Monday, January 13, 2020

Tips cepat sembuhkan HFMD pada anak



Assalamualaikum hai everyone...disebabkan babyNuha kene kuarantin selama 7 hari disebabkan jangkitan HFMD, so....banyaklah masa mak baby nak guna internet dan update blog. hehehehe....

Ni 1st time kami mengharungi pengalaman anak terkena jangkitan HFMD (Hand,foot,mouth disease) Selama 9 tahun jaga anak-anak....nak buat macam mana kan sebab ada segelintir parents yang terpaksa hantar anak2 ke taska/nursery/sekolah disebabkan tugas atau cuti takde. Takpelah.....biar orang lain pentingkan diri, jangan kita pentingkan diri sendiri sampai susahkan orang lain. 


Kisahnya babyNUHA start demam hari Khamis lepas. Pengasuh kata babyNuha start badan macam dedar nak demam. Hari Jumaat tu Sue tak hantar ke pengasuh bila nampak badan dia naik rashes. Lega kat rumah ada ubat demam dan lega jugak kakak ipar Sue doktor...jadi tak risau sangat. 

The next day Sabtu tu bila belek tangan,lutut, kaki, bibir dan mulut Nuha memang nampak dah banyak blisters dan ulcers naik. Patut dia tido malam merengek je sampai mak dia tak boleh tido. Terus ajak husband jumpa doktor dan doktor sahkan memang HFMD. Dapatlah sijil kuarantin kat atas tu.
(Bagi parents yang bekerja di sektor kerajaan, anda boleh mengambil cuti kuarantin 5 hari sekiranya anak mengalami HFMD. Tiada cuti kuarantin untuk sektor swasta)

ni Sue share sikit info HFMD dari laman web Kementerian Kesihatan Malaysia (apa itu HFMD) 

HFMD ni tiada vaksin, tiada ubat dan parents hanya boleh bertabah mengharungi rengekan anak-anak. Tapi kalau ada tanda anak tak aktif, pucat, taknak makan dan minum....terus ke hospital berdekatan ok.

Ini antara simptom HFMD pada anak.

ulcer mulut di bibir, lidah dan tekak. Tak selesa dan anak akan selalu menangis. comot dah Babynuha asyik menangis sebab sakit.

rashes naik di tangan

rashes di lutut dan kaki juga di punggung
Sue ambil artikel di bawah daripada BLOG KpKesihatan.com klik SINI
Penyakit HFMD adalah sejenis penyakit berjangkit. Virus penyebab penyakit ini boleh ditemui di hidung, tekak, cecair lepuhan kulit dan pada najis pesakit.
Virus akan tersebar daripada pesakit kepada orang lain (khususnya kanak-kanak) melalui:
  • Batuk atau bersin;
  • Hubungan rapat contohnya bermain;
  • Berlaku sentuhan dengan cecair lepuhan atau najis pesakit;
  • Perkongsian peralatan makanan seperti sudu, garpu atau peralatan peribadi seperti tuala, sapu tangan dan berus gigi;
  • Bersentuhan dengan permukaan atau barang yang telah dijangkiti virus seperti pemegang pintu tandas.
Pesakit boleh menyebarkan virus dalam tempoh seminggu ia mengalami gejala dan tanda-tanda penyakit HFMD.

Bermulalah episod kami mengemop lantai, membasuh mainan, basuh baju dan lap segala perkakas menggunakan dettol. Ok ini antara benda yang Sue gunakan untuk cepatkan proses kesembuhan babyNuha.

untuk melegakan demam

Untuk melegakan tekak dan ulcer mulut

untuk rendam mainan dan basuh baju 

untuk basmi kuman lepas ke tandas atau tukar lampin

untuk spray di kawasan yang dipegang oleh anak yang terkena jangkitan. Juga untuk mengawal virus INFLUENZA dan sebagainya


Antara makanan dan minuman yang Sue bagi untuk bagi tenaga dan mengurangkan dehidrasi ialah:
  • buah tembikai merah
  • buah betik
  • fruits popsicle
  • jus buah
  • beri air masak menggunakan syringe
  • bubur nasi
  • mashed potato
  • sayuran yang dikisar
  • tauhu
  • ayam kisar

Alhamdulillah harini dah hari ke-4 kami kuarantin di rumah. Diingatkan untuk parents supaya tak hantar anak yang terkena jangkitan HFMD, Influenza, campak dan penyakit berjangkit yang lain ke taska/sekolah/tadika dan pusat penjagaan sebab akan menyebabkan wabak berlaku. Mohon jangan bawa anak-anak ke tempat awam dan taman permainan walaupun anak-anak menangis meraung nak keluar rumah. 

Jadilah masyarakat yang prihatin dan ambil langkah kebersihan supaya membendung penyakit berjangkit.


" Wabak HFMD biasanya berlaku di pusat jagaan kanak-kanak, tadika dan sekolah.'
TANGGUNGJAWAB YANG PERLU DIAMBIL OLEH IBUBAPA
Jika anak anda mempunyai tanda dan gejala penyakit ini, anda boleh memastikan kanak-kanak lain tidak dijangkiti dengan melakukan beberapa langkah mudah seperti berikut:
  1. Meningkatkan kesedaran dan keupayaan mengenalpasti tanda-tanda penyakit HFMD pada kanak-kanak yang kurang sihat seperti tanda lepuh pada tangan, kaki dan mulut;
  2. Memastikan anak berada di rumah dan tidak membawa anak ke tempat-tempat awam / sekolah / taska / tadika / pusat asuhan kerana boleh merebakkan jangkitan. Maklumkan pusat jagaan, tadika atau sekolah anak-anak anda mengenai penyakitnya;
  3. Mengamalkan budaya mencuci tangan dengan sabun dan air bersih selepas ke tandas, selepas menukar lampin dan selepas menyentuh / merawat lepuh;
  4. Pastikan peralatan makanan dan barangan peribadi anak anda seperti tuala, sudu, garfu, cawan dan sebagainya sentiasa bersih dan tidak dikongsikan dengan kanak-kanak lain. Pastikan peralatan ini dibawa balik setiap hari untuk dicuci bersih.
  5. Membersihkan permainan anak serta lantai rumah termasuk tandas dengan menggunakan larutan campuran klorin atau sabun dan air bersih;
  6. Memastikan pembuangan lampin pakai-buang dibuang ke dalam tong sampah yang bertutup.

Tuesday, January 7, 2020

7 Tips realisasikan impian dengan Vision Board 2020



Selamat Tahun Baru 2020 semua..... semoga tahun baru ini segala urusan kita dipermudahkan dan dilancarkan oleh Tuhan yang Maha Esa... 

Ok korang pernah dengar tentang VISION BOARD? Siapa pernah buat VISION BOARD? Honestly Sue selama bekerja di syarikat construction selama 8 tahun memang tak pernah bos suruh buat Vision Board. Diorang suruh kau kerja sampai penat jer....hahahahahah

Then....masuk tahun 2015, Sue belajar buat Vision Board bila start berniaga dengan SHOM & TDC. Rupanya....rahsia orang berjaya kat Malaysia dan serata dunia ialah VISION BOARD. VB ni macam visual apa yang kita nak capai dalam kehidupan kita letak dia depan mata kita....selalunya kita cari gambar dalam magazine yang bersesuaian dengan impian kita kemudian tampal di atas cardboard.Sue share example sikit kat bawah ni....

WWW.SUHAILIISA.COM

www.suhailiisa.com

www.suhailiisa.com

sooo....dah fahamkan Vision Board ni macam mana? Lebih kurang apa yang kita impikan untuk capai tahun 2020 ni, korang buat gambaran pada sekeping kadbod dan letak di tempat yang hari-hari korang akan tengok untuk motivasi diri.

eh...tiba masuk pulak soalan: "Sue...kalau surirumah nak letak impian apa?"

Allahuakbar....surirumah macam Sue jugak ada impian. Impian ni bukan bentuk material je. Kita boleh letak contoh impian personal improvement seperti:
  • Nak turun berat badan 10KG
  • Nak belajar agama
  • Nak sediakan bekal makanan sihat untuk anak
  • Nak buat tabungan duit RM 10,000
  • Nak masuk kelas memasak
  • Nak jadi ibu yang kurang marah dan tenang
  • Nak jadi ibu yang suka baca buku
  • Nak jadi isteri dan ibu yang lebih baik
ni semua boleh carik gambaran dalam internet dan buku-buku kemudian kita print atau gunting dan tampal di kadbod. Takpe!!! kau kene gelak dengan suami/mak/ayah/anak/kawan/sedara mara sekalipun..... biarkan diorang gelak. Yang penting bila kita dah buat Vision board dan hari-hari kita tengok impian kita belum tercapai....kita akan usahakan untuk capai. Barulah tak jadi angan-angan Mat Jenin..

7 Tips menghasilkan VISION BOARD

  • Dapatkan kadbod di kedai buku dengan harga RM 2 jer..
  • Senaraikan impian yang anda ingin capai di tahun 2020.
  • Tulis tajuk Vision Board yang sesuai. Contoh : Impian 2020 Suhaili Isa.
  • Cari gambar yang bersesuaian dengan impian yang anda tulis dan tampalkan di kadbod. Ingat impian anda mesti jelas. Contoh: Nak buat simpanan RM 10,000 
  • Letakkan dateline atau duedate setiap impian yang anda ingin capai supaya anda fokus usaha merealisasikan impian.
  • Tampal Vision Board anda di tempat yang mudah anda tengok setiap hari. Contohnya: Kat dapur bagi yang suka duduk kat dapur. Kat bilik tidur, kat dalam kereta atau kat mana-mana je yang anda mudah lihat...boleh juga dijadikan screensaver handphone
  • Pilih gambar yang memberikan emosi pada anda. Contoh: Gambar menangis kegembiraan bila anak lulus exam, melompat happy sebab duit simpanan bertambah


Menarik tak 7 tips yang Sue share ni? Nanti bila Vision Board korang dah siap, sharela gambar dengan Sue kat ruangan komen. Sue tolong doakan dalam setiap solat Sue InshaAllah... Sue doakan semoga semua impian tahun 2020 korang tercapai. Aaaaminnn....


Love,
Suhaili Isa

Tuesday, December 24, 2019

Afternoon tea sponsored by Coffee Bean & Tea Leaf



Alhamdulillah.... rezeki ni kan bila kita mensyukuri apa nikmat yang kita dapat. Thank you Allah.... tak sangka husband menang "An Afternoon Tea with CBTL" last Sunday. Ada 3 pemenang dalam beribu-ribu orang yang masuk contest. 



So... representative from CBTL call husband untuk pilih kat mana outlet yang we all nak pegi untuk Free Afternoon tea. Husband pilih ke Coffee bean Desa Park City Waterfront. Ingatkan biasa-biasa je minum kopi....tapi surprise dia banyak kek, pie, desserts, sandwiches, hadiah dan kopi percuma untuk kami. 
Table setting sangat cantik dan tempat sangat lawa....





anak-anak yang paling excited sekali.... I was happy that they served us chicken pie...Sue memang suka pie CBTL. Rupanya Arfa pun suka pie. Dia habiskan semua pie yang ada tanpa tinggalkan untuk mommy. Husna pulak request nak makan spaghetti dan kek coklat. Nuha pulak makan salmon bagel dan spaghetti.

Paling best ialah we all dapat order 4 drinks for free....selection festive drinks CBTL banyak...



Here is what we ordered.... from left.. Double Chocolate Peppermint latte, Double Chocolate Peppermint ice blended, Nitro Cold Brew & Kid Friendly Red Velvet. You guys should try that Red Velvet drink sebab sedap...



Thank you Coffee Bean & Tea Leaf for a wonderful sponsored teatime. We spent more than 1 hour while chit chatting with the kids. Belakang CBTL tu ada garden and christmas village park pulak. Terus budak-budak ajak pegi naik train and main playground.



Ok....do drop by any Coffee Bean outlet during this Christmas and End of the year treats....You will enjoy their Gingerbread cookies and selection of coffees sebab sedap... enjoy more photos during the event...

Stay tuned for more stories.....coming up in next entry... "7 risiko apabila badan kekurangan antioksidan"







Thursday, November 7, 2019

Hadiah birthday suami: Travel ke Phuket



Happy 35th Birthday encik husband,Rosharizal Rosli. Birthday dia bulan September, tapi bulan November baru nak update blog..kihkihkih...janji wife abadikan kenangan dalam blog nih... kali ni wife hadiahkan husband ME time pegi tournament futsal di Phuket, Thailand.

Phuket International Airport
Sejak kitorang kahwin lagi tahun 2009 lagi rasanya member sekolah husband dah setup Permai Futsal Club ni . Balik raya kampung husband belah Perlis, mesti diorang meet up pegi futsal match. Cuma tahun 2017 diorang start buat International tournament. Tahun 2018 diorang ke Jakarta Bandung untuk futsal match, tahun 2019 ni diorang ke Phuket pulak untuk tournament. Congratulations guys...





Match start 19hb September which jatuh hari Birthday husband yang ke-35. Tapi disebabkan tuntutan kerja & mem besar nak celebrate birthday, encik husband bertolak ke Phuket 20hb September.



Sue yang tengok gambar match diorang pun excited sebab ada satu gelanggang futsal tu atas air tau. Maksudnya diorang main futsal sambil kene hayun ombak. Perghh confirm best...tapi kalau Sue confirm muntah.Hahahaha... nah cuba korang tengok..








Cool kan? ok long story short...husband sampai airport Phuket pun dah malam terus ambil grab balik ke villa. Kat Phuket everything is expensive sebab tourist attraction. So korang prepare siap-siap enough money kalau nak ke Phuket. Villa encik husband stay dengan team members memang luas dan besar. 



Wednesday, September 11, 2019

6 Bahaya memakai Bra yang salah



Nak cerita pasal bra ni....ramai yang segankan? Tapi jom kita check pernah tak benda ni berlaku bila kita pakai pakaian dalam selama kita hidup ni?

1. Tali bra ketat sampai melecet bahu

2. Lemak belakang badan terbonjol keluar pada bahagian getah bra

3. Bonjolan lemak di tepi ketiak semakin membesar

4. Payudara semakin jatuh dan leper walaupun pakai pakaian dalam

5. Lengan makin besar dan perut makin buncit 

Ishhh....gerun pulak baca 5 point kat atas nih...tak sangka pulak salah pakai bra pun boleh buat lengan besar dan perut buncit. 


Tapi biasalah kat sekolah takde orang ajar pun cara pilih pakaian dalam yang betul. Mak kita pun tak ajar cara pilih pakaian dalam. Disuruhnya kita pegi pakai je yang mana-mana muat...sudahnya tu yang ada breast jatuh, breast tersembul,breast meloyot...lagi scary ada yang sampai ke tua tak pakai bra. Hahahahahahahah.....


Nah...Sue share cara pemilihan bra yang betul.



www.suhailiisa.com
Fokus pada gambar No.1 & No.2

1. Ambil tali tape dan ukur bahagian puncak dada dan bahagian bawah puncak. 

2. Ukuran puncak dada memberikan size cup bra yang sesuai.(cup)
3. Ukuran bawah puncak dada memberikan size ukuran badan bra.(band)

Kebanyakan pilihan Bra di pasaran tidak direka untuk kesihatan dan keselamatan wanita. Bra dipasaran dihasilkan untuk kecantikan dan memberikan ilusi seksi je semata-mata. Betul tak? Push up bra, half cup bra, strapless, deep plunge and so on. Jom kita tengok 8 akibat memilih bra yang salah...


"6 Bahaya Memilih Bra yang salah untuk kesihatan"



  • Sakit payudara- memakai bra yang ketat, push up dan yang menolak payudara terlalu padat akan menyebabkan kesakitan pada payudara.
  • Sakit belakang - ukur lilit bra yang salah akan menyebabkan sisi badan sakit. Bra yang tidak mempunyai sokongan di bahagian underbust akan menyebabkan  bahu sakit dan sengal sekiranya seseorang mempunyai payudara yang besar.

  • Breast meloyot ke perut- biasa ramai perempuan taknak pakai bra yang ada dawai penyokong sebab takut kene kanser...percayalah kalau korang tak pakai bra yang ada sokongan....breast akan semakin meloyot ke bawah macam nenek tua.

  • Breast cancer boleh terjadi apabila kita memilih bra yang terlalu ketat. Pemilihan bra yang menyebabkan puting payudara terlipat kedalam boleh menyebabkan sel kanser membiak disebabkan kurang oksigen dan pengudaraan pada puting payudara. Kebiasaannya breast cancer bermula di belakang puting payudara.

  • Sakit bahu dan bahu melecet- Pemilihan tali bra yang tidak direkabentuk untuk menyokong payudara menyebabkan sakit bahu dan kesan melecet pada bahu.

  • Perut semakin buncit- pemilihan bra yang tidak sesuai menyebabkan si pemakai menjadi bongkok. Postur badan yang bongkok akan menyebabkan lemak semakin berkumpul di sekitar perut. Cuba check...bagi yang bongkok tu....perut anda buncitkan?

AMARAN.....Jangan biarkan 6 PERKARA ni terjadi pada diri anda. Pilihlah pakaian dalam yang sesuai yang boleh menjaga kesihatan anda. INGAT yang pemilihan bra yang tidak betul juga boleh mengakibatkan KANSER PAYUDARA.


Take care of your body & health ladies....
Korang pernah dengar dan tengok Short Bra Premium Beautiful? Nah Sue share sikit...













Korang nak tak buat Mamogram FREE? Boleh visit blog Mamogram percuma ni...klik dekat link tu ok untuk details lanjut.

untuk details lanjut dan harga Premium Beautiful Short Bra, korang boleh terus ke landing page PB Short Bra(notes)

notes:1.Klik pada Fashion & Lifestyle
         2. Klik pada gambar Fazura (Premium Beautiful)

Wednesday, September 4, 2019

KLFashionweek 2019: KotexbatikXSezaZulkeple



KL Fashion Week 2019 baru je melabuhkan tirai beberapa minggu yang lepas. Event yang diadakan tiap-tiap tahun ni melibatkan fashion designer baru, fashion designer yang meningkat naik dan juga fashion designer yang femes di Malaysia seperti Rizman Ruzaini. Berlangsung di Pavilion KL, event berlangsung daripada 22 Ogos hingga 25 Ogos 2019 memang jadi centre of attention untuk instafemes, fashion enthusiasist, dan fashion lovers.

Thank you Nuffnang for the 2 free tix untuk menyaksikan koleksi peragaan busana Kotexbatik. Haa...kotex pun sekarang dah mula melebarkan sayap perniagaan mereka daripada feminin pad ke baju RTW batik yang cantik dan colourful. Congratulations Kotex Malaysia.

www.suhailiisa.com

Acara fashionshow ni jugak dihadiri oleh Timbalan Menteri Pembangunan Wanita,keluarga dan masyarakat YB Hannah Yeoh.

www.suhailiisa.com

Selepas ucapan pendek YB Hannah Yeoh, acara peragaan bermula dengan koleksi Batik Kotex yang direka oleh pereka muda Seza Zulkeple. Korang boleh tengok sentuhan Seza ni lebih vibrant, colourful, trendy yet comfortable nak pakai tengah hangat Malaysia ni haaa....

Kalini Sue masuk event sorang je sebab PA tolong amekkan gambar dan video aerial view. But I made a few new friends during the event. Thank you ladies for brighten up my day during the event.





Get Ready to view the collection
Klik dekat video bawah ni ok untuk tengok collection BatikKotex designed by Seza Zulkeple.
Jangan lupa SUBSCRIBE my youtube channel Suhaili Mohd Isa





As a fan of colours...Sue memang suka koleksi Kotexbatik ni sebab bold print dan warna warni. Hidup kalau takde warna....bosan dikk...hehehehhe.
Congratulations again Kotex Malaysia dan tahniah kerana melancarkan program memperkasakan ekonomi wanita melalui program #SheCan #KotexSheCanFund

Thank you for the free gifts too...


Sue dalam planning nak buat write up "9 snack tengah malam yang takkan buat berat naik" 
Kalau you all ada topik best yang nak minta Sue tolong buat review, drop komen kat bawah ye.
.
.
.
.
Suhaili Isa