Tuesday, January 15, 2019

Infinence Mask....Topeng Muka?

Siapa suka pakai topeng muka? Hehehehe...gelihati pulak tengok ayat topeng muka tu...teringat cerita The Mask.


Hehehehe.....smokey!!! Harini Sue nak cerita pasal Infinence Mask. Biasakan orang perempuan seminggu sekali atau sebulan sekali mesti tepek Mask kat muka. Bagi kulit lembut dan segarkan muka. Apa brand yang korang suka? Macam Sue, Sue suka organik mask yang Sue buat sendiri. Tapi terjumpa pulak Infinence Mask ni terus jatuh cinta.

Monday, January 14, 2019

Daytrip ke Bukit Fraser...betulke Bukit Fraser SERAM?

Semalam Sue berkesempatan bawa family ke Bukit Fraser. Serious....ni baru first time nak pegi Fraser's Hill...tak sangka pulak jalan nak naik ke atas tu berliku-liku, menakutkan dan hanya ada hutan dan gaung. Sue bertolak dari Rawang ke Fraser Hill mengambil masa 1 jam 30minit je.

Cuaca di Fraser Hill nyaman dan tak hujan. Sebelah malam pulak suhunya boleh mencecah 19 darjah celsius. Sampai je kat Fraser Hill, kami ke Masjid dulu untuk solat Zuhur.



Air nak ambil wudhu tu sejuk macam sejuk kat London. Menggeletar sekejap sis masa amek wudhu'.Selesai solat Zuhur, kami terus ke food court bersebelahan Taman Awam.Perut rasa lapar sangat lepas mengharungi bukit bukau tu. Kami pilih makan di restoren Arzed yang menghidangkan menu western dan juga masakan thai.

Budak-budak yang excited sampai makan pun cepat-cepat sebab nak main kat taman permainan sebelah food court. Rasa nak tercekik tekak mak sebab kene paksa makan laju.huhuhu....






Dah puas main, kitorang bergerak pusing-pusing tengok apa yang best kat Fraser Hill ni. So kami terjumpalah Allan's water park. Kiranya macam empangan tadahan air yang kecil ditukarkan menjadi pusat rekreasi paddle boat. Kat situ ikan dia besar-besar dan gemuk. Mulut ternganga sedia menanti orang bagi makan.







Tapi Sue rasa seram pulak nak naik paddle boat tu tengok keadaan sekeliling hutan yang suram. hehehe...Bukit Fraser sangat famous sebagai tempat Bird Watching. Banyak spesis burung yang jarang dijumpai bermigrasi ke Bukit Fraser.

Disebelah Allan's Water ialah Edible Garden. Kat sini tempat diorang tanam sayuran, buah dan nursery untuk bunga. Sue beli ubi purple kat sini straight baru cabut daripada ladang.









Ok dah beli ubi dan sayuran...kita pusing-pusing lagi ke Fraser Hill Clock Tower untuk ambil gambar kat situ. Kat Fraser Hill ni banyak Banglo binaan bercirikan perkampungan British yang menjadi tempat peranginan dan persinggahan pelancong. Sue suka binaan peninggalan rumah berkonsep Little England.

Bukit Fraser juga kaya dengan sejarah dan misteri terutamanya misteri bagaimana Sir Henry Gurney dibunuh atau bagaimana misterinya kehilangan Louis James Fraser iaitu orang yang membuka Bukit Fraser ni.





Di Bukit Fraser terdapat juga Golf course buat pencinta penebas rumput especially encik suami saya. Green fees dalam RM 31.50 hari Isnin-Sabtu. Pada hari Ahad yuran RM 42.







Sebelum pulang ke Rawang, anak-anak Sue main permainan yang disediakan secara percuma di kawasan Bird Watching berdekatan Clock Tower tu. Disebabkan cuaca sejuk, jadi bunga kat Fraser Hill ni MashaAllah sangat cantik. Geram sis tengok tapi tak berani nak petik.

Pukul 4.30pm kami dah gerak untuk turun bukit dan pulang. Kami tak sempat nak singgah The Paddock untuk naik kuda dan main Archery. Sebenarnya risau dan seram nak turun bukit dan hutan lewat sangat sebab bawa anak-anak kecil. Almaklumlah Jalan Fraser Hill tu memang terkenal dengan cerita seram dan mistik.

InshaAllah satu hari nanti ada rezeki lagi nak naik Fraser Hill semula untuk rasa minum petang di kafe menarik di Fraser Hill. Korang dah pernah ke Fraser Hill?







Salam sayang,
Suhaili Isa

Friday, January 11, 2019

Premium Beautiful Corset by Suhaili Isa

Alhamdulillah this is my 5th year doing Premium Beautiful Business. Tak sangka masih boleh bertahan despite all the challenges. Semoga terus kekal dalam bisnes 20 tahun lamanya sehingga boleh mewariskan perniagaan kepada anak-anak.

I started my journey in this business  in 2014 selepas berpantang anak ke-2. Masa tu I still bekerja lagi as Senior Project Engineer doing all major projects macam LRT from Sri Petaling to Putra Heights, MRT Cheras to Kajang, KLIA2 Development dan banyak lagilah.

3 bulan dalam bisnes Premium Beautiful


At first nak pakai Premium Beautiful untuk berpantang anak ke-2. The 2nd pregnancy I gained about 15kg from 56kg to 71kg. Dalam pantang turunlah about 10kg je. Then I start pakai bengkung Premium Beautiful tu. At first macam tak selesa sebab I tak biasa pakai bengkung. Even my 1st pregnancy I tak berpantang langsung. Padan muka after that semua badan barai siap pakej badan berangin & sakit pinggang.


Sue berat 63kg tahun 2014

Baju kurung tu sendat kat pinggang....sadis sebab berat masa ni 65kg. Berat sis naik 5kg lepas habis pantang
Then I pakai konsisten selama 3 bulan Premium Beautiful ni, alhamdulillah lepas berpantang anak ke-3 tahun 2018, berat badan tetap maintain pada 51kg. Pinggang tak sakit dan perut tak buncit walaupun breastfeed baby. Dapatlah bentuk badan ramping pinggang 26inci balik lepas anak dah 3 orang.




September 2018 anak dah 3 orang

Jadi nak mention di sini yang produk Premium Beautiful corset ni memang terbukti membantu turunkan berat badan dan kekalkan berat badan buat ibu yang sibuk sampai takde masa nak bersenam. Ibu menyusu yang perlu makan dan tak boleh strict kawal pemakanan dan ibu2 yang ada masalah kesihatan sehingga takleh nak exercise over2.

Tau tak masa Sue awal2 dulu berniaga Premium Beautiful ni, Sue just nak ada extra income setiap bulan untuk cover pendidikan anak, insurans kesihatan dan nak travel je....tak sangka pulak boleh hasilkan income besar. Takdelah banyak sangat...




Sue mula bisnes daripada bawah sama macam orang biasa. Sue daftar bisnes dengan hanya RM 50 waktu tu. Sue ni dah tersenarai dalam ccriss record tau. Sue siap pergi Bank Negara nak tengok credit record cantik ke tak. Rupanya memang tak cantiklah sebab banyak hutang dan banyak tunggakan hutang.

Alhamdulillah tahun 2017 Sue langsaikan hutang kereta sebanyak RM 80,000, hutang credit card sebanyak RM6000, hutang PTPTN RM 50,000, hutang personal loan sebanyak RM 20,000, hutang perabot Courts Mammoth RM 6000. Pheewww lega dia hanya Allah je yang tau. 

Sebagai seorang SkuadPBExpert, tugas Sue banyak membantu client untuk dapatkan:

  1. Size Premium beautiful yang sesuai dengan bentuk badan client
  2. Memantau keberkesanan produk pada client
  3. After sales service untuk hantar repair Premium Beautiful yang rosak
  4. Membantu client Premium Beautiful atau orang lain yang ingin tambah pendapatan berniaga secara online.

Membantu client buka peluang dan mengajar cara berniaga secara online


Hantar repair Premium Beautiful client yang rosak secara percuma

Setup blog class & social media marketing

ambil ukuran badan client untuk dapatkan size yang sesuai mengikut bentuk badan

Rundingan dan tunjukajar percuma cara untuk turunkan berat badan dengan cepat, selamat dan mudah

Hantar Premium Beautiful kepada client 
Alhamdulillah within 5 years, Sue dan kumpulan dah bantu lebih 500 orang wanita mendapat kebaikan dengan produk atau peluang bisnes Sue. Semoga tahun 2019 ni lebih ramai lagi ibu bekerja atau wanita yang serius nak ubah kehidupan tampil berniaga di bawah kumpulan Sue iaitu G8Unity.





Salam sayang,
Suhaili Isa

Wednesday, January 9, 2019

Day 1: Paddington- Winter Wonderland, London

Lepas 17 jam perjalanan dari Kuala Lumpur, sampailah kami di kota London. Daripada Heathrow Airport Terminal 3, kami menaiki Heathrow Ekspress untuk ke Station Paddington. Iyer....we all sewa apartment di tengah bandar Paddington sebab nak tengok bear Paddington tu....hehehehe...




Sampai je di Paddington Subway station, kami berjalan kaki selama 10minit ke apartment yang kami sewa di Paddington. Jom tengok apartment yang kami sewa lengkap dengan dapur, laundry, iron, TV, bathroom dan 2 double bed yang selesa di kawasan Devonshire Terrace.









Kami tempah apartment melalui apps Airbnb sebab kemudahan yang lengkap untuk 6H5M lebih jimat berbanding duduk di hotel. Tu husband Sue tengah masukkan kod untuk masuk ke dalam apartment. Yang beg merah tu ialah adik perempuan husband.



Ini hallway untuk masuk ke unit apartment masing-masing. Owner rumah beri kami kod di dalam box pintu untuk keluarkan kunci apartment. So kami tak perlu jumpa owner untuk ambil kunci. 

1 Queen size bed & 1 single bed

Kemudahan kitchenette lengkap

LCD TV, Iron board dan ruang letak barang
Kami rehat kejap, mandi dan tukar baju sementara tunggu kakak Sue yang menetap di London datang ke apartment kami untuk bawa kami makan malam di kota London dan melihat Winter Wonderland. Memandangkan kami ke London sewaktu musim sejuk, jadi waktu siang lebih pendek daripada malam. Pukul 4 petang dah gelap.




Kakak Sue bawa kami dinner di Noodle Oodle antara restoren halal yang terdapat di Bayswater Road ni. First time Sue try crispy duck roll. Sedap dia sampai menjilat jari. Menu dan portion makanan kedai ni macam makan untuk 2 orang sekali. Meh tengok apa yang kami makan.

Kalau korang nak cari restoren halal di London, korang boleh download apps ZABIHAH di apps store.


Mee Tarik  daging

Beef Kuayteow



Minum teh tarik dalam kesejukan memang perrggghhhh sedap dia


Perut pun dah kenyang, so seterusnya kami ke Hyde Park nak jalan-jalan kat Winter Wonderland. Winter Wonderland ni sebenarnya macam funfair je...tapi Sue tengok diorang punya funfair macam theme park tau. Kitorang tak naik rides sebab kesejukan dan baby Nuha pulak dah tido dalam gendong. So kami pusing Winter Wonderland dan sambung jalan malam di Oxford Street dan Bayswater Road.










Oxford Street di waktu malam

Marble Arch bersebelahan Hyde Park

Bayswater Road


Bayswater Road banyak restoren halal dan kedai souvenir serta kedai grocery. Kalau nak beli fridge magnet murah, Sue suggest beli di Bayswater sebab 15 fridge magnet boleh dapat harga RM 50 je. Dapat free 2 fridge magnet lagi semasa bayar kat kaunter.heheheh...

Tukdin Flavour of Malaysia
Apartment kami juga berdekatan dengan restoren Malaysia (Tukdin Flavour) restoren ni banyak sediakan menu makanan Kelantan. Jadi sapa suka makanan Kelantan dan Pantai Timur, jangan lupa makan kat kedai ni tau.

Kaki dah lembik sebab banyak berjalan harini, jadi kami pun balik ke apartment. Esoknya kami nak keluar awal nak pusing-pusing kota London. Sebelum tu amek gambar OOTD malam sebelum tidur.

Good Night
Salam sayang,
Suhaili Isa