.suhailiisa.com


Husna Khalisha Field trip to Selangor Fruit Valley

Assalamualaikum, lama tak update blog ni.....banyak benda nak cerita tapi asyik tertunda. Ok kita start dengan cerita Husna ke Selangor Fruits Valley. Sue pernah ke SFV ni waktu awal dibuka sebab ayah Sue merupakan antara orang-orang yang membangunkan Selangor Fruits Valley. Masa kecik dulu selalu ikut abah masuk ladang kutip buah belimbing.

pasti almuttaqin



Seawal pukul 8 pagi, Husna dah berada di sekolah untuk sarapan dan tunggu bas sampai. Husna excited sangat sebab nak naik bas dengan kawan-kawan. Ini kali kedua Husna naik bas. Dulu masa trip Singapore tahun 2016, Husna dah rasa naik bas.


Sarapan dulu di sekolah

Happy Husna dapat duduk sekali dengan kawan-kawan baik dia dalam bas
Selangor Fruits Valley yang berkeluasan 1000 hektar ini merupakan antara tarikan pelancong ke Selangor. Antara aktiviti menarik di SFV ialah:

  1. Carambola Pavillion - tempat di mana pengunjung boleh meninjau keseluruhan kawasan Selangor Fruits Valley.
  2. Ecobridge Courtyard- Ia merupakan ruang lanskap terbuka buat pengunjung bersantai.
  3. Taman Herba, rempah ratus & Laman Mini
  4. Taman Rusa dan arnab
  5. Trem Ride
  6. Sukan Air

Trem ride

kenapa muka Husna takde expression?
Ada sesi pegang arnab, tapi Sue tau dah Husna memang takut binatang. So dia tak pegang arnab. Comel-comel arnab dekat SFV ni.





Pakej lawatan ini juga disediakan minuman air kelapa dan buah-buahan potong. Sekali lagi,Husna memang tak minum air kelapa, jadi dia tak minum air kelapa.


Harga pakej lawatan ini seperti di bawah:
  • Pakej pelajar sekolah RM 10
  • Pakej warga emas RM 12
  • Pakej dewasa (antarabangsa) RM 50
  • Pakej dewasa (domestik) RM 18
  • Pakej bufet buah-buahan RM 70
Selangor Fruits Valley beroperasi dari hari Sabtu-Khamis (9.00am - 4.00pm), untuk ke Selangor Fruits Valley boleh gunakan waze.

Terima kasih buat pihak pengurusan PASTI yang bertungkus lumus menjayakan program field trip ni. Husna memang seronok sampai seminggu dia tak berhenti cerita pengalaman ke Selangor Fruits Valley. InshaAllah nanti kita pegi sekali lagi untuk rasai pengalaman di ladang buah.


Salam sayang,
Suhaili Isa


Saturday, September 1, 2018

September new month, new challenge

Hello September......

It is a new month, fresh starts & new challenges....

You all dah ready?

4 bulan lagi nak habis tahun 2018. Apa pencapaian diri setakat ni?

Takpe....jangan pening kepala, kita tengok video Free Trip ke Kun Ming tahun 2019 nanti.





Siapa yang boleh pegi Kun Ming secara FREE ni?

Anda..... anda....anda....dan semua yang baca blog entry ni.

Pakej travel FREE ke Kun Ming ni termasuk:

  • Tiket flight pergi dan balik
  • Duit poket
  • Hotel 5 bintang sepanjang trip
  • Makanan dan minuman halal sepanjang trip
  • Transportation sepanjang trip
  • Tour guide
Anda hanya perlu sediakan passport dan duit shopping je.... Seronokkan?

Details lanjut nanti boleh je contact Sue 0126842560

Love,
Suhaili Isa


Friday, August 31, 2018

Dinosaur Kingdom Gamuda Gardens

Happy Independence Day to all Malaysians...
Selamat Hari Kemerdekaan yang ke 61 Malaysia...
Merdeka! Merdeka! Merdeka! Merdeka! Merdeka! Merdeka! Merdeka!

Cuti selama 3 hari ni, confirm ramai yang pulang ke kampung kan? Bagi yang tak pulang ke kampung,Sue cadangkan anda pergi ke Dinosaur Kingdom Gamuda Gardens. Haaaaa.....ada small dinosaur theme park di Kundang.


www.suhailiisa.com


Tengok pun dah excitedkan? Macam nak masuk Jurassic Park pulak.Heheheheh....ok kalau you all nak ke Dinosaur Kingdom ni, guna WAZE je dan ambil exit tol plus highway Rawang Selatan. Nanti boleh nampak signboard ke Dinosaur Kingdom Gamuda Gardens.

Ada tempat parking dan pihak penganjur sediakan complimentary shuttle van daripada parking area ke pintu masuk Dinosaur Kingdom. Kat bawah ni Sue share tarikh-tarikh exhibition Dinosaur Kingdom ni berlangsung.

18 Aug - 26 Aug
31 Aug-2 Sep
7 Sep - 11 Sep
14 Sep - 17 Sep
21 Sep - 23 Sep

Dinosaur Kingdom ni start pukul 12 tengahari sampai 10.30pm.

www.suhailiisa.com
Pintu masuk Dinosaur Kingdom dan tempat menunggu shuttle van

Bayaran masuk ke theme park ni seperti kat bawah ni ye.

Dewasa : RM 30/ pax
Kanak-kanak : RM 20/pax

www.suhailiisa.com
Ini booth untuk beli tiket secara CASH

booth kecil untuk pembayaran menggunakan kad

Setiap pembelian tiket akan dapat 2token complimentary.Haaaaa....pandai bisnes diorang ni tau sebab nak main games dalam theme park perlu bayar token. Nanti korang pandai-pandailah beli extra token pada amoi-amoi comel yang jual token kat depan entrance tu.



www.suhailiisa.com


Haaaa Sue upload map theme park untuk memudahkan you all. 1st bila masuk je, korang kene pegi cuba wall climbing Pterosaur's nest tu. Kemudian pegi main tembak-tembak dinosaur dekat Dinosaur Battlezone. Lepastu bawaklah anak-anak ke Raptor's Maze tu untuk cari telur dinosaur dan selamatkan ranger yang hilang. serious yang Raptor Maze tu budak-budak rasa macam dalam citer Jurassic Park.

Pretosaur Nest



Ada banyak aktiviti untuk orang dewasa dan juga kanak-kanak. Ada juga disediakan indoor playground untuk anak-anak bermain sekiranya hari panas.





Bagi yang sukakan cabaran, you all boleh cuba Flying fox, Dino Riders, Dirt Kart Challenge dan naik dinosaur atas air di Swamp Jetty.



Antara kemudahan yang disediakan untuk para pengunjung ialah:


  • Toilet
  • Smoking area
  • Surau lelaki dan perempuan
  • Kiosk makanan dan minuman
Kesemua kemudahan disediakan berdekatan pintu masuk theme park. Dinasihatkan pengunjung wanita untuk bawa telekung sendiri ya sebab telekung not provided.









Ice-cream harga RM 15

Dah penat buat outdoor activities dan isi perut masing-masing, you all kene tunggu pukul 6.00pm untuk Dinosaur Parade & dance, kemudian layan Live Show Jurassic world pulak.

Dinosaur Parade






ok....enjoy more pictures during our visit to Dinosaur Kingdom. Jangan lupa singgah Sales Gallery Gamuda Gardens menaiki shuttle van. Kami tak sempat nak ke Show house tu sebab nak solat Maghrib. InshaAllah next visit. Cepat kunjungi Dinosaur Kingdom sebelum exhibition tutup pada 23 September ni.


Love,
Suhaili Isa





Sunday, August 19, 2018

7 Skincare yang Sue pernah guna. No.6 & No.7 tu paling berkesan

Korang mesti dah banyak kali bertukar skincare kan? Sama jugak macam Sue, sejak daripada umur 13 tahun lagi Sue start dah pakai skincare dan tercari-cari skincare yang sesuai dengan kulit muka combination berminyak dan kering. Meh Sue share antara skincare yang pernah Sue guna.

No.1 : Tea tree skincare
Sue pakai skincare ni daripada umur 13 tahun. Tapi bila pakai je kulit muka rasa macam terbakar dan tegang. Muka jadi burn waktu tu. Jadi terus stop pakai skincare sebab muka merah teruk.


No.2: Cetaphil


Masuk umur 15 tahun muka Sue dah start berjerawat nanah penuh kat muka. Pegi jumpa pakar kulit dan pakar suggest pakai facial wash Cetaphil. Dulu Cetaphil ni ada dalam bentuk bar soap. Harga Bar soap tu dalam Rm 30 masa tu. Setiap kali jumpa pakar kulit, mesti habis duit dalam Rm 200- Rm 300 sekali dengan antibiotik.


No.3 : Temulawak

Masuk umur 18 tahun dah masuk Universiti, Sue berjinak-jinak dengan skincare Temulawak.


Huishhh krim ni bagus. Sue ada ketuat kat jari, sapu krim ni ketuat hilang. Cumanya Sue tak suka bila pakai kat muka, kulit jadi putih macam tepung gomak dan berkilat-kilat. Buang kau dalam tong sampah.

Alhamdulillah daripada umur 19tahun ke 21 tahun tu kulit muka Sue jarang naik jerawat sebab Sue banyak makan Vitamin C dan jarang makan ayam. Sue hanya basuh muka dengan air suam dan kekadang pakai sabun Cetaphil tu je. Sue banyak makan ikan daripada ayam. Memang kulit muka bersih.

No.4 : Olay face wash

Konon muka dah cantik bersih, Sue tukar pulak Olay Skincare. Mungkin tak sesuai dengan kulit muka Sue, masa Sue umur 23 tahun, jerawat bernanah naik balik sampai habis satu muka tu. isshhhh kalau nak diceritakan tu memang hodohlah. Sampai orang lelaki pun jijik nak dekat dengan Sue. Nanti Sue share gambar ok.

Lepastu Sue terus stop pakai Olay dan cuci muka semula dengan air suam dan letak masker bawang putih kat muka sebagai antiseptik.


No.5: Nivea
Lepas kahwin dan anak dah sorang, Sue pakai facial wash Nivea pulak.
Sue suka Nivea ni sebab dia water based facial wash. Sesuai dengan kulit muka Sue. Sue guna skincare ni sampailah Sue dapat anak ke2.



Tapi start umur Sue 32 tahun, kulit muka start balik berjerawat teruk dan bernanah. Serupa macam umur 13 tahun balik. Habis bekas jerawat penuh kat muka. Time tu memang tak guna apa-apa skincare pun dan Sue cuci muka dengan air suam dan letak masker bawang putih atau kunyit je.

Sehinggalah Sue jumpa Infinence skincare dan juga Garlic Tablet.

No.6 : Infinence Skincare


Alhamdulillah sekarang ni Sue dah tukar pakai Infinence skincare dah 2 tahun jugak. Apa yang suka Infinence ni guna hydrating foam wash yang tak keringkan kulit muka Sue. Facial wash dia jugak boleh guna untuk tanggalkan makeup. Toner, serum dan daycream dia sumpah bila pakai tu muka rasa segar dan ringan.

No.7: Garlic tablet
Next Sue amalkan 2 biji Garlic tablet ni untuk basmi kuman supaya tak naik jerawat bernanah lagi. Bawang putih ada bahan kimia semulajadi dipanggil Allicin yang membantu kawal pembiakan bakteria. Kalau bawang putih biasa kan ada bau busuk. Tapi Garlic tablet ni takde bau langsung. You all wajib cuba bagi yang selalu naik jerawat bernanah tu.



You all pula, berapa banyak skincare yang korang pernah cuba sebelum ni sampai korang jumpa skincare yang serasi dengan kulit? Jomlah kongsi dan drop komen kat bawah ye.


Salam sayang,
Suhaili Isa